Δ.Σ. Χανίων | ψήφισμα για τη στήριξη των εργαστηριακών γιατρών
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στην πρόσφατη συνεδρίασή του, έλαβε την υπ. αριθ. 294/2024 ομόφωνη απόφαση, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εργαστηριακών Ιατρών Ν. Χανίων, με την οποία εκδίδεται το ακόλουθο ψήφισμα, σχετικά με τη στήριξη των αιτημάτων τους.
Το αναλυτικό ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων:
«Εδώ και 12 χρόνια θεσπίστηκε για τις εργαστηριακές εξετάσεις το Rebate – η υποχρεωτική κλιμακωτή έκπτωση που παρέχουν οι ιδιώτες πάροχοι στον ΕΟΠΥΥ λόγω της ύπαρξης των μνημονίων. Στη συνέχεια λόγω του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ επιβλήθηκε και το Clawback – υποχρεωτική οριζόντια παρακράτηση επί του μηνιαίου τζίρου σε κάθε εργαστήριο.
Για παράδειγμα, εάν πανελληνίως τα διαγνωστικά εργαστήρια εκτελέσουν εξετάσεις ύψους π.χ. 1εκ. ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει στους εργαστηριακούς ιατρούς σχεδόν το μισό ποσό (λόγω του κλειστού προϋπολογισμού) και το υπόλοιπο το ονομάζει clawback και δεν το αποζημιώνει. Αποκορύφωμα αποτελεί το γεγονός ότι το μέτρο αυτό (clawback) εφαρμόστηκε αναδρομικά, με αποτέλεσμα τα εργαστήρια όχι μόνο να μην αποζημιώνονται για το 100⁒ των εξετάσεων που έχουν εκτελέσει, αλλά να έχουν βρεθεί και χρεωμένα στονΕΟΠΥΥ.
Επιπλέον να τονιστεί ότι από το 2016 η τιμή αποζημίωσης κάθε εξέτασης που μέχρι τότε οριζόταν από ΦΕΚ του 1991 (!) μειώθηκε 40% (!), ενώ παράλληλα προστέθηκαν σωρεία εξετάσεων, που μέχρι τότε ήταν εκτός του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με συνεχιζόμενο κλειστό προϋπολογισμό.
Η αύξηση της ζήτησης διαγνωστικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής δεδομένου οτι το 2019 έφτασε τα 513 εκατ. ευρώ, το 2020 τα 517 εκατ. ευρώ, το 2021 τα 633 εκατ. ευρώ και πέρυσι τα 680 εκατ. ευρώ. Αυξανόμενο όπως ήταν φυσικό, ήταν και το clawback που από τα 83 εκατ. ευρώ το 2020, ανέβηκε στα 166εκατ. ευρώ το 2021 και στα 188 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Η επίπτωση του clawback από την αρχή της πανδημίας οδήγησε στο κλείσιμο περίπου 1.400 μικρών διαγνωστικών κέντρων, λόγω χρεωκοπίας, ενώ υπάρχουν εργαστηριακοί γιατροί που αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν, λόγω του χρέους στον ΕΟΠΥΥ από το clawback που τους έχει επιβληθεί από το 2013.
Οι λύσεις που προτείνουμε είναι οι εξής:
- Κατάργηση του τεχνητού χρέους του clawback ή έστω περιορισμός του στο 5% που ισχύει πανευρωπαϊκά.
- Η σύναψη συλλογικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ για τους εργαστηριακούς ιατρούς η οποία έχει νομοθετηθεί από το 2022, και ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη σύναψή της να πραγματοποιηθεί σύντομα.
- Ενίσχυση του κλειστού προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις με πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Συνεργασία ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ για εφαρμογή των περιορισμών στις επαναλήψεις εξετάσεων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί προ εξαετίας και την υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργείου όσον αφορά τη συνυπευθυνότητα για την υπέρβαση σε όλους τους εμπλεκόμενος στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
- Έκδοση τεκμηριωμένων παραπεμπτικών για εξετάσεις με κανόνες συνταγογράφησης, ώστε να δικαιολογούνται από το προφίλ των ασφαλισμένων, όπως προκύπτει από τον ιατρικό τους φάκελο, και βάσει της ιατρικής τους ανάγκης που ορίζεται από τη γνωμάτευση του θεράποντα γιατρού.
- Δημιουργία στο Υπουργείο Υγείας Επιτροπής Παρακολούθησης της Δαπάνης για Ιατρική Περίθαλψη, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και στο φάρμακο, για να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης όποτε κρίνεται αναγκαίο.
- Συνεργασία με τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες για αφαίρεση από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των εξετάσεων που δεν είναι πια αναγκαίες γιατί έχουν αντικατασταθεί από νεότερες.
- Έλεγχο των διαγνωστικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο.
- Πρόβλεψη συγκεκριμένων πόρων στον κλειστό προϋπολογισμό, κατόπιν οικονομοτεχνικής μελέτης, για νέες διαγνωστικές εξετάσεις που αναλαμβάνει να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ».