«Ελευθερία» | Εθνική εκστρατεία για τον μαζικό εμβολιασμό στην Ελλάδα
Σε λίγα εικοσιτετράωρα ξεκινά η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, μετά και τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που αναφέρουν ότι θα εξετάσει την έγκριση για το πρώτο εμβόλιο της Pfizer, μια εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η επιχείρηση θα λάβει το όνομα «Ελευθερία» καθώς σηματοδοτεί την απελευθέρωση από την «ομηρία και τους καταναγκασμούς της πανδημίας».
Μετά την έγκριση του εμβολίου από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση εντός τριών ημερών, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η χώρα μας καλείται να αναμετρηθεί με το νέο μεγάλο στοίχημα του μαζικού εμβολιασμού.
«Εκατομμύρια εμβόλια θα πρέπει να ταξιδέψουν, να διατηρηθούν με ασφάλεια, πολύ συχνά σε συνθήκες αυξημένης ψύξης. Θα πρέπει να κατευθυνθούν σε 1.018 ειδικά κέντρα εμβολιασμού, με 65 κινητές μονάδες. Είναι μια πάρα-πάρα πολύ σύνθετη άσκηση αυτή. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και κάθε τρόπο επικοινωνίας» είπε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε πως τα εμβόλια θα χορηγηθούν με προτεραιότητα την οποία θα καθορίσει, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.
«Όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός, τόσο θα υποχωρεί ο ιός και τόσο συντομότερα θα μπορούμε να κερδίσουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας» είπε.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, είπε ότι τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί όλο το σχέδιο, από τα ψυγεία βαθιάς καταψύξεως που έχει αγοράσει η ελληνική Πολιτεία, μέχρι τους χώρους, τις φαρμακαποθήκες και τα εργοστάσια στα οποία θα μεταφερθούν τα εμβόλια από το εξωτερικό στην Ελλάδα, ενώ η ενημέρωση για την covid και το εμβόλιο θα είναι καθημερινή.
Πρόσθεσε πως οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό.
Τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες:
Οι πολίτες θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση, μέσω της πλατφόρμας gov.gr και με τους κωδικούς του TaxisNet και τον ΑΜΚΑ τους.
Αν δεν μπορεί ο πολίτης να το κάνει ψηφιακά, τότε εναλλακτικά θα μπορεί να μεταβαίνει σε κάποιο φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός θα μπαίνει στη φόρμα gov.gr και θα κλείνει το ραντεβού που τον εξυπηρετεί. Επίσης υπάρχουν σκέψεις για να εξυπηρετούν τους πολίτες και τα ΚΕΠ, αλλά και την ενεργοποίηση τηλεφωνικού κέντρου προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.