Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Α

Κρήτη | σε εξέλιξη οι διαδικασίες για το πρώτο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών

Την ανάθεση του συνόλου των μελετών που απαιτούνται να γίνουν για να ανεγερθεί το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Κρήτη, αποφασίζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Πρόκειται για έναν πολιτικό στόχο της Δημοτικής Αρχής, η οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στους συμπολίτες μας ότι δεν είναι διατεθειμένη να τους στερήσει το δικαίωμα τους να διεκδικήσουν την καύση, αντί της ταφής του νεκρού σώματός τους. Παράλληλα, όμως, είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στο αίτημα της καύσης των νεκρών, καθώς προτάσσεται και από αρκετούς συμπολίτες μας διαφόρων εθνικοτήτων, που έχουν θέσει το ζήτημα της αποτέφρωσης ως επιτακτική ανάγκη.

Όπως είναι γνωστό, το έργο έχει περάσει από φωτιά και σίδερο, από άγονους διαγωνισμούς και από διάφορα εμπόδια τα οποία τελικά αναχαιτίστηκαν, με αποτέλεσμα και πλέον έχει φτάσει σε ωριμότητα ο σχεδιασμός της ανάθεσης της τεχνικής μελέτης του έργου.

Σύμφωνα με τον Δήμο Ηρακλείου, η σκοπιμότητα δημιουργίας και λειτουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στο Ηράκλειο αποτελεί προτεραιότητα επειδή ικανοποιείται ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας που επιλέγει αυτό τον τρόπο διάθεσης του σώματος του μετά θάνατο που αποτελεί συνταγματικό του δικαίωμα. Επίσης πρόκειται για μια υποδομή που έχει περιβαλλοντικό όφελος, είναι οικονομικά και κοινωνικά συμφέρων ο τρόπος διάθεσης του σώματος μετά θάνατον λόγω του κορεσμού των νεκροταφείων και ιδίως στις μεγάλες πόλεις.

Το όλο θέμα «τρέχει» με εντολή του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού που έχει ξεκαθαρίσει ότι σήμερα μεταφέρονται νεκροί κυρίως σε ξένες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία, για αποτέφρωση μέσα από μια εξαιρετικά σύνθετη αν όχι δαιδαλώδη γραφειοκρατικά και απαιτητική οικονομικά διαδικασία.

Άρα η δημιουργία ενός αποτεφρωτηρίου στην Κρήτη θα αλλάξει άρδην την κατάσταση που σήμερα επικρατεί και θα δώσει εναλλακτική λύση σε δεκάδες συμπολίτες που επιθυμούν να μην ταφούν αλλά επιλέγουν τη λύση της καύσης. Μάλιστα αυτό το οποίο τονίζεται από την πλευρά της Λότζια είναι ότι η αποτέφρωση των νεκρών αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά από τις δημόσιες Αρχές ως η πιο υγιεινή διάθεση των νεκρών και για τον λόγο αυτό υπάρχουν στην Αυστρία 11 αποτεφρωτήρια, στο Βέλγιο 10, στην Τσεχία 28, στη Δανία 34, στη Γερμανία 136, στη Μεγάλη Βρετανία 260, στην Ιταλία 44.

Το αποτεφρωτήριο που πρόκειται να ανεγερθεί θα είναι χαμηλής όχλησης δραστηριότητα και δεν θα λειτουργεί επιβαρυντικά στο περιβάλλον. Πρόκειται να ανεγερθεί σε μια έκταση 45 στρεμμάτων νοτιοανατολικά της Νέας Αλικαρνασσού σε ιδιόκτητη δημοτική έκταση, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος νέου νεκροταφείου, καθώς πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος και από τον ΒΟΑΚ και από τον οδικό άξονα Ηράκλειο – Βιάννος και από όλες τις πύλες εισόδου.

Ο συγκεκριμένος χώρος είχε επιλεγεί από τον παλαιό (Καποδιστριακό) Δήμο Νέας Αλικαρνασσού για τη δημιουργία νεκροταφείου και είχαν γίνει και μια σειρά από συνοδευτικές μελέτες στην κατεύθυνση αυτή προκειμένου να ελεγχθεί υδρογεωλογικά. Σε ό,τι αφορά την εσωτερική διαμόρφωση του χώρου, το αποτεφρωτήριο, σύμφωνα με το νόμο, χρειάζεται μια έκταση δύο έως τεσσάρων στρεμμάτων, για να αναπτυχθούν σωστά οι εγκαταστάσεις του και οι βοηθητικοί χώροι που απαιτούνται. Σύμφωνα πάντα με τη Δημοτική Αρχή, θα τηρηθούν και όλες οι προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει σε σχέση με την τριπλή δενδροφύτευση περιμετρικά του αποτεφρωτηρίου, ώστε να υπάρχει και ένα φυσικό κάλυμμα και σε σχέση με την αισθητική διαμόρφωση του χώρου.

Πηγή: patris.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr