Κρήτηνέα

Ειδική συνεδρίαση για το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων

Την πραγματοποίηση μίας ειδικής συνεδρίασης αποκλειστικά για το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Νίκου Βουρλάκη, που έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Η ειδική συνεδρίαση θα διεξαχθεί μετά την ολοκλήρωση του ειδικού διαχειριστικού ελέγχου που θα υλοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στο Ίδρυμα, προκειμένου να υπάρχει μία πλήρης εικόνα για όλα τα θέματα, όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, θέση με την οποία συμφώνησε ο Γιάννης Σαρρής.

Το Δημοτικό Γηροκομείο «πρέπει να περάσει από το καθεστώς που ισχύει σήμερα σ’ ένα καθεστώς με όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους που δεν είναι αυτοεξυπηρετούμενοι. Η ειδική συνεδρίαση θα είναι καλύτερα να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του ειδικού διαχειριστικού ελέγχου, για να υπάρχει πλήρης εικόνα για το Ίδρυμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης.

Στη διάρκεια της συζήτησης με θέμα την έγκριση της στοχοθεσίας του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων οικονομικού έτους 2020 έγινε εκτενής αναφορά στα σημαντικότερα προβλήματα του Γηροκομείου, που αφορούν την έλλειψη προσωπικού, το καθεστώς των «αποκλειστικών» εντός του Ιδρύματος, τη μετατροπή του από Γηροκομείο σε Χρονίων Παθήσεων, τα τροφεία, τις δωρεές και την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησής του.

Την εισήγηση υπερψήφισαν οι παρατάξεις Σημανδηράκη, Παπαδογιάννη, Δαμιανάκη, Βάμβουκα και Βουρλάκη (παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο κ. Βουρλάκης), ενώ καταψήφισαν οι παρατάξεις Αρχοντάκη, Σαρρή και Ρίζου.

Σε ερωτήματα που τέθηκαν από δημοτικούς συμβούλους απάντησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Γηροκομείου, γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων Γιώργος Φραγκιαδάκης – δεδομένου ότι ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννης Σημαντηράκης αντιμετωπίζει, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων, πρόβλημα υγείας και δεν μπορεί να συμμετέχει στις διαδικασίες το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι έχουν καταργηθεί τα τροφεία, σημειώνοντας ότι αυτά που λαμβάνει το Γηροκομείο από τους ηλικιωμένους είναι μόνο δωρεές. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται 25 άτομα στο Γηροκομείο, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 30 και οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Ο κ. Φραγκιαδάκης σημείωσε, ακόμη, ότι οι δωρεές καταγράφονται και εισπράττονται με παραστατικό, ανέφερε ότι «το Γηροκομείο δεν ζητάει κάποιο ποσό», επεσήμανε ότι έχει γίνει μία πρώτη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, έχει περάσει στο Ε9, παρόλα αυτά δεν έχει ξεκαθαρίσει για κάποια ακίνητα ακόμα αναφορικά με τους τίτλους της ακίνητης περιουσίας. Ο κ. Φραγκιαδάκης διευκρίνισε ότι το Γηροκομείο εισπράττει 45.000 ευρώ ετησίως από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και εκτίμησε ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί.

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα της δημιουργίας νέας πτέρυγας, ο κ. Φραγκιαδάκης είπε ότι έχει γίνει πριν από αρκετά χρόνια μία σχετική μελέτη, η οποία θα πρέπει να επικαιροποιηθεί για ν’ ακολουθήσει η διαδικασία της εξεύρεσης χρηματοδότησης «και στις προθέσεις μας είναι να γίνει», όπως ανέφερε.

Ο Μανώλης Κεμεσίδης έθεσε ζητήματα που αφορούν το πώς και το γιατί της εισαγωγής ηλικιωμένων και ασθενών στο Γηροκομείο, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Ένας πάμφτωχος δεν θα μπορεί να μπει στο Ιδρύμα; Συμφωνώ με τις δωρεές. Δεν μπορούμε να βγάλουμε αυτούς που μπήκαν και είναι κατάκοιτοι, θα πρέπει να τους βοηθάμε όλους».

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης τόνισε ότι «το Γηροκομείο δεν είναι Γηροκομείο πλέον, αλλά είναι ένα Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων κυρίως». «Περίμενα μία ολοκληρωμένη πρόταση για την προοπτική του Γηροκομείου, με χρονοδιαγράμματα. Αυτό που καταλαβαίνω από την τοποθέτησή σας είναι ότι συνεχίζεται μία διαχείριση του όλου θέματος, χωρίς καμία σταδιακή μείωση του αριθμού των χρονίων πασχόντων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να τους διώξουμε. Επειδή έγινε αναφορά στο προσωπικό, αυτό έχει να κάνει με το ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί ασθενείς χρονίων παθήσεων. Αν ήταν λιγότεροι, ενδεχομένως το προσωπικό των 25 ατόμων να επαρκούσε ως ένα βαθμό”, είπε ο κ. Αρχοντάκης και ζήτησε “ο Δήμος να επιχορηγεί με μεγαλύτερα ποσά το Γηροκομείο για να μπορέσει να βγει από αυτή τη διαδικασία με τον ΕΟΠΥΥ».

Ο Τάσος Βάμβουκας υπογράμμισε ότι συμφωνεί με την ανάγκη αύξησης του προσωπικού, τόνισε ότι είχαν γίνει προσπάθειες παλαιότερα χωρίς αποτέλεσμα, εξαιτίας των δημοσιονομικών περιορισμών σ’ επίπεδο χώρας. Τώρα τα πράγματα στη χώρα έχουν χαλαρώσει και είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί αυτό, ανέφερε ο κ. Βάμβουκας.

Ο Χαράλαμπος Κουρούσης σημείωσε ότι «το Γηροκομείο έχει μετατραπεί σε Χρονίων Παθήσεων χωρίς να είναι Χρονίων Παθήσεων. Τώρα στο Γηροκομείο δεν μπαίνουν μόνο υγιείς, μπαίνουν μόνο άρρωστοι. Το καταστατικό προέβλεπε την εισαγωγή ενός μικρού αριθμού ασθενών, έγινε αλλαγή του καταστατικού για να μπαίνουν μόνο άρρωστοι από τη λίστα του ΕΟΠΥΥ, σ’ ένα Γηροκομείο που έχει μείνει με το ένα τρίτο του προσωπικού εξαιτίας των μνημονίων και αυτό δεν είναι εξειδικευμένο για ασθενείς χρονίων παθήσεων. Είναι μία αποθήκη ψυχών και αυτός είναι επιεικής χαρακτηρισμός».

Ο Νίκος Βουρλάκης πρότεινε πρώτος «να γίνει μία ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα το Γηροκομείο. Για να δούμε όλα τα ζητήματα. Ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε στους εργαζόμενους, οι οποίοι δίνουν μία πραγματική μάχη υπό αντίξοες συνθήκες. Καλό θα είναι η Δημοτική Αρχή να δει αν μπορεί να είναι στη Διοίκηση του Ιδρύματος εκπρόσωποι απ’ όλες τις παρατάξεις».

Ο Σεραφείμ Ρίζος υπογράμμισε ότι «η φτώχεια φέρνει δυστυχία κι εκεί είναι το πνεύμα που πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε κοινωνικές δομές όπως το Γηροκομείο. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε Δημοτικό Γηροκομείο. Εισηγηθήκατε ένα ελιτίστικο τεχνικό πρόγραμμα την περασμένη Τετάρτη και μιλήσατε για αύξηση εσόδων και την ίδια στιγμή συζητάτε να βάλετε τροφεία; Δωρεές. Με συγχωρείτε αλλά δεν δίδονται αυτοβούλως οι δωρεές. Το ζήτημα του προσωπικού είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Η κατεύθυνση που χαράζετε δεν είναι σε επίπεδο διεκδίκησης».

Ο Γιώργος Γεωργακάκης, που έχει διατελέσει πρόεδρος του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων επί δημαρχίας Μανώλη Σκουλάκη, ανέφερε ότι «σε καμία περίπτωση δεν ζητήσαμε κανενός την περιουσία. Το Γηροκομείο βεβαίως είναι Δημοτικό, αλλά για να είναι μόνο Δημοτικό θα πρέπει ν’ αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότησή του ο Δήμος. Η δαπάνη είναι 3 εκατ. ευρώ. Μπορεί να την αναλάβει ο Δήμος;», αναρωτήθηκε ο κ. Γεωργακάκης, ο οποίος συμφώνησε με την πρόταση Βουρλάκη «να γίνει μία ειδική συνεδρίαση μόνο για το Γηροκομείο, με τη συμμετοχή των εργαζομένων του Ιδρύματος για να είναι εμπεριστατωμένη και καθόλου λαϊκίστικη».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης σημείωσε, τέλος, πως «θεωρώ αναγκαία την πραγματοποίηση μίας ειδικής συνεδρίασης για το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων».

Πηγή: HANIA.news

Μοιραστείτε την είδηση

Μαρία Αριανούτσου

Φιλόλογος - Δημιουργική Γραφή