Υγείαπρωτοσέλιδο Α

Συναγερμός στην Κρήτη | αυξάνονται τα κρούσματα στρεπτόκοκκου σε παιδιά

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η αύξηση σε κρούσματα στρεπτόκοκκου σε παιδιά και στην Κρήτη καθώς, πέρα από τη συνηθισμένη αμυγδαλίτιδα, πλέον προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις με συνέπεια το θάνατο έξι παιδιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ.

«Ο στρεπτόκοκκος είναι γνωστό μικρόβιο, συνήθως μάλιστα προκαλεί την αμυγδαλίτιδα στα παιδιά. Άρα κρούσματα στα παιδιά στην Κρήτη υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Αυτόν το καιρό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αύξηση των κρουσμάτων διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο, π.χ. αποστημάτων ή στο αίμα ή στους πνεύμονες, δηλαδή πέρα από τη συνηθισμένη αμυγδαλίτιδα» τονίζει στο Cretalive ο Διευθυντής στην Παιδιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ και λοιμωξιολόγος Εμμανουήλ Γαλανάκης.

Σημειώνεται ότι η αύξηση αυτή έχει παρατηρηθεί και διεθνώς και στην Ελλάδα και στην Κρήτη, όπου υπήρξαν μεν παιδιά με σοβαρές εκδηλώσεις αλλά όχι με μοιραία έκβαση, όπως συνέβη π.χ. σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Η διεισδυτική αυτή λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α είναι η συνηθέστερη αιτία η βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας, κάτω των 10 ετών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Ταυτόχρονα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ώστε να δηλώνονται όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Πού οφείλεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Γαλανάκη «είναι δύσκολο να ορίσει κανείς με ακρίβεια τον αριθμό των περιπτώσεων. Το γιατί συμβαίνει αυτή η αύξηση δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Εν μέρει πιθανόν ευθύνεται η πανδημία και η απομόνωσή μας με τις συνέπειές της στο ανοσολογικό σύστημα, ωστόσο αξίζει να ειπωθεί ότι ο στρεπτόκοκκος έχει κάνει απότομες αλλαγές στις κλινικές του εκδηλώσεις και στο παρελθόν και πριν την πανδημία».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα συμπτώματα της ασθένειας, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο και κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Μέτρα αντιμετώπισης και πότε απευθυνόμαστε σε γιατρό

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης περιλαμβάνουν σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών, αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων, σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων και περιορισμό των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής τους.

«Το καλό για μας με το μικρόβιο αυτό είναι ότι έχουμε καλά αντιβιοτικά και είμαστε εξοικειωμένοι με τη διάγνωση και με την αντιμετώπιση του. Άρα αν το παιδί εξετασθεί νωρίς από τον Παιδίατρο, υπάρχει και ο χρόνος και  τα κατάλληλα αντιβιοτικά να γίνει η σωστή αντιμετώπιση. Δεν έχουμε εμβόλιο για την ώρα» καταλήγει ο Διευθυντής της Παιδιατρικής του ΠΑΓΝΗ και λοιμωξιολόγος Εμμ. Γαλανάκης.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr