νέαπρωτοσέλιδο ΑΥγεία

Ενστάσεις ΕΜΑ: «H χορήγηση πολλαπλών αναμνηστικών δόσεων δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα»

«H χορήγηση πολλαπλών αναμνηστικών δόσεων ανά μικρά χρονικά διαστήματα δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και υπογραμμίζει την ανάγκη «μακροπρόθεσμης στρατηγικής σχετικά με τους τύπους των εμβολίων που απαιτούνται για τη διαχείριση του κορωνοϊού».

«Οι επαναλαμβανόμενες ενισχυτικές δόσεις σε πολύ μικρά διαστήματα μπορούν να μειώσουν το επίπεδο των αντισωμάτων που ενεργοποιούνται με τον εμβολιασμό», τόνισε ο επικεφαλής γιατρός του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, ενώ υπογράμμισε ότι οι ειδικοί δεν έχουν συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία αναφορικά με τη αναγκαιότητα της τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Ο κ. Καβαλέρι σημείωσε επίσης πως «στο μέλλον, τα εμβόλια θα μπορούσαν να προσφερθούν στην αρχή του χειμώνα, όπως γίνεται για τη γρίπη, καθώς αυτό θα αύξανε την απόκριση των αντισωμάτων, όταν τα χρειαζόμαστε περισσότερο.»

Τόνισε επίσης ότι σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία έχουν λάβει τρεις δόσεις, θα ήταν λογικό οι υγειονομικές αρχές κάθε χώρας να εξετάζουν το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ ΜΠΕ, Reuters

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr