Οικονομίανέαπρωτοσέλιδο Α

Στα 2.400€ το επίδομα γέννησης | τα μέτρα για τις οικογένειες

Τα μέτρα για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των οικογενειών με παιδιά ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Όπως προκύπτει, αυξάνεται στα 2.400 ευρώ το επίδομα για το πρώτο παιδί και κλιμακώνεται έως τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο. Θα ισχύσει αναδρομικά και για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023.

Το μέτρο

Η κα Ζαχαράκη ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος γέννησης σε 2.400 ευρώ ενώ η αύξηση μπορεί να φτάσει έως και 1.500 ευρώ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και αναδρομικά για τις γεννήσεις που έγιναν το 2023. Το αυξημένο επίδομα αναμένεται να πληρωθεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο.

Η αύξηση, όπως είπε η κα Ζαχαράκη, θα είναι κλιμακωτή:

– 400 ευρώ, δηλαδή 2.400 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί.

– 700 ευρώ, δηλαδή 2.700 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το δεύτερο παιδί.

– 1.000 ευρώ, δηλαδή, 3.000 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τρίτο παιδί.

– 1.500 ευρώ, δηλαδή, 3.500 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τέταρτο παιδί και πάνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή είναι αναδρομική, καθότι υπολογίζονται και τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023.

Η καταβολή θα γίνει τον Απρίλιο, σε δύο ισόποσες δόσεις.

Τον Απρίλιο, εάν ένας γονέας γέννησε παιδί εντός του 2023, θα πάρει τα επιπλέον 400 ευρώ. Εάν γεννήσει και δεύτερο, θα πάρει όσο αντιστοιχεί. Αύξηση δόθηκε κυρίως για το πρώτο παιδί γιατί έχει διαπιστωθεί ότι αυτό είναι το δύσκολο.

Αφορά 300.000 γονείς

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι σημείωσε ότι σε νέους γονείς θα δοθούν περίπου 90 εκατ. ευρώ. «Μιλάμε για σχεδόν 300.000 γονείς στο επίπεδο της διετίας. Είναι η απάντηση της κυβέρνησης βασικά στο πρόβλημα της ακρίβειας, μετά τα βαριά πρόστιμα, το πλαφόν που έχει εισαχθεί στο βρεφικό γάλα».

Ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε ότι δεν λύνεται το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, ωστόσο είναι μια σημαντική παρέμβαση. «Είναι μια ακόμη απάντηση της κυβέρνησης στο πρόβλημα της ακρίβειας μετά το καλάθι του νοικοκυριού, τα πρόστιμα και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες…», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φέτος υλοποιούνται 7 καινούργια μέτρα για τους νέους γονείς, συνολικού προϋπολογισμού 443 εκατ. ευρώ.

Άλλες παρεμβάσεις

Εκτός από την αύξηση του επιδόματος γέννησης, υπάρχουν και οι εξής παρεμβάσεις: αύξηση του επιδόματος μητρότητας, προσαύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος τέκνων και η αναμόρφωση του επιδόματος παιδιών για το δημόσιο, με αύξηση 20% για το πρώτο παιδί και 50% από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί.

Αναφορικά με τα σχολικά γεύματα, η κα Ζαχαράκη ανέφερε ότι τα ποσά έχουν αυξηθεί και δίνονται μερίδες περισσότερες από ποτέ. «Είναι αντικειμενικά τα κριτήρια. Είναι σημαντικό να αλλάξουν τα παιδιά τις συνήθειες της διατροφής. Είναι η ποιότητα», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παρέμβαση για το ζήτημα.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι χρειάζεται πολύμηνη μελέτη, κάτι που γίνεται, καθώς έχει συσταθεί επιτροπή, αφού το δημογραφικό είναι μείζον θέμα για την Ευρώπη και κυρίως για την Ελλάδα. «Την περίοδο 2018-2019, είχαμε 120.000 vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, φέτος ο αριθμός έχει ανέβει στα 177.000, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Γίνεται συστηματική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα».

Προαναγγελία

Υπενθυμίζεται ότι όπως προανήγγειλε από το Νταβός ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες με παιδιά. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού. Αυτός λοιπόν είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Πώς στηρίζουμε τις οικογένειες; Πώς στηρίζουμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να νοικιάζουν τώρα που τα ενοίκια αυξάνονται; Αυτή είναι μια βασική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μου και θα περιμένετε να ανακοινωθούν διάφορα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση πολύ σύντομα».

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr