Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας | συμμετοχή Αρναουτάκη
«Οι Περιφέρειες ως ατμομηχανές ανάπτυξης, είναι ο πυρήνας της σημερινής μας συζήτησης. Από το Ηράκλειο, προσθέτουμε ότι οι Περιφέρειες είναι γέφυρες για το πέρασμα στη νέα εποχή», δήλωσε απόψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στην 8η Διαδικτυακή Συνάντηση Δράσης του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας που είχε ως θέμα τις περιφέρειες ως ατμομηχανή ανάπτυξης.
«Η Περιφέρεια Κρήτης, τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε ένα πολυδύναμο εργαστήρι ανάπτυξης. Απέναντι στο συγκεντρωτικό κράτος αντιπαραβάλλουμε τη δύναμη της αποκέντρωσης, δίπλα στις εθνικές πολιτικές τονίζουμε πως η επένδυση στην περιφέρεια είναι η κατεξοχήν αναπτυξιακή πολιτική.Διαμορφώνουμε έτσι μια περιφερειακή πολιτική νέου μίγματος, η οποία βρίσκεται πιο κοντά στις σκέψεις και τις προσδοκίες των πολιτών», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.
«Στηριζόμενοι στην πεποίθηση πως η Κρήτη μπορεί να γεννήσει μια πρότυπη ζώνη καινοτομίας,ευρωπαϊκών και γιατί όχι ακόμα και παγκόσμιων προδιαγραφών, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης, στον πυρήνα της οποίας κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η «επιχειρηματική ανακάλυψη». Μια συστηματική, δηλαδή, διαδικασία επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των ερευνητών και των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς, στους οποίους η Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα», υπογράμμισε στην ομιλία του.
Ομιλητές στην 8η Διαδικτυακή Συνάντηση Δράσηςτου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 21ης Οκτωβρίου 2020, με θέμα: «Οι Περιφέρειες ως ατμομηχανές ανάπτυξης», ήταν οι: Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε πως «ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, περιφέρεια-Δήμοι, αναμφίβολα οφείλουν να έχουν τη δική τους συνδρομή και συμβολήσε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, είναι ο βατήρας για να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα μπρος. Να ακολουθήσουμε την κίνηση προς το μέλλον. Να σηκωθούμε ψηλότερα».