Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Β

«ΕΛΑΙΑ ΚΙΣΑΜΟΣ 2024» | διήμερο με ποικίλες δράσεις

Ο Δήμος Κισάμου σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γραμβούσας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα Ελιάς, διοργάνωσε ένα 2ήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «ΕΛΑΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟΣ 2024» από 29-30 Νοεμβρίου 2024 στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ομιλίες από την εκπαιδευτικό-σύμβουλο διατροφής και συγγραφέα κα Ρένα Μαραζιώτη και θέμα «Κτίζω Σωστά Εμένα» και τη διατροφολόγο κα Φωτ.  Φαραγγιτάκη με θέμα «Τα μυστικά της ισορροπημένης διατροφής» με συμμετοχή πάνω από 150 μαθητών Δημοτικών και Γυμνασίων Κισάμου. Οι ίδιοι μαθητές στη συνέχεια, συμμετείχαν σε διαδραστική-βιωματική παρασκευή “δεκατιανών” και “πρωινών” γευμάτων με βάση το έξτρα παρθένο Κισσαμίτικο ελαιόλαδο από τους διακεκριμένους chef Μαν. Παπουτσάκη, Ιωάν. Τσιβουράκη, Ιωσ. Πετρόφ και Βασ. Λεωνίδου.

Η 1η μέρα των εκδηλώσεων ΕΛΑΙΑ ΚΙΣΑΜΟΣ 2024 ολοκληρώθηκε με χαιρετισμούς από τους διοργανωτές και από τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Παν. Χατζηνικολάου και ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες Γεωπόνους σχετικά με τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμοσθούν στην ελαιοκαλλιέργεια για την προσαρμογή στις ακραίες συνθήκες (ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, κ.λ.π.) που επικρατούν τα τελευταία χρόνια. Στο στρογγυλό τραπέζι με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γ. Γιωργακάκη  έγιναν προτάσεις για τη  βελτίωση των ελαιοκομικών προϊόντων με στόχο την ποιότητα και τις χαμηλές εισροές από τοπικούς φορείς που εμπλέκονται στον ελαιοκομικό τομέα. Τέλος τιμήθηκε ο αείμνηστος Νίκος Ψυλλάκης, Κισσαμίτης Γεωπόνος, ιδρυτής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών και βασικός αναμορφωτής της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη και την Ελλάδα.

Η 2η μέρα των εκδηλώσεων ΕΛΑΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟΣ 2024 ήταν αφιερωμένη στο πολιτισμό της ελιάς και τη γαστρονομία. Ξεκίνησε με ομιλίες για την ελιά και το ελαιόλαδο στην Βιβλική παράδοση, την ποίηση και τη λαογραφία, το περιβάλλον, τον ελαιοτουρισμό, την υγεία του ανθρώπου και τη γαστρονομία από διακεκριμένους ομιλητές.

Οι πρωινές εκδηλώσεις έκλεισαν με ένα φανταστικό μουσικοκινητικό δρώμενο από το 4ο Οικολογικό Νηπιαγωγείο Κισάμου και την Α΄ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κισάμου με θέμα “Ιστορίες της ελιάς…στους δρόμους της αειφορίας”.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι εκδηλώσεις άρχισαν με επίδειξη οργανοληπτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου από μέλη της διαπιστευμένης από το ΔΣΕ και το ΕΣΣΥΔ Ομάδας του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου και βιωματική συμμετοχή των παρευρισκομένων.

Στη συνέχεια, τα φαγητά που ετοίμασαν 10 νοικοκυρές της περιοχής με τη χρήση ελαιόλαδου, αξιολογήθηκαν από τους διακεκριμένους chef και ακολούθως έγινε από τους ίδιους επίδειξη παρασκευής φαγητών και γλυκισμάτων με αποκορύφωμα τη γευσιγνωσία όλων των εδεσμάτων από όλους τους παρευρισκόμενους.


Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία μαθητών του 1ου δημοτικού σχολείου και τις ευχαριστίες εκ μέρους της Γ.Γ. του δήμου κας Π. Καπετανάκη σε όλους που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των 2ήμερων εκδηλώσεων.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν άτομα καταξιωμένα σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των οποίων η κα Αν. Τριχοπούλου, Ομ. καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ και ακαδημαϊκός, μητέρα της Μεσογειακής-Κρητικής διατροφής, που εντυπωσιάστηκε με το επίπεδο όλων των εκδηλώσεων, ειδικά από ένα μικρό δήμο,  αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να αποτελέσουν πρότυπο σε πανελλήνιο επίπεδο.

Επίσης, προσκεκλημένη του 2ημέρου ήταν η κα Φωτ. Τιρπιντήρη, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελαίας Νήσος Λέσβος η οποία τόνισε την σημαντικότητα του ελαιοτουρισμού, ως μία αιχμή του δόρατος στον τουρισμό της περιοχής μας και μετέφερε στους συμμετέχοντες την γνώση και ολιστική εμπειρία της στην προώθηση  του τυποποιημένου έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Λέσβο μέσω του ελαιοτουρισμού..

Καθ’ όλη την διάρκεια των 2ήμερων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του Τσατσαρωνάκειου Πολυκέντρου έκθεση φωτογραφίας από την Φωτογραφική Ομάδα Κισσάμου (Φ.Ο.Κ.) και έκθεση ζωγραφικής με θέμα την ελιά και το ελαιόλαδο με έργα μαθητών Ε’ και ΣΤ’ τάξεων των Δημοτικών σχολείων Κισσάμου και των μαθητών Α’ και Β’ τάξεων Γυμνασίων καθώς και έκθεση τυποποιημένων ελαιόλαδων από επιχειρήσεις της Κισσάμου.

Στο τέλος της διοργάνωσης βραβεύτηκαν όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στην έκθεση ζωγραφικής, τα μέλη της Φ.Ο.Κ. που συμμετείχαν στην Έκθεση φωτογραφίας καθώς και οι νοικοκυρές της περιοχής που συμμετείχαν στην αξιολόγηση των φαγητών τους.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr