Διεθνήνέαπρωτοσέλιδο Γ

Τεταρτίδες | απόψε θα είναι ορατή στην Ελλάδα η βροχή διαττόντων αστέρων

Οι Τεταρτίδες (QuadrantidsQUA) είναι μια βροχή μετεώρων που σημειώνεται τις αρχές του Ιανουαρίου. Κατά το μέγιστο της βροχής, ο ρυθμός πτώσης των μετεώρων είναι ίσος με αυτό των Περσείδων και των Διδυμίδων, όμως, αντίθετα με τις άλλες δύο βροχές, η φάση αποκορύφωσης διαρκεί λίγο, περίπου δύο ώρες. Το σώμα το οποίο θεωρείται η πηγή των τεταρτίδων έχει ανιχνευτεί διστακτικά ως ο αστεροειδής (196256) 2003 EH1, ο οποίος μπορεί να σχετίζεται με τον κομήτη C/1490 Y1 που παρατήρησαν οι Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες αστρονόμοι πριν 500 χρόνια.

Το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται εντός των ορίων του αστερισμού του Βοώτη, κοντά στο λεγόμενο σχηματισμό άροτρο ή κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου. Βρίσκεται ανάμεσα στο χερούλι της «κατσαρόλας» και τα τέσσερα αστέρια που σχηματίζουν τη κεφαλή του αστερισμού Δράκων. Η βροχή παρατηρείται καλύτερα στο βόρειο ημισφαίριο και είναι ορατή μέχρι τον 51ο νότιο παράλληλο. Το όνομά της η βροχή το πήρε από τον απαρχαιωμένο αστερισμό Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς, ο οποίος σήμερα ανήκει στον Βοώτη.

Φέτος θα κορυφωθούν στην Ελλάδα και στο υπόλοιπο βόρειο ημισφαίριο νωρίς το βράδυ της Δευτέρας 3 Ιανουαρίου, περίπου στις 22:40.

Οι φετινές Τεταρτίδες μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και η καλύτερη βροχή διαττόντων του φετινού έτους, σύμφωνα με τη βρετανική Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία, δεδομένου ότι οι συνθήκες φέτος θα είναι ιδανικές για παρατήρηση, καθώς στις 2 Ιανουαρίου υπάρχει Νέα Σελήνη, άρα ο νυχτερινός ουρανός θα είναι σκοτεινός, ενώ η επόμενη πανσέληνος – η πρώτη του 2022- θα συμβεί το βράδυ της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου. Μάλιστα λίγο μετά την κορύφωση των Τεταρτιδών, το πρωί της Τρίτης 4 Ιανουαρίου, στις 08:52 ώρα Ελλάδας, η Γη θα βρεθεί στο περιήλιο της, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της από τον Ήλιο.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr