Διεθνήνέαπρωτοσέλιδο Β

Ανοίγει σύνορα η Τσεχία | στη λίστα με τις ασφαλείς χώρες η Ελλάδα

Στις 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα σύνορα για να πραγματοποιούνται ταξίδια από και προς τη Τσέχικη Δημοκρατία, μετά την καθιέρωση συστήματος για την ταξινόμηση άλλων χωρών ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση.

Η Πράγα θα τοποθετήσει 19 ευρωπαϊκά κράτη, κυρίως κεντρικά, ανατολικά και νοτιοανατολικά έθνη, στην λιγότερο επικίνδυνη κατηγορία, με βάση το νέο σύστημα κωδικοποίησης, ενώ τα ταξίδια από και προς τη Βρετανία και τη Σουηδία κατατάσσονται στην πιο επικίνδυνη κατηγορία.

Οι Τσέχοι έχουν αναιρέσει τους περισσότερους περιορισμούς, με τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία να ανοίγουν εκ νέου πλήρως στις 25 Μαΐου. Ωστόσο, ο τουρισμός υπέστη μεγάλο πλήγμα.

Οι Τσέχοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς στις γειτονικές τους Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία και Σλοβακία, μαζί με την Ουγγαρία, τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία. Στις ασφαλείς χώρες περιλαμβάνονται και η Κροατία, η Ελλάδα, τη Κύπρος, η Ελβετία, τα κράτη της Βαλτικής και η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Ισλανδία.

Οι πολίτες από αυτές τις χώρες θα επιτρέπεται να μπουν στην χώρα χωρίς να χρειάζεται να πραγματοποιήσουν τεστ κορωνοϊού, δήλωσε ο Βέλγος Υπουργός Υγείας στο Twitter.

Η κυβέρνηση τοποθέτησε τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, καθώς και την Ιρλανδία, τη Δανία, τις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο στην πορτοκαλί βαθμίδα, επιτρέποντας στους Τσέχους να ταξιδεύουν σε αυτές τις χώρες χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο, οι πολίτες αυτών των χωρών θα πρέπει να πραγματοποιούν τεστ COVID-19.

Η Βρετανία και η Σουηδία κατατάχθηκαν στην πιο ριψοκίνδυνη κόκκινη κατηγορία, που σημαίνει ότι οι Τσέχοι που επιστρέφουν από εκεί και οι πολίτες αυτών των χωρών πρέπει να κάνουν τεστ.

Η κυβέρνηση συμφώνησε επίσης να αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται σε εκδηλώσεις σε 500 από τις 8 Ιουνίου και σε 1.000 αργότερα.

Η χώρα ανέφερε λιγότερες από 100 νέα κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα για το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου. Έχει αναφέρει συνολικά 9.286 κρούσματα. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 321.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr