Ένας Κρητικός ερευνητής πίσω από τον δορυφόρο της NASA | εκτόξευση με πύραυλο
H εκτόξευσή του έγινε με επιτυχία την περασμένη βδομάδα, με πύραυλο της SpaceX
Πώς περιστρέφονται οι μαύρες τρύπες; Πως ήταν η μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας στο πρόσφατο παρελθόν; Πώς εκπέμπουν ακτίνες Χ οι αστέρες νετρονίων; Πώς τα μαγνητικά πεδία επιταχύνουν σωματίδια στους πίδακες μακρινών γαλαξιών; Αυτά είναι μόνο κάποια από τα ερωτήματα που ταλαιπωρούν τους αστροφυσικούς εδώ και μερικές δεκαετίες και ελπίζουν ότι σύντομα θα έχουν απαντήσεις με το καινούργιο δορυφόρο της NASA, τον εξερευνητή πολωσιμετρικής απεικόνισης ακτίνων Χ – Imaging X-ray Polarimetry Explorer – IXPE. Η συγκεκριμένη αποστολή είναι μια συνεργασία μεταξύ της NASA και της Ιταλικής διαστημικής υπηρεσίας – ASI.
Μέλος της ομάδας επιστημόνων πίσω από τον νέο δορυφόρο της NASA είναι ο Ηρακλειώτης επιστήμονας, Ιωάννης Λιοδάκης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Φινλανδικό Κέντρο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Τούρκου.
Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε με επιτυχία από το ακρωτήριο Κανάβεραλ την Πέμπτη 9 Δεκέμβριου στις 8:00 το πρωί ώρα Ελλάδος με τον πύραυλο B1061 τύπου Falcon 9 της SpaceX.
Ο Ηρακλειώτης επιστήμονας εξηγεί ότι «ο συγκεκριμένος πύραυλος θεωρείται πλέον “βετεράνος” αφού αυτή ήταν η πέμπτη του εκτόξευση, συμπεριλαμβανομένης και της ιστορικής εκτόξευσής του διαστημόπλοιου Dragon, της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της SpaceX στον διεθνή διαστημικό σταθμό – ISS». Μετά την επιτυχημένη εκτόξευση, το IXPE βρίσκεται πλέον σε τροχιά γύρω από τον Ισημερινό σε υψόμετρο περίπου 600 km πάνω από τη Γη. Η συγκεκριμένη τροχιά επιλέχθηκε γιατί ελαχιστοποιεί την έκθεση των ανιχνευτών στην κοσμική ακτινοβολία που προέρχεται από τον Ηλιό και τον γαλαξία μας.
Μέσα στοv επόμενο μήνα οι τεχνικοί της NASA θα βεβαιωθούν ότι όλα τα συστήματα του IXPE αναπτύχθηκαν και λειτουργούν κανονικά και μετά θα ξεκινήσει την διετή αποστολή του να ανακαλύψει τα μυστικά του Σύμπαντος.
cretalive.gr