Τουρισμός | τα σήματα για το καλοκαίρι από τις αφίξεις τριμήνου
Σε 2,84 εκατομμύρια διαμορφώθηκαν οι διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις το α’ τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό ανόδου άνω του 15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, του νέου έτους-ρεκόρ για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙNSETE) από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας και τους μεθοριακούς σταθμούς, το 1,6 εκατ. των συνολικών αφίξεων αντιστοιχεί στις από… αέρος αφίξεις, αριθμός που παραπέμπει σε αύξηση 18,7% συγκριτικά με πέρυσι, και το 1,2 εκατ. αφορά τον οδικό τουρισμό, αντιστοιχώντας σε άνοδο 12% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.
Σε μηνιαία βάση, ο Μάρτιος κατέγραψε άνοδο 13,8% σε επίπεδο αεροπορικών αφίξεων σε σχέση με το 2023 και αντίστοιχη αύξηση 10,8% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Ανά γεωγραφική περιοχή
Η εικόνα στις επιμέρους γεωγραφικές ενότητες την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου εμφανίζεται μικτή. Ειδικότερα στην Κρήτη, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 34 χιλ. καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό 16,5%. Αντίστοιχα, στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων σημειώθηκε άνοδος 73,7%, με την Πελοπόννησο να καταγράφει επίσης αύξηση κατά 42,5%.
Αντίθετα, στις Κυκλάδες καταγράφηκαν 2 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παραπέμποντας σε μείωση 44,2%, ενώ μικρή υστέρηση σε ποσοστό 4,4% παρατηρήθηκε και στη γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων.
Σημαντική πτώση σε ποσοστό 62,7% και 39,7% αντίστοιχα κατέγραψαν οι δύο premium νησιωτικοί προορισμοί της Ελλάδας, η Μύκονος και η Σαντορίνη, ακολουθώντας την περσινή μείωση. Πτώση 62,7% σημείωσε και το αεροδρόμιο του Ακτίου, με τα Χανιά να έπονται στο -19,8% και την Κεφαλονιά να μην καταγράφει φέτος καμία διεθνή άφιξη από αέρος.
Στον αντίποδα, την υψηλότερη άνοδο σημείωσαν η Κως και η Ρόδος, στο συν 90,1% και συν 72,9%, ενώ από κοντά ακολούθησε και το Ηράκλειο με αύξηση 40,4% σε σχέση με πέρυσι. Στο συν 20,4% βρέθηκε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η Θεσσαλονίκη σημείωσε άνοδο κατά 13,3% συγκριτικά με πέρυσι.
Σημειώνεται ότι ο Μάρτιος αποτέλεσε τον μήνα που ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις charter σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Κρήτη και η Ρόδος.
Ενισχυμένη ήταν η κίνηση και στο εσωτερικό της χώρας, αφού την περίοδο Ιανουαρίου – Mαρτίου καταγράφηκαν 1,6 εκατ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 1,5 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,3%.
Οδικός τουρισμός
Ως προς τις οδικές αφίξεις, ναι μεν αυτές σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ωστόσο υπολείπονται ακόμη σε ό,τι αφορά τα μεγέθη του προ πανδημικού 2019, όταν και είχαν καταγραφεί 1,36 εκατ. οδικές αφίξεις, με τη σχετική μείωση να διαμορφώνεται κοντά στο -9%, περιορίζοντας την ψαλίδα που είχε δημιουργηθεί κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης.
Σε απόλυτους αριθμούς ο μεγαλύτερος όγκος ταξιδιωτών, περί τις 382 χιλιάδες, προήλθε από τη Βουλγαρία, με άνοδο 25,1%. Οριακή αύξηση 0,4% καταγράφηκε από την Αλβανία, απ’ όπου ταξίδεψαν 331 χιλιάδες τουρίστες, ενώ μείωση 3,8% διαπιστώθηκε από τη Βόρεια Μακεδονία, με 315 χιλιάδες επισκέπτες. Η υψηλότερη ποσοστιαία άνοδος καταγράφηκε από την Τουρκία, στο συν 47,3%, με τις οδικές αφίξεις να προσεγγίζουν τις 209 χιλιάδες.
Η ικανοποίηση των ταξιδιωτών
Σε ό,τι αφορά τους δείκτες ποιότητας των ξενοδοχείων της Ελλάδας και των ανταγωνιστών, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, το α’ τρίμηνο του 2024, η χώρα μας κατέλαβε την πρώτη θέση στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 87%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Κύπρος με 86% και στην τρίτη θέση η Τουρκία, η Ιταλία και η Ισπανία με 85%. Την τελευταία θέση κατέλαβε η Γαλλία με 82%.
Στην κατηγορία σχέση ποιότητας-τιμής στην πρώτη θέση βρέθηκε η Τουρκία με 88% και ακολούθησαν η Κύπρος και η Ελλάδα με 87%. Στην τέταρτη θέση βρέθηκαν η Ιταλία και η Ισπανία με 83% και στην τελευταία θέση η Γαλλία με 80%.
Ως προς τον γενικό δείκτη ικανοποίησης της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των ανταγωνιστικών πόλεων για α’ τρίμηνο του 2024, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Κωνσταντινούπολη με 86% και στη δεύτερη θέση η Αθήνα και η Βαρκελώνη με 85%. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, η Ρώμη και η Μπολόνια με 84%. Στις τελευταίες θέσεις κατατάχθηκαν η Μασσαλία με 82% και η Σμύρνη με 79%.
Πηγή: euro2day.gr
Ευα Οικονομάκη