Αρναουτάκης: «Αισιοδοξία για τον τουρισμό στην Κρήτη φέτος» – συνέντευξη
Χρονιά ανάκαμψης για τον τουρισμό στην Κρήτη θεωρεί το 2002, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας ότι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού οι προκρατήσεις πλησιάζουν ακόμα και τα δεδομένα του 2019!
Εκφράζει, δε, την ελπίδα ότι παρά την αστάθεια και την αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία τα πράγματα θα πάνε ικανοποιητικά για το νησί, το οποίο, παρά τη δοκιμασία την περίοδο της πανδημίας, παραμένει ένας ελκυστικός και ασφαλής προορισμός, με επιπρόσθετη αξία, που το καθιστά ανταγωνιστικό προορισμό έναντι άλλων ευρωπαϊκών περιοχών.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης παρουσιάζει, σε συνέντευξή του στο protothema.gr, τα σχέδιά του για το Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνοντας ότι με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό υπόβαθρο.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Αρναουτάκης στο στοίχημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που αποτέλεσε εδώ και χρόνια βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία πέτυχε να αναγνωριστεί το έργο της ως η καλύτερη ευρωπαϊκή πρακτική από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημόσιας Διοίκησης το 2017, αλλά και να εκπροσωπήσει τρεις φορές τη χώρα μας σε ευρωπαϊκές προεδρίες, στην Εσθονία, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία.
Σήμερα, για παράδειγμα, είναι μέρος της καθημερινότητας και, όπως λέει ο κ. Αρναουτάκης, περίπου χιλίων πολιτών που σε καθημερινή βάση και με επαναλαμβανόμενη συχνότητα διεκπεραιώνουν διοικητικές πράξεις στις οκτώ Υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας Κρήτης.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να διαμορφώνει μία δραματική κατάσταση διεθνώς σε όλα τα επίπεδα, πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί φέτος ο τουρισμός στην Κρήτη; Ανησυχείτε για αρνητικές επιπτώσεις;
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και οι αβεβαιότητες για τη φετινή τουριστική χρονιά διευρύνονται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Για το νησί μας το 2022, παρά τις δύσκολες συνθήκες, ευελπιστούμε ότι θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης για τον τουριστικό κλάδο, ύστερα από τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των φορέων του τουρισμού η χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, πλησιάζοντας σε επίπεδο προκρατήσεων ακόμα και τα στοιχεία του 2019. Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αν και η αγορά δείχνει «μουδιασμένη». Το σίγουρο είναι ότι και η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι σύνθετη, γεγονός που δεν μας αφήνει περιθώρια για εύκολες εκτιμήσεις. Λίγες εβδομάδες πριν τις πρώτες αφίξεις τουριστών παραμένουμε αισιόδοξοι.
Οι μεγάλες τουριστικές αγορές για την Κρήτη αφορούν κατά κύριο λόγο δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Με αυτό το δεδομένο θεωρούμε πως ο τουρισμός φέτος θα κινηθεί σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τις συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας που διαμορφώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση το τοπίο διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα. Ως Περιφέρεια Κρήτης, πάντα σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού παρακολουθούμε και αξιολογούμε τα δεδομένα, ευελπιστώντας ότι οι εκτιμήσεις θα επαληθευτούν ως προς το θετικό τους σενάριο.

Μετά από δύο σεζόν με πανδημία, πόσο ανθεκτική είναι η τουριστική βιομηχανία στο νησί;
Από τις πρώτες εβδομάδες εμφάνισης της πανδημίας, η Κρήτη βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο μεγάλες προκλήσεις. Την υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού με την ενίσχυση του συστήματος υγείας και τον τουρισμό που αποτελεί για μας ζωτική προτεραιότητα.
Βιώνοντας δύο χρόνια την υγειονομική κρίση, γνωρίζουμε πλέον τις θεατές και αθέατες πλευρές της. Πρωτίστως, αντιλαμβανόμαστε τις επιζήμιες επιπτώσεις της σε ολόκληρο το φάσμα της παραγωγικής, οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Σήμερα, με τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήσαμε, είναι βέβαιο πως δεν βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Μάθαμε περισσότερα για τον κορωνοϊό. Έχουμε προετοιμαστεί καλύτερα. Έχουμε επιμορφώσει δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους της Κρήτης πάνω στα μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας.
Παρόλα αυτά, ο μετριασμός των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία του νησιού συνεχίζει να αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση. Μια άσκηση που φέρνει σε πρώτο πλάνο τον τουρισμό. Τα προηγούμενα χρόνια δώσαμε μαζί τη μάχη και τα καταφέραμε επειδή συνεργαστήκαμε. Περιφέρεια, Δήμοι, Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, Επιχειρηματίες από τον κλάδο του τουρισμού, εκπρόσωποι των εργαζομένων, δημιουργήσαμε ασπίδα προστασίας για έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες της οικονομίας του νησιού.
Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να διατηρούμε το ισχυρό τουριστικό μας πλεονέκτημα. Η Κρήτη παραμένει ένας ελκυστικός και ασφαλής προορισμός. Το γεγονός αυτό της προσδίδει επιπρόσθετη αξία. Την καθιστά ανταγωνιστική έναντι άλλων ευρωπαϊκών περιοχών. Η προτίμηση των ξένων επισκεπτών συνιστά δείκτη εμπιστοσύνης και αναγνώρισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Και, βέβαια, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της ταυτότητας του τόπου μας.

Η χώρα περιμένει το Ταμείο Ανάκαμψης και πολλούς ακόμα ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ποιος είναι ο ρόλος των Περιφερειών σε αυτό το πεδίο και ποιες είναι κύριες προτεραιότητες της δικής σας;
Με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό υπόβαθρο, στο οποίο ενσωματώνουμε τα δεδομένα του παρόντος, βελτιώνοντας αστοχίες προηγούμενων προγραμματικών περιόδων. Για να απαντήσουμε με επιτυχία στις προκλήσεις του μέλλοντος. Ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί τη βάση για την πορεία που θα ακολουθήσει η Κρήτη τα επόμενα χρόνια. Συνθέτει και κινητοποιεί το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων, εκφράζει τις προσδοκίες των πολιτών.
Μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον με αυξανόμενες προκλήσεις και με βάση τις προβλέψεις του εθνικού σχεδιασμού, τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τους εν εξελίξει μεγάλους μετασχηματισμούς που συντελούνται σε διεθνές επίπεδο υιοθετούμε πέντε οριζόντιες αρχές. Τη διασφάλιση της χωρικής ισορροπίας για τη δημιουργία κοινής ζώνης ανάπτυξης στην ύπαιθρο και τα αστικά κέντρα. Την εξειδίκευση για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ισχυρών κλάδων της οικονομίας μας. Την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομίας ως άυλου κεφαλαίου της ταυτότητας της Κρήτης. Την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Επενδύοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας αντιμετωπίζουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Δημιουργούμε έτσι τους όρους που θα μας επιτρέψουν να συγκλίνουμε με τους ρυθμούς ανάπτυξης των προηγμένων ευρωπαϊκών κοινωνιών. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται να χαράξουμε και να περπατήσουμε νέους δρόμους, υπερβαίνοντας κοντόφθαλμες αντιλήψεις και πρακτικές. Με αυτό το δεδομένο επιλέγουμε την Ποιοτική Ανάπτυξη, η οποία αυξάνει την παραγωγικότητα, οδηγεί σε νέες θέσεις εργασίας. Δίνουμε έμφαση στα έργα μακράς πνοής, στην ολοκλήρωση των μεταφορικών υποδομών, στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.
Παράλληλα, αναδεικνύουμε την περιφερειακή διάσταση του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία επιβάλλει: την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, την ανάδειξη της συμπληρωματικότητας των χρηματοδοτήσεων για να καλυφθούν τα κενά, το συγχρονισμό των χρηματοδοτήσεων καθώς αυτή την περίοδο όλες οι Περιφέρειες καταβάλλουν προσπάθεια απορρόφησης των πόρων από το ΕΣΠΑ, ενώ σχεδιάζουν και τις παρεμβάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο που θα καλύψει ουσιαστικά όλη τη τρέχουσα δεκαετία.

Η χώρα έχει κάνει ψηφιακό άλμα τα τελευταία χρόνια. Πού βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης στην εποχή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τι σχέδια έχετε;
Για την Περιφέρεια Κρήτης, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτέλεσε βασική μας προτεραιότητα, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του θεσμού και ενσωματώθηκε στο Στρατηγικό μας Σχεδιασμό. Ένα σχέδιο που άρχισε να υλοποιείται μέσα από την αποτύπωση των τοπικών τάσεων, της ανάγκης για τη σύνδεση της τοπικής οικονομίας με τις τεχνολογικές αλλαγές και τα καινοτόμα προϊόντα που παράγονται στο περιφερειακό οικοσύστημα μιας οικονομίας, που έχει την τύχη να φιλοξενεί το μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας και κορυφαία πανεπιστήμια.
Η υλοποίηση αυτού του οραματικού σχεδίου ξεκίνησε την τεχνική φάση εφαρμογής του το 2014. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας έχει πλέον αναγνωριστεί ως καλή ευρωπαϊκή πρακτική, έχοντας εκπροσωπήσει 3 φορές τη χώρα μας σε ευρωπαϊκές προεδρίες, στην Εσθονία, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία, ενώ τον Νοέμβριο του 2017 στο Μάαστριχτ διακρίθηκε ως η καλύτερη ευρωπαϊκή πρακτική από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημόσιας Διοίκησης. Μέσα σε αυτό περιβάλλον έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι στην Κρήτη υπήρχε γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, που μέχρι χθες φάνταζαν απρόσιτες, ενώ σήμερα είναι μέρος της καθημερινότητας περίπου χιλίων πολιτών που σε καθημερινή βάση και με επαναλαμβανόμενη συχνότητα διεκπεραιώνουν διοικητικές πράξεις στις οκτώ Υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας Κρήτης.
Μέσα από τη Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης προωθούμε τη συνεργασία των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, δημιουργούμε μαζί ένα ζωντανό εργαστήρι καινοτομίας, σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας ψηφιακές υπηρεσίες. Από τη δική μας πλευρά είμαστε έτοιμοι για την ανάπτυξη νέων συνεργασιών. Σε αυτή τη βάση η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των παραγωγικών δυνάμεων του νησιού, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας τις πολιτικές εκείνες που θα εκσυγχρονίζουν τις υπηρεσίες μας, θα επενδύουν στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας καινοτομίας, αλλά και θα ενδυναμώνουν τη θέση και τη φωνή της Κρήτης σε καίρια ζητήματα στα κέντρα λήψης αποφάσεων στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη των δημόσιων δομών κοινωνικής αλληλεγγύης. Πώς κινείται η Περιφέρεια Κρήτης απέναντι σε αυτή την πρόκληση;
Στην Περιφέρεια Κρήτης, αντιμετωπίζουμε την κοινωνική πολιτική ως μια δυνητική πρόκληση και για το λόγο αυτό πορευόμαστε με «πυξίδα» την έμπρακτη αλληλεγγύη, τον συντονισμό και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι για την ενίσχυση της πολιτικής συνοχής, έχουμε καταρτίσει την περιφερειακή στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχειας και την κοινωνική ένταξη. Με την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα περίπου 80 εκατ. ευρώ και υποστηρίζονται περισσότερες από 50 κοινωνικές δομές και 16 Κέντρα Κοινότητας. Παράλληλα, σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ φιλοξενούνται περισσότερα από 12.000 παιδιά, ενώ 450 παιδιά με ειδικά προβλήματα υποστηρίζονται καθημερινά.

Ο μεγάλος καημός με τις υποδομές στην Κρήτη είναι ο ΒΟΑΚ. Πού βρίσκεται το θέμα;
Όταν αναφερόμαστε στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης είναι σαν να μιλάμε για την «κεντρική αρτηρία» του ανθρώπινου οργανισμού. Ένας σύγχρονος και ασφαλής αυτοκινητόδρομος που θα εκτείνεται από την Κίσαμο μέχρι τη Σητεία αποτελεί τη βασικότερη προτεραιότητά μας. Με την κατασκευή του δρόμου η Κρήτη θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και θα δώσει σε γερά θεμέλια το ραντεβού με το μέλλον.
Με τα σημερινά δεδομένα τους επόμενους μήνες, εκτός απροόπτου, ίσως να ξεκινήσουν οι εργασίες στα τμήματα του δρόμου, για τα οποία έχουν προχωρήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και διατυπωμένη. Το νησί χρειάζεται άμεσα το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο. Ένα έργο που επιβεβαιώνει πως αν δεν υπάρξει αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων για να μπορεί η αυτοδιοίκηση στο σύνολο της να αποδώσει, δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες ευκαιρίες που ανακύπτουν μέσα από τις χρηματοδοτήσεις τα επόμενα χρόνια. Είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε στο γεγονός ότι πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία και να δοθούν αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας.
Πηγή: protothema.gr