Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Β

ΟΑΚ | με επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο για τη Βιολογία Φυτικών Κυττάρων

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι επιστημονικές εργασίες του πρώτου σημαντικού Διεθνούς Συνεδρίου για τη Βιολογία Φυτικών Κυττάρων (PCBI2022), σε συνεργασία του Ερευνητικού και Συνεδριακού Κέντρου της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Davis, με Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής την παγκοσμίου φήμης Ερευνήτρια – Καθηγήτρια Γεωργία Δρακακάκη, η οποία κατάγεται από το χωριό Ελληνικό του Δήμου Πλατανιά και διαπρέπει στις ΗΠΑ.

«Έρχονται φίλοι μπιστικοί από τη Βιολογία και άνθισε πάλι ο μπαξές μες στην Ακαδημία». Με την κρητική αυτή μαντινάδα καλωσόρισε η κα Δρακακάκη τους συμμετέχοντες του Συνεδρίου, όπου τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η έντονη ανάγκη να αναπτυχθεί η βάση γνώσεων που θα επιτρέψει τον ορθολογικό σχεδιασμό των καλλιεργειών. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι ερευνητές ανέλυσαν εκτενώς κυτταρικούς μηχανισμούς των φυτών σε συνάρτηση με τον μεταβολισμό, ως απάντηση στις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Το Συνέδριο αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία παρουσίασης καινοτόμων ερευνητικών εργασιών, αλλά και συνεργιών στον τομέα της εκπαίδευσης και δικτύωσης, που θα διευκολύνουν την πολυπαραγοντική ανάλυση με σκοπό την ανάπτυξη περιβαλλοντικά αειφόρων συστημάτων. Οι συμμετέχοντες από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα από όλη την υφήλιο, παρουσίασαν τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις στη βιολογία των φυτικών κυττάρων και έθεσαν συγκεκριμένα σημεία δράσης για την προώθηση αυτού του επιστημονικού πεδίου, θέτοντας τις βάσεις για τη μελλοντική έρευνα, η οποία θα δώσει απαντήσεις στα θέματα των καλλιεργειών, λαμβάνοντας υπόψη και την κλιματική κρίση.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, υπογράμμισε στην παρουσίασή του τη σημασία συνεργασίας των επιστημόνων για την προαγωγή της υπαίθρου, η οποία ιδιαίτερα στην Ελλάδα και στην Κρήτη αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και οι κάτοικοι έχουν επιτακτική ανάγκη επιστημονικής υποστήριξης. Από την πλευρά του ο Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας & Οικολογίας – Παράρτημα της ΟΑΚ, Αντώνης Καλογεράκης, ανέδειξε τη σχέση περιβάλλοντος και επιστήμης, παρουσιάζοντας το έργο της ΟΑΚ σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Τα Συμπεράσματα του Συνεδρίου ίσως θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου καλλιέργειας στην Κρήτη και να υπάρξει συνεργασία μεταξύ όλων των Φορέων για τη βιωσιμότητα του νησιού, πρωτίστως για τον σεβασμό των καλλιεργητών απέναντι στο Φυσικό Περιβάλλον και σε όσα προσφέρει απλόχερα στον άνθρωπο.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr