νέαΠολιτικήπρωτοσέλιδο Γ

Μαρινάκης: «να μην συναινέσει η Περιφέρεια στην λειτουργία ορυχείου γύψου στο Στόμιο»

Τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Κρήτης Μαρινάκη Αλέκου, για τη στάση της  περιφέρειας σχετικά με τους αντιπεριβαλλοντικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και αστικών κομμάτων:

Η περιφερειακή αρχή (ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ) και η μείζων αντιπολίτευση (ΝΔ) απέφυγαν επιμελώς, με γενικολογίες,  στο περιφερειακό συμβούλιο, στις 27 Γενάρη, την έκδοση ψηφίσματος ενάντια στη διεύρυνση της επιχειρηματικής δράσης στο περιβάλλον, με την ενσωμάτωση των 7 φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών στον ΟΦΥΠΕΚΑ.  

Η στάση τους αυτή δηλώνει τη στοίχισή τους με την αντι-περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης,  σε συνέχεια των προηγούμενων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ,  και των κατευθύνσεων της ΕΕ,  για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του περιβάλλοντος.  Με συνέπειες  όχι μόνο την πολύπλευρη περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura.

Οι γενικόλογες διακηρύξεις της διοίκησης της περιφέρειας «περί ευαισθησίας για το περιβάλλον»  αποσκοπούν να θολώσουν τα νερά για την άρνησή της να καταδικάσει με ψήφισμα το πού αποσκοπεί η ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Κι αυτό,  μολονότι το θέμα αφορά άμεσα την Κρήτη, αφού στο πλαίσιο του ΟΦΥΠΕΚΑ, έχουν ήδη ενσωματωθεί οι 7 πρώτοι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000 και θα ακολουθήσουν ανάλογες αποφάσεις και για τους άλλους 22 φορείς, μεταξύ αυτών και ο φορέας του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς, για τον οποίο,  επιπρόσθετα, είναι μεγάλος ο κίνδυνος να καθυστερήσει  το άνοιγμά του και η πρόσληψη ακόμα και των εποχικών υπαλλήλων.

Στην ίδια συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου συζητήθηκε και η επερώτηση που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση για τα σχέδια λειτουργίας ορυχείου γύψου στο Στόμιο του Δήμου Κισάμου Χανίων,  μέσα σε  δημόσια δασική έκταση και σε μικρή απόσταση από την περιοχή Natura του Λαφονησιού.  

Η Λαϊκή Συσπείρωση απαίτησε να σταματήσει κάθε σχέδιο εξόρυξης γύψου στην ευρύτερη περιοχή του Στομίου, με κριτήριο την υγεία των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος,  της αγροτικής παραγωγής και των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων. Να μη συναινέσει η περιφέρεια  στους σχεδιασμούς για μια περιβαλλοντική βόμβα στην περιοχή, για να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά κέρδη,  αλλά να στηρίξει τις διεκδικήσεις  του λαού  της περιοχής, που έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο γυψωρυχείο και δε θα επιτρέψει την υλοποίηση αυτών των εχθρικών για τις λαϊκές ανάγκες σχεδιασμών.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr