Εκδήλωση ΣΕΤΕ στα Χανιά | επιμήκυνση σαιζόν – νέες αγορές – επενδύσεις στην Κρήτη
Οι μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα εξαιτίας της νέας κανονικότητας που δημιουργείται στον τουρισμό, όπου οι αλλαγές να είναι ραγδαίες, αλλά και οι μεγάλες προκλήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, με κυρίαρχες τη χωρική και χρονική επέκταση του τουριστικού προϊόντος, συζητήθηκαν σήμερα, μεταξύ των άλλων, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε στα Χανιά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), για την παρουσίαση της “Εθνικής Στρατηγικής για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030”.
Η εκδήλωση των Χανίων ήταν η πρώτη σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου για την παρουσίαση της “Εθνικής Στρατηγικής για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030”, που εκπόνησε ο ΣΕΤΕ και την οποία έχει ήδη παρουσιάσει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ένωση Περιφερειών και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο προβλήθηκε κατά την έναρξη της εκδήλωσης, σημείωσε ότι “σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί έναν από τους κορυφαίους και πλέον αναγνωρίσιμους ελληνικούς προορισμούς. Ιδιαίτερα στο προϊόν «Sun and Beach» και στον πολιτιστικό τουρισμό. Στόχος τον οποίο αναδεικνύει και η νέα εθνική στρατηγική για τον τουρισμό του 2030, η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα και είναι να συζητηθούν σημαντικές δυνατότητες της Κρήτης, για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και επέκταση της περιόδου με στόχο την ανάπτυξη του city break και των εναλλακτικών και θεματικών προϊόντων”.
“Η Περιφέρεια Κρήτης μπορεί και πρέπει να προσφέρει μια μοναδική διεθνώς τουριστική εμπειρία. Με βιώσιμο και αειφόρο τρόπο τόσο όσο ως συνολικός προορισμός όσο και για τους επιμέρους προορισμούς της στη Βόρεια Κρήτη και τη Νότια Κρήτη. Σας εύχομαι μια καλή και εποικοδομητική συζήτηση. Να γίνετε και να γίνουμε όλοι συμμέτοχοι και κοινωνοί αυτής της σημαντικής προσπάθειας”, σημείωσε στο μήνυμά του ο κ. Κικίλιας.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος επισήμανε, αρχικά, ότι “τουριστικά τα Χανιά έχουν ανέβει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει εντυπωσιακά βήματα κι έχουν μία πολύ ενεργή Ένωση Ξενοδόχων, με τον πρόεδρο Μανώλη Γιαννούλη, που είναι και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ”.
Στη συνέχεια, ο κ. Ρέτσος έκανε έναν σύντομο απολογισμό των τελευταίων ετών, με ιδιαίτερη αναφορά στα έτη 2020 και 2021, όταν η υγειονομική κρίση ανέτρεψε την πορεία του τουρισμού, στην Ελλάδα και διεθνώς, σημειώνοντας ότι από τον Ιούλιο της περασμένης χρονιάς και μετά υπήρξε “μία αναπάντεχα καλή εξέλιξη” κι έτσι “μπήκαμε στο 2022 με πολύ μεγάλες προσδοκίες”.
Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία “άλλαξε τα δεδομένα, χάλασε την ψυχολογία του επισκέπτη και επέτεινε οικονομικά προβλήματα (πληθωρισμός), που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται πριν τον πόλεμο, καθώς την ενεργειακή κρίση, που είχε ξεκινήσει νωρίτερα”, υπογράμμισε ο κ. Ρέτσος, τονίζοντας ότι ο ελληνικός τουρισμός καλείται να ανταπεξέλθει σε αυτό το “δύσκολο, σύνθετο και απρόβλεπτο περιβάλλον”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “όπλα” του ελληνικού τουρισμού σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση είναι “το καλό μας προϊόν, οι καλές υποδομές που έκανε ο ιδιωτικός τομέας, η καλή μας φήμη”, ενώ τα προβλήματα αφορούν τα υψηλά κόστη, τον πολύ έντονο ανταγωνισμό, που δεν υπήρχε το 2020 και το 2021, και την ανασφάλεια του ταξιδιώτη να προγραμματίσει ταξίδι, είτε λόγω του φόβου της πανδημίας, που μειώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, είτε εξαιτίας οικονομικής ανασφάλειας.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτίμησε ότι η φετινή τουριστική χρονιά “θα εξελιχθεί καλά αν δεν έχουμε μία δραματική ανατροπή”, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό ο ελληνικός τουρισμός να οργανώσει την επόμενη μέρα, γιατί οι σημερινές προκλήσεις θα είναι παρούσες και τα επόμενα χρόνια. Ο ίδιος σημείωσε ότι σε αυτόν τον σχεδιασμό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και το γεγονός ότι ο ταξιδιώτης σήμερα αναζητά διαφορετικά πράγματα, αναζητά προορισμούς που είναι φιλικοί και για τους μόνιμους κατοίκους.
Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε και στα σχέδια δράσης που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ για όλη τη χώρα, τονίζοντας ότι χαρτογραφούν το σύνολο των υποδομών, που επηρεάζουν την εμπειρία του επισκέπτη, χαρτογραφούν τις αγορές, τα προϊόντα και πώς αυτά μπορούν να εμπλουτιστούν, και είναι ένας πλήρης οδηγός που είναι ήδη στη διάθεση και της Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης.
Όπως σημείωσε ο κ. Ρέτσος, “ξεκινάμε από την Κρήτη την επαφή με τον κόσμο του τουρισμού, για να κάνουμε αυτές τις παρουσιάσεις και να ξεκινήσουμε ένα διάλογο”. Παράλληλα, έσπευσε να προσθέσει ότι αν δεν υπάρξουν συνέργειες και συνεργασίες με συντεταγμένο τρόπο και σε σωστούς χρόνους, τότε “θα βάλω ένα ερωτηματικό στο μέλλον του ελληνικού τουρισμού”, όπως χαρακτηριστικά είπε, τονίζοντας την ανάγκη να επεκταθεί χωρικά και χρονικά ο ελληνικός τουρισμός, Χωρικά πέραν των 5 περιφερειών της Ελλάδας, που συγκεντρώνουν το 80% των επισκεπτών ετησίων και χρονικά πέραν από το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ρέτσος και στο “τεράστιο”, όπως το χαρακτήρισε ζήτημα έλλειψης εργαζομένων, που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα “700.000 θέσεις εργασίας λείπουν φέτος από τις χώρες της Μεσογείου”, εκ των οποίων άνω των 50.000 αφορούν την Ελλάδα. “Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί. Πρέπει να ξεκινήσουμε και από τη δική μας αυτοκριτική. Υπάρχουν καταγγελίες για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Ο ΣΕΤΕ στηρίζει καλούς εργοδότες ανεξαρτήτου μεγέθους”, επισήμανε ο κ. Ρέτσος, ο οποίος γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη το επόμενο διάστημα, από τον οποίο θα ζητήσει να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι “για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι και να μην αδικείται η μεγάλη πλειονότητα των τουριστικών επιχειρήσεων”, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι η Εθνική Στρατηγική για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030 είναι “μία πρωτοβουλία, η οποία επιβεβαιώνει πως για μια νησιωτική περιφέρεια, όπως η Κρήτη, η συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού κρίνεται ως βασική προϋπόθεση, τόσο για την καθιέρωση του τουρισμού ως βασικού πυλώνα της οικονομίας, όσο και για την εξασφάλιση της δυνατότητάς του να εξελίσσεται. Με αυτό το δεδομένο η πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ και των συνεργαζόμενων φορέων για την κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς μας δίνει όλα εκείνα τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που απαιτούνται για τον αναστοχασμό, και την απαραίτητη προσαρμογή γύρω από το μοντέλο και τους κανόνες που πρέπει να υιοθετηθούν σε περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των επόμενων χρόνων. Των προκλήσεων που είναι μπροστά μας, καθώς οι αλλεπάλληλες κρίσεις λειτουργούν ήδη ως επιταχυντές των εξελίξεων, αλλά και ως ευκαιρία να αναδειχθούμε ακόμα πιο ισχυροί στον διεθνή ανταγωνισμό”.
Ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε ότι “ως Περιφέρειες και ως κράτη οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, εστιασμένο στις αρχές της αειφορίας, με πυρήνα τον άνθρωπο και την προστασία του περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή και όπως προκύπτει από την Εθνική Στρατηγική που καταρτίστηκε από άριστους επιστήμονες, μέσα από έναν συνεκτικό σχεδιασμό οι Ελληνικές Περιφέρειες οφείλουν να εστιάσουν σε πέντε βασικούς άξονες: 1. στη βελτίωση και ανάπτυξη των υποδομών, 2. στην ψηφιακή αναβάθμιση των τουριστικών επιχειρήσεων, 3. στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, 4. στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και 5. στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.
Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, “στην πραγματικότητα, ο τουρισμός είναι ο βατήρας για να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Για τον λόγο αυτό υλοποιούμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό για τη στήριξη του κλάδου φέρνοντας στο προσκήνιο νέα δεδομένα. Αναδεικνύοντας, ακόμα περισσότερο, τις ιδιαιτερότητες του νησιού. Τα προηγούμενα χρόνια αναδείξαμε το brand name «Κρήτη», υλοποιώντας μια τουριστική καμπάνια που απέσπασε διεθνή βραβεία, αλλά κυρίως που επέφερε μετρήσιμα αποτελέσματα. Την επόμενη περίοδο θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια περιφερειακή τουριστική πολιτική, παράλληλα με την εθνική, εστιάζοντας: στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην ανάδειξη και προβολή νέων θεματικών μορφών, στο άνοιγμα νέων δυναμικών αγορών του εξωτερικού, στη βελτίωση των υποδομών και στην προσέλκυση επενδύσεων με επίκεντρο την υψηλή ποιότητα”, τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.
Ο ΕΥΤΥΧΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
Ο πρόεδρος της Aegean Airlines, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Ευτύχης Βασιλάκης αναφέρθηκε στη νέα κανονικότητα που δημιουργείται και στον τομέα του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι “η κανονικότητα έχει αλλάξει και θα συνεχίσει να αλλάζει με ρυθμούς πολύ ταχύτερους συγκριτικά με το παρελθόν, για τον λόγο αυτό απαιτείται έγκαιρος σχεδιασμός και πλάνο”.
Ο κ. Βασιλάκης τόνισε ότι απαιτείται “συλλογική ευθύνη φέτος στον τουρισμό. Το κράτος, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, στήριξαν τις επιχειρήσεις του τουρισμού τα χρόνια της πανδημίας. Φέτος είναι η χρονιά, για περισσότερη δημιουργικότητα, για επενδυτική δυνατότητα, για δυνατότητα δημιουργίας νέων προϊόντων και για τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν οι επιχειρήσεις τον αυξημένο αριθμό πελατών, παρά τις όποιες δυσκολίες, με ικανοποιητικό τρόπο, γεγονός που θα έχει σαφές αποτύπωμα στην κοινωνία”.
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων, αντιπρόεδρος Οικονομικών του ΣΕΤΕ Μανώλης Γιαννούλης επισήμανε ότι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τουρισμού είναι η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τονίζοντας ότι έμφαση θα πρέπει να δοθούν στη βελτίωση των δημόσιων υποδομών, των ψηφιακών υποδομών και του μάρκετινγκ προορισμών.
Ο κ. Γιαννούλης υπογράμμισε ότι οι όποιες αποσπασματικές ενέργειες δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, τόνισε πως είναι σημαντικό κάθε προορισμός να γνωρίζει τις δυνατότητες που έχει και να διαμορφώνει, με συνέργειες, την αλυσίδα ευκαιριών που υπάρχουν και αναφέρθηκε στη συνεργασία (cluster) που ήδη υφίσταται με τη Fraport Greece, την Aegean, τη Marketing Greece και τη Eurobank, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, “αιγίδα που έχει έμπρακτο αποτύπωμα”, όπως είπε, κι ευχαρίστησε για τον λόγο αυτόν τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, ο κ. Γιαννούλης είπε χαρακτηριστικά ότι “έχει πάρει ο τουρισμός μέσα στην κρίση, πρέπει να δώσει” κι εξέφρασε την εκτίμηση ότι “με σωστές ενέργειες μπορεί να επιστρέψουν πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό”.
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον γενικό διευθυντή του ΙΝΣΕΤΕ Ηλία Κικίλια και τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΣΕΤΕ Άρη Ίκκο. Ο πρώτος αναφέρθηκε στο έργο του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της “Εθνικής Στρατηγικής για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030”, ενώ ο δεύτερος παρουσίασε τα σχέδια δράσης για προορισμούς της περιφέρειας Κρήτης.
Η ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΕΤΤΑ
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα επισήμανε ότι το επόμενο αναγκαίο βήμα είναι η εκπόνηση μίας ολοκληρωμένης μελέτης στρατηγικής επικοινωνίας, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η πανδημία άλλαξε τον τουρίστα και η Ελλάδα διαθέτει εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που της επιτρέπουν να αισιοδοξεί για την επόμενη μέρα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στο Ηράκλειο, αύριο, Πέμπτη 5 Μαΐου, στις 11.30 το πρωί, στο ξενοδοχείο Galaxy, Λ. Δημοκρατίας 75.
hania.news