AstraΖeneca | πιθανή η αυτοάνοση αιμορραγική διαταραχή – Βρετανική έρευνα
Ελαφρώς αυξημένος είναι ο κίνδυνος για μία αυτοάνοση αιμορραγική διαταραχή, την ιδιοπαθή θρομβοκυτταροπενική πορφύρα, που σχετίζεται με το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, όπως ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες.
Η πιθανότητα εμφάνισης της διαταραχής καταγράφηκε έως την 27η ημέρα μετά τον εμβολιασμό και η συχνότητά της ήταν 1,13 περιστατικά αυτοάνοσης θρομβοπενίας ή θρομβοπενικής πορφύρας ανά 100.000 πρώτες δόσεις εμβολίου.
Η διαπίστωση βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για 2,53 εκατομμύρια ενήλικες στη Σκωτία (το 57% των κατοίκων άνω των 18 ετών) που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου είτε της Οξφόρδης/AstraZeneca, είτε της Pfizer/BioNTech μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021. H ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα μπορεί να προκαλέσει από μικρές εκχυμώσεις στο δέρμα («μελανιές» λόγω αιματώματος) σε μερικούς ασθενείς έως πιο σοβαρή αιμορραγία σε κάποιους άλλους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αζίζ Σεΐκχ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine» και παράλληλα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, ανέφεραν πως υπάρχουν πιθανές ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο και άλλων αιμορραγικών και αγγειακών επεισοδίων που σχετίζονται με το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, επίσης έως την 27η ημέρα μετά τον εμβολιασμό. Ανεπαρκή θεωρήθηκαν τα στοιχεία για να βγει το συμπέρασμα ότι το εν λόγω εμβόλιο σχετίζεται με σπάνια εγκεφαλική θρόμβωση.
Όπως είπαν, πάντως, οι επιστήμονες, πρόκειται για πολύ μικρούς και σπάνιους κινδύνους, που είναι συγκρίσιμοι με εκείνους από άλλα εμβόλια, όπως κατά της ηπατίτιδας Β, της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς και της γρίπης. Από την άλλη πλευρά, σημείωσαν ότι δεν βρήκαν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για τέτοια επεισόδια, που να σχετίζονται με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech.
Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να γίνουν κατανοητά μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των πολύ ξεκάθαρων ωφελειών του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca, όσον αφορά την προστασία που παρέχει από τον κορωνοϊό. Τόνισαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιας σοβαρής παρενέργειας είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο βαριάς νόσου και θανάτου εξαιτίας της Covid-19, ιδίως για τους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες. Επίσης, υπογράμμισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε νεότερα άτομα κάτω των 40 ετών, ώστε να αξιολογηθεί καλύτερα η αντίδραση του οργανισμού των εμβολιασθέντων μετά και τη δεύτερη δόση.
Οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία έχουν, μέχρι στιγμής, αναφέρει 209 θρομβοπενικές και θρομβοεμβολικές περιπτώσεις (διαταραχές αιμορραγίας και θρόμβωσης αντίστοιχα) μετά από περίπου 22 εκατομμύρια πρώτες δόσεις και 6,8 εκατομμύρια δεύτερες δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ