νέαΟικονομίαπρωτοσέλιδο Α

Σταϊκούρας | διπλάσιο θα καταβληθεί το επίδομα τον Δεκέμβριο – δικαιούχοι

Τα μέτρα ενίσχυσης για επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αποκάλυψε ότι θα καταβληθεί σε περισσότερους από 480.000 δικαιούχους διπλάσιο επίδομα ενίσχυσης, το μήνα Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα λαμβάνονται για να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις, που ανεστάλη η λειτουργία τους και οι εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναστολή σύμβασης.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται:

  • Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται εξαιτίας της πανδημίας και έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, θα λάβουν αποζημίωση, αναλογικά με το διάστημα της αναστολής.
  • Καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναλογικά επί του μισθού που λαμβάνουν.
  • Για επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, δίνεται η δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ και των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών. Για τους εργαζομένους, αντιστοίχως, θα υπάρξει αναστολή πληρωμής των δόσεων.
  • Συνεχίζεται από το τραπεζικό σύστημα η αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων. 

– Διπλάσιο επίδομα ενίσχυσης για το μήνα Δεκέμβριο θα καταβληθεί σε περισσότερους από 480.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Η ενίσχυση αυτή αφορά, συγκεκριμένα, σε 482.335 ευάλωτους πολίτες που ανήκουν σε 256.562 νοικοκυριά της χώρας. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανέρχεται σε 200 ευρώ για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το οποίο προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

  • Για τις επιχειρήσεις ισχύει μείωση του ενοικίου τους 40%. Μείωση ενοικίου θα ισχύσει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων και τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους. Το ½ της ζημίας των ατόμων που μισθώνουν κατοικίες και επιχειρήσεις θα καταβάλλεται απευθείας από το κράτος. 

–  Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων για την 4η επιστρεπτέα προκαταβολή. Όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αν απασχολούν ή όχι εργαζομένους ή αν έχουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, καθώς επίσης και ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες, υπό την προϋπόθεση να έχουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr