Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Γ

Η κρητική διατροφή το καλύτερο «όπλο» για την προστασία του περιβάλλοντος | έρευνα ΜΑΙΧ

Νέα έρευνα που ολοκληρώθηκε στο ΜΑΙΧ και δημοσιεύτηκε στο καλύτερο διεθνώς περιοδικό διατροφής (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831323002806?via%3Dihub) αποδεικνύει ότι ο τρόπος που τρεφόταν οι Κρήτες εδώ και πολλά χρόνια είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, των νερών και του εδάφους.

Η συνταγή είναι απλή: με την υιοθέτηση της κρητικής διατροφής που είναι η ναυαρχίδα της μεσογειακής δίαιτας (όπως την ζούσαν οι πρόγονοι μας) σε ολόκληρη την Ευρώπη, το περιβάλλον προστατεύεται και η υγεία διαφυλάσσεται. Η διατροφή μας είναι η πιο βιοποίκιλη και αυτό σημαίνει ότι αποκαθιστά τη βιοποικιλότητα στη φύση και στα καλλιεργούμενα είδη. Η διατροφή και οι δίαιτες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η κλιματική αλλαγή. Μετά τη δημοσίευση της ερευνητικής εργασίας όλα τα διεθνή μέσα έχουν ανεβάσει σχετικά άρθρα και συζητούν για την έρευνα των «Ελλήνων Ερευνητών» του ΜΑΙΧ.

Διεθνή δίκτυα όπως το EuroNews (https://www.euronews.com/green/2023/04/05/scientists-claim-this-diet-is-the-best-for-supporting-biodiversity-and-food-security),το MedicalNews (https://www.news-medical.net/news/20230405/Mediterranean-diet-linked-to-greater-biodiversity-and-food-security-study-finds.aspx), το Yahoo!News (https://uk.news.yahoo.com/scientists-claim-diet-best-supporting-152108695.html) και πάρα πολλά άλλα έχουν αναρτήσει σχετικά άρθρα.

Η έρευνα διενεργήθηκε με την επίβλεψη του καθηγητή του Μ.Α.Ι.Χ. Δρ. Κωνσταντίνου Μάττα.

Αυτή η διεθνής απήχηση ενισχύει το όνομα της Κρήτης και της κρητικής διατροφής, τη φήμη των ξεχωριστών προϊόντων της και ασφαλώς προωθεί τον ποιοτικό γαστρονομικό τουρισμό. 

Από αριστερά: η κα Βασιλική Τζωρτζάκη, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Πέτρος Ξενοφώντος, η σεφ του ΜΑΙΧ Παναγιώτα Τσουνάπη και ο γενικός γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών, Πανίκος Χάμπας.

Σημειώνεται ότι πρότυπα και παραδοσιακά κρητικά εδέσματα «που άφησαν έκπληκτους όλους τους συμμετέχοντες» παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή Κρήτης – Κύπρου», που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Δρομολαξιάς Μενεού στη Λάρνακα της Κύπρου, όπου συμμετείχε το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενδυνάμωση των σχέσεων Κύπρου – Κρήτης.

Η διοργάνωση έγινε από την Ένωση Κυπρίων Αγροτών, με τη συμμετοχή του υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου Πέτρου Ξενοφώντος. Υπήρξε μαζική συμμετοχή του κόσμου με πάνω από 2.000 άτομα. Την επιμέλεια εκ μέρους του ΜΑΙΧ είχε αναλάβει η σεφ του Ινστιτούτου, Παναγιώτα Τσουνάπη, με τη βοηθό της, Βασιλική Τζωρτζάκη. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020, Biovalue, που αποσκοπεί στην προώθηση και διάδοση παλαιών παραδοσιακών ποικιλιών που αποκαθιστούν τη βιοποικιλότητα στη φύση και τα καλλιεργούμενα ήδη. 

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr