Σε απόγνωση χιλιάδες ταξιδιώτες | ακυρώσεις, καθυστερήσεις και αναβολές πτήσεων
Σε απόγνωση βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες ταξιδιώτες σε Ευρώπη και Αμερική εξαιτίας απεργιών του προσωπικού αεροπορικών εταιρειών, αλλά και αυξημένων κρουσμάτων του κορωνοϊού. Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώνονται, καθυστερούν ή αναβάλλονται προκαλώντας χάος σε αρκετά πολυσύχναστα αεροδρόμια.
Το πλήρωμα καμπίνας της Ryanair στην Ισπανία δεν μπήκε σε κανένα αεροπλάνο της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας και αναμένεται να συνεχίσει την απεργία του και σήμερα αλλά και το Σαββατοκύριακο. Αυτό έχει επηρεάσει και τις 10 βάσεις της αεροπορικής εταιρείας στην Ισπανία σε: Μαδρίτη, Μάλαγα, Σεβίλλη, Αλικάντε, Βαλένθια, Βαρκελώνη, Χιρόνα, Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, Ίμπιζα και Πάλμα ντε Μαγιόρκα.
Η Ryanair διαβεβαίωσε ότι αυτές οι ακυρώσεις αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 3% των πτήσεων της στην Ισπανία. Ωστόσο, δήλωσαν ότι «είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτά τα συνδικάτα υπονόμευσαν σκόπιμα την απόφαση για τις ελάχιστες υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών δίνοντας εντολή στο πλήρωμα να μην εμφανιστεί σε προστατευμένες πτήσεις».
Αυτές οι ενέργειες είναι «παράνομες και βλάπτουν τους Ισπανούς καταναλωτές και την ισπανική οικονομία που εξαρτάται από αυτές τις συνδέσεις υποδομής αεροπορικών μεταφορών», πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος της Ryanair.
Η απεργία των εργαζομένων της Ryanair στην Ισπανία ακολουθεί αυτή των συναδέλφων τους στο Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, και την Ιταλία το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η σημερινή απεργία είναι μέρος της συνεχιζόμενης δράσης που έχουν καλέσει τα συνδικάτα USO και Sitcpla.
Η Easyjet θα συμμετάσχει επίσης στην απεργία στις 1, 2, 3, 15, 16, 17, 29, 30 και 31 Ιουλίου στις τρεις ισπανικές βάσεις της: Βαρκελώνη, Μάλαγα και Πάλμα.
Τα αεροδρόμια του Παρισιού ακυρώνουν το 17% των πτήσεων λόγω απεργίας του προσωπικού
Οι πτήσεις από τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια του Παρισιού θα διακοπούν σήμερα, αφού οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο κήρυξαν δεύτερη 24ωρη απεργία.
Χθες περίπου το 10% όλων των πτήσεων από το αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκωλ» του Παρισιού ακυρώθηκαν λόγω απεργιών του προσωπικού εδάφους και παρόμοια διακοπή αναμένεται και σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας του αεροδρομίου.
«Το προσωπικό του αεροδρομίου, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού check-in και του προσωπικού ασφαλείας, θα αποχωρήσει την Παρασκευή 1 Ιουλίου λόγω μιας συνεχιζόμενης διαφωνίας σχετικά με τις αμοιβές», αναφέρει ανακοίνωση τους.
Μετά την εξέταση των επιπέδων προσωπικού στα αεροδρόμια «Charles de Gaulle» και «Orly» του Παρισιού για σήμερα, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας διέταξε την ακύρωση του 17% των πτήσεων που αναχωρούν μεταξύ 7 π.μ. και 2 μ.μ.
«Όποιος έχει κάνει κράτηση για πτήση σήμερα, συνιστάται να επικοινωνήσει με την αεροπορική του εταιρεία για να μάθει εάν θα απογειωθεί».
Οι απεργίες δεν επηρεάζουν το αεροδρόμιο του Παρισιού «Beauvais», το οποίο διευθύνεται από διαφορετικό φορέα εκμετάλλευσης.
Η απεργία είναι η δεύτερη 24ωρη και τα συνδικάτα λένε ότι η δράση θα συνεχιστεί εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για αύξηση των μισθών κατά 3,5% για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Χάος στο Χίθροου μετά την ακύρωση 30 πτήσεων
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει εδώ και μέρες και η Βρετανία. Χθες οι επιβάτες που επρόκειτο να πετάξουν από το Χίθροου έμειναν με τις βαλίτσες στα χέρια τους όταν το αεροδρόμιο διέταξε την ακύρωση 30 πτήσεων επειδή δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει. Μερικοί επιβάτες ενημερώθηκαν ότι οι πτήσεις τους ακυρώθηκαν μόνο κατά την άφιξή τους στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας.
Εκπρόσωπος του Χίθροου είπε ότι οι ακυρώσεις ήταν απαραίτητες για λόγους ασφάλειας: «Θα συνεργαστούμε με τις αεροπορικές εταιρείες για να επαναλάβουμε τις κρατήσεις των επηρεαζόμενων επιβατών σε άλλες πτήσεις εκτός της αιχμής, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι να απομακρυνθούν και ζητούμε συγγνώμη για τον αντίκτυπο που έχει αυτό στα ταξιδιωτικά σχέδια. Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν ένα ομαλό ταξίδι στο Χίθροου αυτό το καλοκαίρι και το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών στο αεροδρόμιο διαθέτουν αρκετούς πόρους για να καλύψουν τη ζήτηση», ανέφερε.
Εκπρόσωπος της British Airways, μία από τις αεροπορικές εταιρείες που επηρεάζονται, δήλωσε: «Ως αποτέλεσμα της απαίτησης του Χίθροου για όλες τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τα δρομολόγιά τους, κάναμε έναν μικρό αριθμό ακυρώσεων».
Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι βρισκόταν σε επαφή με τους επηρεαζόμενους πελάτες για να «ζητήσει συγγνώμη, να τους ενημερώσει για τα δικαιώματα των καταναλωτών και να τους προσφέρει εναλλακτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής χρημάτων ή της εκ νέου κράτηση».
Η Virgin Atlantic είπε ότι μία από τις πτήσεις της επιστροφής από το Χίθροου προς τη Νέα Υόρκη είχε διακοπεί προς κάθε κατεύθυνση, ενώ επηρεάζονται επίσης οι Air France, KLM, American Airlines, Delta Airlines, Lufthansa, Aer Lingus, Brussels Airlines και Air Canada.
Αρκετές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια υπέστησαν απεργίες τις τελευταίες εβδομάδες και αναμένονται περισσότερες ταξιδιωτικές διακοπές τον επόμενο μήνα, καθώς οι εργαζόμενοι στις αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν την έντονη ταξιδιωτική ζήτηση και τις ελλείψεις προσωπικού που προκαλούνται εν μέρει από την πανδημία COVID-19 για να πιέσουν για υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασία. Τα στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Cirium δείχνουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν 611 πτήσεις τον περασμένο μήνα.
Αν και τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να επισπεύσουν τις προσλήψεις, αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στο check-in, την ασφάλεια, αλλά και στην φόρτωση-εκφόρτωση των αποσκευών με αρκετές βαλίτσες να παραμένουν… ορφανές στους τερματικούς σταθμούς.
Προβλήματα σε Δουβλίνο, Αμβούργο, Ντίσελντορφ, Βιέννη και ΗΠΑ
Την ίδια ώρα εξαγριωμένοι επιβάτες εξέφρασαν χθες την οργή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού η Aer Lingus αναγκάστηκε να ακυρώσει περισσότερες πτήσεις από το αεροδρόμιο του Δουβλίνου. Οι ελλείψεις προσωπικού λόγω των απουσιών του Covid-19 εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την αεροπορική εταιρεία, άλλες πέντε πτήσεις έχουν ακυρωθεί, επηρεάζοντας τα ταξίδια προς το Λονδίνο Χίθροου, το Βερολίνο και το Αμβούργο.
Χθες, η Aer Lingus χρειάστηκε να ακυρώσει 12 επιπλέον πτήσεις ως αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων Covid.
Σε 24 απεργία θα πάνε σήμερα και 200 εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Αμβούργου, ενώ και η κατάσταση στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ παραμένει προβληματική εδώ και μέρες, με την Lufthansa να εκτιμά ότι οι πτητικές λειτουργίες δεν θα επανέλθουν στο κανονικό τους πρόγραμμα έως το 2023.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί αυτές τις μέρες και στο αεροδρόμιο της Βιέννης, όπου ακυρώθηκαν περισσότερες από 60 πτήσεις για το Σαββατοκύριακο, κυρίως λόγω απουσίας υπαλλήλων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό.
Στις ΗΠΑ οι πιλότοι της Delta Airlines πραγματοποίησαν χθες στάση εργασίας έξω από αεροδρόμια σε όλη τη χώρα καθώς εκατοντάδες πτήσεις καθυστέρησαν και ακυρώθηκαν ενόψει του Σαββατοκύριακου της 4ης Ιουλίου .
Οι διαδηλωτές – που βρίσκονται στη μέση των διαπραγματεύσεων για τα συμβόλαια – θέλουν υψηλότερους μισθούς, περισσότερο χρόνο και περισσότερο προσωπικό για να αντισταθμίσουν την κόπωση της αυξημένης ζήτησης ταξιδιών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Πιλότων Air Line.
Μόνο η Delta υπέστη 307 καθυστερήσεις και 89 ακυρώσεις, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ σε συνολικές ακυρώσεις και καθυστερήσεις.
Έξω από το αεροδρόμιο JFK, οι πιλότοι της Delta παραπονέθηκαν για έλλειψη εργαζομένων λόγω περικοπών εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Το ίδιο συνέβη και στο αεροδρόμιο Hartsfield-Jackson στην Ατλάντα, όπου η Delta έχει την έδρα της.
Αποτέλεσμα των απεργιών ήταν οι επιβάτες να αντιμετωπίσουν 3.165 καθυστερήσεις και 440 ακυρώσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το FlightAware.com
protothema.gr