Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Β

Περιφέρεια Κρήτης | συμμετοχή σε πρόγραμμα για την αντισεισμική προστασία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 3η τοπική συνάντηση της ομάδας έργου του“ADRISEISMIC” στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης ως εταίροι. Το πρόγραμμα υλοποιείται στα πλαίσια του Interreg – ADRION, ένα έργο που ξεκίνησε το Μάρτιο 2020 λήγει το Φεβρουάριο του 2023, και αφορά την αντισεισμική προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των ιστορικών μνημείων και κτιρίων που αποτελούν σύμβολα της τοπικής, πολιτιστικής ταυτότητας και πυρήνες του κοινωνικο-οικονομικού ιστού των περιοχών. Εκτός από την Ελλάδα, σε αυτό συμμετέχουν 5ακόμη χώρες (Ιταλία, Σερβία, Σλοβενία, Κροατία, Αλβανία) με διαφορετικούς φορείς.

Η διαδικτυακή συνάντηση είχε στόχο την ενημέρωση ενδιαφερομένων φορέων ή/και φυσικών προσώπων, για την πρόοδο τριών πακέτων εργασίας από τα οποία αποτελείται το Adriseismicκαι θα ολοκληρωθούν με τη λήξη αυτού.

Συμμετείχαν: ο κ. Αλεξάκης Γιώργος, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, Εντεταλμένος για Ευρωπαϊκά και ΔιεθνήΘέματα, ο οποίος στην εισαγωγική ομιλία του επισήμανε τη σημασία ενός τέτοιου προγράμματοςόχι μόνο επειδή λαμβάνει χώρα σε μια ευρύτερη σεισμογενή περιοχή όπως αυτή των εταίρων του έργου δηλαδή της  Αδριατικής-Ιονίου, αλλά και λόγω του επίκαιρου του θέματος έπειτα από την ισχυρή καταπόνηση που δέχθηκαν και δέχονται ακόμα οι περιοχές Αρκαλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης συμμετείχαν στελέχη από την Περιφέρεια Κρήτης, υπεύθυνοι τουΟΑΣΠ και τηςΕφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου που είναι και συνεργάτες στο έργο, ο Δήμος Ρεθύμνου, το ΤΕΕ/ΤΔΚ, η Δ/νση Πολεοδομίας Ηρακλείου, το ΚΠΕ Αρχανών – Ρούβα – Γουβών, εκπρόσωποι φορέων και ιδιώτες στον τομέα των κατασκευών. 

Σκοπός του 1ου πακέτου, είναι η αλληλεπίδραση και μεταφορά τεχνογνωσίας με σκοπό την ενδυνάμωση θεσμών και φορέων, και την υλοποίηση κοινής πολιτικής προκειμένου να αυξηθεί η εμπειρία και η εξειδίκευση σε θέματα σχετικά με τη μείωση της σεισμικής τρωτότητας. Την πρόοδο του πακέτου αυτού παρουσίασε η κα Ερμιόνη Γιαλύτη, Γεωλόγος, ειδική σύμβουλος του Περιφερειάρχη Κρήτης.

Το 2ο πακέτο, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Βότσογλου, Γεωλόγος, και συντονιστής του έργου, έχει στόχο την ανάπτυξη κοινής μεθοδολογίας για τη μείωση σεισμικής τρωτότητας ιστορικών κτιρίων, με τελικό στόχο την εξαγωγή μιας φόρμας εκτίμησης σεισμικής τρωτότητας του κτιρίου Περιφέρειας Κρήτης στο Ρέθυμνο. Επιπρόσθετα ο συντονιστής εξήγησε τις διαδικασίες που θα πραγματοποιηθούν για τη μελέτη περίπτωσης που αφορά ιστορικά κτίρια της πλατείας Σοχώρας και συγκεκριμένα το κτίριο της ΠΕΡ, εκείνο της ΑΔ Ρεθύμνου και κάποια ιδιωτικά.  

Το 3ο πακέτο εργασίας η παρουσίαση του οποίου έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Φασουλά, Γεωλόγο, Υπεύθυνο Βιοποικιλότητας Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, έχει στόχο την ανάπτυξη ειδικών ηλεκτρονικών, εκπαιδευτικών εργαλείων για την ενδυνάμωση δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση σεισμικής τρωτότητας μέσω της δημιουργίας μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας moodle που θα φιλοξενεί εκπαιδευτικά πακέτα επιμόρφωσης για μηχανικούς, δημοσίους υπάλληλους, εργατοτεχνίτες και εθελοντές.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr