«Απάτητες παραλίες» και χωρίς ομπρέλες | νομοσχέδιο για περιοχές Natura
«Οι «απάτητες παραλίες» στέλνουν ένα φιλοπεριβαλλοντικό μήνυμα που θα ενισχύσει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει από drones μέχρι και ειδική εφαρμογή καταγγελιών για την επίβλεψη της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλία.
Η νομοθετική παρέμβαση έρχεται μετά τις διαστάσεις που έλαβαν πέρυσι οι αντιδράσεις στο λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» και ενώ 4.500 έλεγχοι οδήγησαν σε διαπίστωση 1.750 παραβάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δήμοι δεν χάνουν το οικονομικό αντάλλαγμα που ελάμβαναν έως και σήμερα, αλλά παύουν να εμπλέκονται στη διαδικασία δημοπράτησης αδειών.
Όπως δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο αιγιαλός θα καταγραφεί ηλεκτρονικά, τα τετραγωνικά παραχωρούμενης έκτασης θα είναι προκαθορισμένα και αυστηρά με την καθιέρωση μάλιστα «απάτητων παραλιών» για περιοχές Natura. Καθιερώνεται νέα τιμή εκκίνησης με βάση τις αντικειμενικής αξίας με συντελεστή βαρύτητας ανά περιοχή, τυποποιημένα τεύχη διακήρυξης και συμβάσεις παραχώρησης έως 3 ετών και υποχρεωτική ολοκλήρωση της παραχώρησης έως 31 Μαρτίου κάθε έτους. Για φέτος ειδικά, έως τις 15 Μαϊου.
Οι παραχωρησιούχοι αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ύπαρξη ναυαγοσώστη (αρχικά υπεύθυνοι οι Δήμοι αλλά μπορεί να περάσει στον παραχωρησιούχο) για τον καθαρισμό της παραλίας, αλλά και την εγκατάσταση ειδικών μηχανισμών εξυπηρέτησης για άτομα με ειδικές ανάγκες (σε συγκεκριμένες παραχωρήσεις με ευθύνη του Δήμου) αλλά και για την ανάρτηση πινακίδας με συντεταγμένες με την απόφαση παραχώρησης. Στην ίδια πινακίδα θα υπάρχει και QR Code με βάση το οποίο θα μπορεί να ελέγχει ο λουόμενος αν τηρούνται οι όροι της παραχώρησης ώστε, αν θέλει, να κάνει καταγγελία σε ειδική εφαρμογή η οποία θα δημιουργηθεί.
Το νομοσχέδιο προβλέπει και αυστηρές κυρώσεις, με πρόστιμο έως και τετραπλάσιο του τιμήματος της σύμβασης για τους παραβάτες, ακύρωση συμβάσεων και διαταγή σφράγισης της επιχείρησης αν δεν υπάρχει σύμβαση.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη «η κυβέρνηση προσπαθεί να κινηθεί με σύγχρονο πνεύμα μακριά από δογματισμούς για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά από την άλλη πλευρά δίνουμε και ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος».