νέαπρωτοσέλιδο ΑΥγεία

Δερμιτζάκης για lockdown: «επιστημονικά οξύμωρο να παραμένουμε σε ένα μοντέλο το οποίο δε δουλεύει»

Σταθερός στις απόψεις του για τον χειρισμό της Ελλάδας απέναντι στον κορωνοϊό, σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στους πολίτες, την οποία χαρακτηρίζει «μη βιώσιμη και μη ρεαλιστική», παραμένει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος με νέα του ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να αμφισβητεί τα επιστημονικά στοιχεία που δίνονται για σταθεροποίηση των κρουσμάτων.

Χρησιμοποιώντας τη λέξη «αδιέξοδο» ως τίτλο, ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρεται στα επαναλαμβανόμενα lockdown, σημειώνοντας ότι δεν είναι η σωστή λύση, όταν ο κόσμος δεν συμμετέχει.

Η ανάρτηση του κ. Δερμιτζάκη:

«Οπως βλέπουμε τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται με ένα σχετικά σταθερό ρυθμό. Επομένως είναι ξεκάθαρο οτι τα μέτρα σε συνδυασμό με την συμμετοχή των πολιτών δεν έχουν το αποτέλεσμα που θελουμε και το R ειναι σταθερά και αρκετά πάνω απο το 1.

Τα lockdown δουλεύουν πολυ καλά και είναι η σωστή λύση όσο η συμμετοχή του κόσμου ειναι δυνατή. Τώρα που δεν είναι, η λύση αυτή δεν είναι τόσο αποτελεσματική.

– Να δεχθώ οτι οι μεταλλάξεις κάνουν τον έλεγχο της μετάδοσης πιο δύσκολο.

– Να δεχθώ οτι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

– Να δεχθώ οτι η πρόταση μου για να ανοίξουμε πολυ προσεκτικά κάποιες δραστηριότητες ώστε να γίνουν επαφές έξω αντι για μεσα στο σπίτι ωστε να μειωθεί η μετάδοση εχει ρίσκο», επισημαίνει στην ανάρτησή του.

Ο κ. Δερμιτζάκης αναρωτιέται: «Και τι περιμένουμε τώρα;» και αναφέρει ότι θεωρεί περίεργο και «λίγο οξύμωρο επιστημονικά να παραμένουμε σε ένα μοντέλο το οποίο αποδεδειγμένα πια δε δουλεύει σε αυτή τη φάση της πανδημίας».

Ακούω εδώ και εβδομάδες ευχολόγια ότι από την επόμενη εβδομάδα θα σταθεροποιηθούν τα κρούσματα χωρίς απολύτως καμία τεκμηρίωση. Δεν είναι όμως δυνατόν να μιλάμε επιστημονικά χωρίς στοιχεία. Τι θα αλλάξει στη μετάδοση ώστε να δύυμε σταθεροποίηση, κάτι το οποίο ακούω 3 εβδομάδες τώρα και δεν συμβαίνει.

Ακούω επίσης την πρόταση να κάνουμε ένα πιο σκληρό lockdown για 2 εβδομάδες. Ωραία, καλό ακούγεται αυτό θεωρητικά, και αν γινόταν θα δούλευε, αλλά πώς θα γίνει; Ποια είναι τα πιο αυστηρά μέτρα τα οποία θα μπορέσει πραγματικά να εφαρμόσει η πολιτεία και να συμμετέχουν οι πολίτες; Μήπως είναι ευχολόγιο και αυτό;

Ακόμα και αν δεν θέλει κάποιος να πάρει το ρίσκο να ακολουθήσει τη δική μου πρόταση για ελεγχόμενο άνοιγμα με στόχο τη μείωση της μετάδοσης, θεωρώ ότι είναι πολύ περίεργο και θα έλεγα και λίγο οξύμωρο επιστημονικά να παραμένουμε σε ένα μοντέλο το οποόο αποδεδειγμένα πια δε δουλεύει σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

Εάν συνεχίσουμε έτσι, τα κρούσματα θα αυξάνονται μέχρι να αλλάξει ο καιρός και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί κάτι το οποιο θα συμβεί από Μάιο και μετά και θα πάρει χρόνο να πέσουν σε τέτοια επίπεδα ώστε να είναι η χώρα μας έτοιμη για την έναρξη του καλοκαιριού και για μας αλλά και για την άφιξη τουριστών με ασφάλεια.

Περιμένω λοιπόν μια νέα βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση. Η παραμονή στο status quo ειναι μη βιώσιμη» καταλήγει ο κ. Δερμιτζάκης.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr