Taste Atlas | ελληνικό τυρί στη δεκάδα με τα καλύτερα του κόσμου
Στη φετινή λίστα όπως ήταν αναμενόμενο για ακόμη μια χρονιά φιγουράρουν ιταλικά και γαλλικά τυριά. Ειδικότερα τα 5 τυριά της κορυφαίας δεκάδας ήταν ιταλικά και τα 3 γαλλικά. Η παρουσία της γραβιέρας Νάξου είναι ιδιαιτέρως τιμητική για τη χώρα μας και η έβδομη θέση που κατέκτησε είναι σημαντική επιτυχία. Στο διαγωνισμό καταχωρήθηκαν συνολικά 35.895 διαφορετικά τυριά από τους χρήστες, με τους συντελεστές του Taste Atlas να αναγνωρίζουν εν τέλει 23.863 από αυτές τις «συμμετοχές» ως έγκυρες.
Παρά το γεγονός ότι τα καλύτερα τυριά τα ψηφίζουν οι χιλιάδες χρήστες της εγκυκλοπαίδειας, εντούτοις το Taste Atlas τονίζει πως διαθέτει μια σειρά μηχανισμών, προκειμένου να «αναγνωρίζει τους αληθινούς χρήστες και να αγνοεί τις ψήφους από ρομπότ, καθώς και τις ψήφους που δίνονται με βάση εθνικιστικά κριτήρια».
Παγκόσμια αναγνώριση για την Γραβιέρα Νάξου
Η Γραβιέρα Νάξου αποτελεί Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Αυτό το σκληρό τυρί, με το υποκίτρινο χρώμα, τη λεπτή, ξηρή επιδερμίδα, τη συμπαγή ελαστική μάζα, τις χαρακτηριστικές μικρές διάσπαρτες οπές, το φίνο άρωμα, τη γλυκιά και λεπτή γεύση και την πολύ χαρακτηριστική επίγευση είναι ιδανικό για όλες τις χρήσεις (επιτραπέζιο, για τρίψιμο, για σαγανάκι, κλπ).
Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο καθώς για να παραχθεί ένα κιλό γραβιέρας χρησιμοποιούνται 11 κιλά γάλα, ενώ έχει χαρακτηρισθεί από πολλά ινστιτούτα και επιστήμονες ως ένα από τα καταλληλότερα τυριά για κατανάλωση από άτομα νεαρής ηλικίας, διότι παρέχει πολύτιμη βοήθεια στην ανάπτυξή τους. Παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο, με την προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς.
Aναλυτικά η λίστα με τα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου για το 2023:
10. Comté, Γαλλία
9. Reblochon, Γαλλία
8. Grana Padano, Ιταλία
7. Graviera Naxou, Ελλάδα
6. Saint-André, Γαλλία
5. Queijo Serra da Estrela, Πορτογαλία
4. Mozzarella di Bufala Campana, Ιταλία
3. Stracchino di Crescenza, Ιταλία
2. Burrata, Ιταλία
1. Parmigiano Reggiano, Ιταλία