Ελλάδανέαπρωτοσέλιδο Α

Προ των πυλών καύσωνας διαρκείας | στους 43 βαθμούς ο υδράργυρος

Καύσωνα διαρκείας θα έχουμε από την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιουλίου, με το θερμόμετρο να χτυπά έως και 43 βαθμούς Κελσίου – Η ΕΜΥ θα εκδώσει έκτακτο δελτίο καιρού τη Δευτέρα (10/7)

Η θερμή «επέλαση» είναι προ των πυλών. Η Δευτέρα (10/7) θα είναι σχετικά δροσερή σε σχέση με το τι θα επακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες θα θυμίζουν Σαχάρα! Πιο συγκεκριμένα, από την Τετάρτη (12/7) η θερμοκρασία θα ανέβει κατακόρυφα και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς ενώ σε άλλες περιοχές βαθμούς αναμένεται να αγγίξει και τους 43!

Η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται την προσεχή Παρασκευή (14/7) σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, τη Δευτέρα θα αποφασιστεί από την ΕΜΥ πότε ακριθώς θα εκδωθεί έκτακτο δελτίο για τον επικείμενο καύσωνα με το οποίο θα δοθεί η ημερομηνία της επίσημης έναρξης του φαινομένου για τη χώρα.

Το βράδυ της Τετάρτης ξεκινά η θερμή μεταφορά με μεγάλη ένταση, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα έχουν προηγηθεί θερμοκρασίες της τάξεως των 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Την Πέμπτη πλέον σε όλα τα ηπειρωτικά θα έχουμε 37 με 39 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα ο υδράργυρος θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Η κορύφωση του καύσωνα ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες δείχνει να έρχεται την Παρασκευή με 43 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου με τάση για μικρή υποχώρηση το Σαββατοκύριακο.

Πώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο επηρεάζει τις υψηλές θερμοκρασίες

Εξαιρετικά θερμός ήταν ο Ιούνιος 2023 για αρκετές περιοχές παγκοσμίως, καταρρίπτοντας εκατοντάδες ρεκόρ θερμοκρασίας, Καθώς καταγράφηκε ως ο θερμότερος Ιούνιος από το 1979 παγκοσμίως, σύμφωνα με το Climatebook.

Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας καταγράφηκαν σε περιοχές της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, όπου χώρες όπως η Αγγλία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ολλανδία κατέγραψαν τον πιο θερμό Ιούνιο στα χρονικά.

Αντιθέτως, με τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, στα νότια Βαλκάνια, στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στη Δυτική Ρωσία η θερμοκρασία ήταν κάτω από το μέσο όρο, όπως συνέβη τον Απρίλιο και τον Μάιο.

«Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι στο σύνολο της Ηπείρου αν τα βάλει κάτω κανείς είχαμε μία σημαντική απόκλιση προς τα πάνω. Στην νοτιοανατολική Ευρώπη δεν ακολουθήθηκε το πρότυπο της υπόλοιπης Ευρώπης για τον Ιούνιο. Στην Ελλάδα ήμασταν και τον Ιούνιο όπως και το Μάιο σε θερμοκρασίες κάτω από τις κανονικές τιμές», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος.

Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με το περιοδικό μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο αποτελούν βασικούς παράγοντες για τις υψηλότερες θερμοκρασίες και τις μεταβολές στη θερμοκρασία των υδάτων.

«Έχουμε μπει στην φάση του φαινομένου Ελ Νίνιο, στις αρχές αυτού του φαινομένου. Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι το 2016 που επίσης είχαμε πολύ σημαντικές αποκλίσεις πάλι ήταν μία χρονιά που είχαμε ισχυρό Ελ Νίνιο. Υπάρχει δηλαδή ο φόβος ότι με το Ελ Νίνιο στους επόμενους μήνες απ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία μας, θα ανέβουν ακόμη περισσότερο οι θερμοκρασίες στις θάλασσες στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτό συμπαρασύρει και τις θερμοκρασίες του αέρα και προς το τέλος του χρόνου, στο καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου, θα δούμε πιθανόν θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες. Θα δούμε πλέον ίσως και με μεγαλύτερη διάρκεια θερμοκρασίες που θα είναι αρκετά πάνω από τα κανονικά σε παγκόσμιο επίπεδο πάντα», επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι μαζί με την κλιματική αλλαγή το Ελ Νίνιο θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις θερμοκρασίες.

«Δεν ανεβάζει παντού τις θερμοκρασίες, αλλά επειδή τις ανεβάζει σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, συμπαρασύρει τους μέσους όρους και σε άλλες περιοχές», τονίζει.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr