νέαπρωτοσέλιδο ΑΤουρισμός

Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Χανίων: «επιχειρήσεις κάνουν αλλαγή σε βραχυχρόνιας μίσθωσης για να έχουν φορολογική ασυλία»

Τη μείωση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις τουριστών, που παραμένει ο δεύτερος υψηλότερος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητά η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων, μέσα από ανακοίνωσή της.

«Την ίδια ώρα στα καταλύματα που ανήκουν στη βραχυχρόνια μίσθωση Airbnb απολαμβάνουν καθεστώς φορολογικής ασυλίας από τον ΦΠΑ, τον φόρο διαμονής κ.λπ.» και τονίζει ότι «πολλές επιχειρήσεις του κλάδου μας καταθέτουν την άδεια που έχουν στον ΕΟΤ και μετονομάζονται βραχυχρόνιας μίσθωσης αφού αποκτούν ασυλία και κανείς δεν θα τους ελέγχει ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Από την εποχή του πρώτου μνημονίου ο ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις τουριστών ανήλθε στο 13% και έκτοτε παρέμεινε εκεί παρ’ ότι στην εστίαση μειώθηκε λίγο διάστημα μετά την αύξησή του.

Τα μνημόνια πέρασαν, ήρθε η πανδημία COVID-19 με κλειστά τα ξενοδοχεία και την υποτυπώδη κίνηση του 2020, ο ΦΠΑ όμως ακλόνητος εκεί βράχος, στο 13%. Την ίδια στιγμή που η μεγάλη ανταγωνίστρια Τουρκία τον μείωσε τότε από 8% σε 1% προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες.

Σήμερα η χώρα μας έχει, με εξαίρεση την Τσεχία, τον υψηλότερο ΦΠΑ ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Ακόμα και η πανάκριβη Σουηδία έχει 12% στα ξενοδοχεία, ας μην κάνουμε συγκρίσεις με την Κύπρο που εφαρμόζει συντελεστή 9%, τη Μάλτα 7%, την Πορτογαλία 6%, τη Ρουμανία 5%, το Βέλγιο 6% ή ακόμα και με τη Γερμανία 7%.

Την ίδια ώρα στα καταλύματα που ανήκουν στη βραχυχρόνια μίσθωση Airbnb απολαμβάνουν καθεστώς φορολογικής ασυλίας από τον ΦΠΑ, τον φόρο διαμονής κ.λπ.

Πού έχουν οδηγήσει όλα αυτά; Στην αύξηση της μαύρης τρύπας των δημοσίων εσόδων από τον τουρισμό. Το Δημόσιο δεν εισπράττει τίποτε από έμμεση φορολογία από αυτούς.

Από την άλλη, κρατά τον συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις του κλάδου μας στο 13% τον υψηλότερο (με εξαίρεση την Τσεχία) της Ευρώπης. Λες και δεν είναι τουριστικά καταλύματα αυτά της βραχυχρόνιας μίσθωσης που στην περιοχή Χανίων αριθμούν σήμερα τριπλάσιες επιχειρήσεις σε σχέση με τις 800 επιχειρήσεις του κλάδου μας και τα 600 ξενοδοχεία. Η ίδια κατάσταση σε όλη την Κρήτη.

Διαρκώς αυξάνει ο αριθμός τους, πολλές επιχειρήσεις του κλάδου μας καταθέτουν την άδεια που έχουν στον ΕΟΤ και μετονομάζονται βραχυχρόνιας μίσθωσης αφού αποκτούν ασυλία και κανείς δεν θα τους ελέγχει ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Μήπως οι πισίνες στις βίλες είναι αυτοκαθαριζόμενες; Μήπως ο καταβάλλων 400 ή 600 ευρώ τη βραδιά τουρίστας θα πιάσει σκούπα ή θα σφουγγαρίζει;

Αυτός είναι ο άνισος ανταγωνισμούς που υφιστάμεθα και με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα από τον τουρισμό;»

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr