νέαπρωτοσέλιδο ΒΤέχνες & Πολιτισμός

Νίκος Γιαννακάκης | το έργο του πολυτάλαντου Κισαμίτη και το αποτύπωμά του στον πολιτισμό

Θλίψη σκόρπισε στην κοινωνία της Κισάμου αλλά και των Χανίων, η είδηση του του θανάτου του αγαπητού αγιογράφου Νίκου Γιαννακάκη.

Ο Νίκος Γιαννακάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλυβιανή Γραμβούσας. Σπούδασε ζωγραφική, βυζαντινή αγιογραφία (φορητή εικόνα και αγιογραφία) καθώς και ψηφιδωτό στην σχολή Mellini της Φλωρεντίας.

Ασσχολήθηκε συστηματικά με την αγιογραφία για περισσότερα από 25 χρόνια. Με το ταλέντο του, καθιέρωσε μια Νεοβυζαντινή σχολή, η οποία φέρει το προσωπικό αποτύπωμα του καλλιτέχνη.

Φιλοτέχνησε αναρίθμητες φορητές εικόνες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας. Έχει ιστορήσει πλείστους ιερούς ναούς στην Ελλάδα αλλά και καθολικούς ναούς στην Ιταλία και την Γαλλία. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις έργων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές παρουσιάσεις.

Η διδασκαλία υπήρξε αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το αγιογραφικό του έργο. Δίδαξε σε ιδιωτικές σχολές, σε προγράμματα της ΙΜΚΣ και σε τμήματα αγιογραφίας στο Νομό Χανίων.

Ο καλλιτέχνης είχε τιμηθεί, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με διπλώματα, επαίνους, και μετάλλια καθώς και με το οφίκιο του Άρχοντος Αγιογράφου από το οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ

«Η είδηση του θανάτου του αγαπημένου μας φίλου και συντοπίτη αγιογράφου Νίκου Γιαννακάκη γεμίζει θλίψη ολόκληρη τη Κίσαμο. Ο εκλιπών ήταν ένας αυθεντικός δημιουργός, ένας ακούραστος εργάτης της πνευματικής ζωής του τόπου μας. Ξεχωριστός για την καλοσύνη, την ευγένεια, την απλότητα και την λιτότητά του, μας αφήνει παρακαταθήκη το σπουδαίο έργο του. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και στους οικείους του!»

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr