Διγαλάκης στη Βουλή: «Υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθούν 6θέσια τα σχολεία της υπαίθρου
Την ευελιξία του θεσμικού πλαισίου ως προς το γεγονός ότι για τα εξαθέσια σχολεία και κάτω, δεν καθορίζεται ελάχιστος αριθμός μαθητών, ανέδειξε ο βουλευτής Χανίων ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης στη σημερινή συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή με την υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή. Ο κ. Διγαλάκης δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να εξαντλεί κάθε μέσο πίεσης μέσω συναντήσεων και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ώστε να διευθετηθεί το θέμα των λειτουργικών θέσεων στα σχολεία της υπαίθρου. Επισήμανε ότι το εν λόγω ζήτημα αφορά όλη την επικράτεια και παρέθεσε ειδικότερα στοιχεία για τα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Συγκεκριμένα ενημέρωσε για τις λειτουργικές υποβαθμίσεις που ισχύουν στα Χανιά, οι οποίες ανέρχονται σε 47 θέσεις δασκάλων ενώ έχουν υπάρξει και περί τις 11 αναβαθμίσεις. Όπως εξήγησε από τις 47 υποβαθμίσεις, οι 25 είναι στον Δήμο Χανίων και οι 22 σε επαρχιακούς δήμους, εκ των οποίων οι 40 αφορούν πολυθέσια σχολεία που υποβιβάζονται το πολύ σε εξαθέσια, και μόνο 4 υποβαθμίσεις αφορούν εξαθέσια σχολεία της υπαίθρου τα οποία και υποβιβάζονται σε πενταθέσια. Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρατήρηση ότι οι αριθμοί των μαθητών των σχολείων αυτών, δεν άλλαξαν ουσιαστικά φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, για αυτό όπως τόνισε ο Χανιώτης βουλευτής δεν δικαιολογείται φέτος η λειτουργική υποβάθμιση των σχολείων αυτών.
Υποστήριξε την πρότασή του για διατήρηση των εξαθέσιων σχολείων, κάνοντας αναφορά στο σημαντικό έργο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τους 25.000 διορισμούς τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι είναι λίγες οι θέσεις δασκάλων που θα απαιτηθούν για την επίτευξη του κοινού στόχου, της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, για τη στήριξη της υπαίθρου και την αποφυγή της ερημοποίησής της. Εξήγησε ότι εστιάζει σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς η σύμπτυξη διαφορετικών τάξεων με κοινή διδασκαλία από έναν εκπαιδευτικό οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μια υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, καθώς ο δάσκαλος έχει υπό την ευθύνη του δύο διαφορετικές τάξεις, στις οποίες πρέπει να μοιράσει τον χρόνο του. Ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι είναι χρέος μας να παρέχουμε τη δυνατότητα και στους μαθητές της υπαίθρου να απολαμβάνουν την ίδια εκπαίδευση που έχουν τα παιδιά των αστικών κέντρων.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη θετική εξέλιξη του δημοτικού σχολείου στο Γεράνι, το οποίο θα λειτουργήσει και φέτος ως εξαθέσιο όπως ενημερώθηκε από τη χθεσινή επικοινωνία του με τη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, και επισήμανε ότι πρέπει να ευοδωθεί η προσπάθεια και για τα υπόλοιπα τρία δημοτικά σχολεία του Ν. Χανίων που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.