νέαπρωτοσέλιδο ΑΥγεία

Γιώργος Τουλουπάκης | ο «Ιταλός» γιατρός μιλά τη γλώσσα της αλήθειας (συνέντευξη + photos)

Η ζωή στην Ιταλία μοιάζει «να κρατά την ανάσα της». Η καθημερινότητα όπως τη γνωρίζουμε στη σύγχρονη Δύση έχει «παραλύσει» ολότελα, τα κρούσματα αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο και οι χαμένες ζωές πιάνουν τετραψήφιο αριθμό.

Στο Μιλάνο, το παγκοσμίου φήμης Duomo, παραμένει κλειστό. Δρόμοι γυμνοί, πλατείες άδειες και όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κατεβασμένα ρολά. Η αστυνομία ελέγχει ΟΛΑ τα διερχόμενα οχήματα και από τους επιβαίνοντες, απαιτείται, υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη, απλά για να πάνε στη δουλειά τους.

Οι συναθροίσεις απαγορεύονται ρητά, όπως και τα γεύματα σε εστιατόρια, ακόμα και η αγαπημένη – για τους Ιταλούς – συνήθεια του καφέ στο κέντρο της πόλης.

Τα νοσοκομεία «χαϊδεύουν» και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν την πληρότητά τους σε φιλοξενία ασθενών. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα δίνουν «υποχρεωτικό» εξιτήριο, για να φιλοξενήσουν νέα κρούσματα που φτάνουν κατά κύματα στα εξωτερικά ιατρεία τους.

Milano Duomo, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020
Μιλάνο, κέντρο πόλης, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Ο Κισαμίτης γιατρός, Γιώργος Τουλουπάκης, μιλά στο biskotto.gr και περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες αλλά και ψυχραιμία, τη ζοφερή καθημερινότητα στο Μιλάνο και συγκεκριμένα στο San Carlo Borromeo, το νοσοκομείο δηλαδή, όπου και υπηρετεί την επιστήμη του. Μας προσφέρει σοκαριστικές φωτογραφίες και στέλνει «μήνυμα» ενότητας και αισιοδοξίας στην Ελλάδα.

Αντιλαμβάνομαι ότι ζείτε μια πολύ πιεστική καθημερινότητα από κάθε άποψη, είστε γιατρός, ταυτόχρονα και πατέρας. Θέλετε λίγο να μας περιγράψετε την καθημερινότητα εκεί;

Γενικότερα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε σύνεση και ιδιαίτερη προσοχή. Προσωπικά ξυπνάω νωρίς για να πάω στο νοσοκομείο και η σύζυγός μου που είναι εκπαιδευτικός, μένει στο σπίτι με τα παιδιά, εφόσον τώρα τα σχολεία έχουν κλείσει. Απαιτείται πειθαρχία για να κερδίσουμε χρόνο και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε την ραγδαία εξάπλωση του ιού, η οποία όμως αντιμετωπίζεται όταν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Εικάζω ότι αυτές τις μέρες της σοβαρής κρίσης, στα νοσοκομεία της Ιταλίας έχουν καταλυθεί ωράρια και ειδικότητες των γιατρών. Πείτε μας τι ισχύει

Οι ειδικότητές μας είναι σαν να μην υπάρχουν. Όλοι οι γιατροί προσπαθούν να προσφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες και συχνά εργαζόμαστε 10 ή 12 ώρες τη μέρα όταν χρειάζεται στην κλινική.

Τα ΜΜΕ πως μεταφέρουν τα δεδομένα στην Ιταλική κοινωνία; Και από κυβερνητικές πηγές ποιες είναι οι οδηγίες που δίνονται για τους πολίτες;

Η κυβέρνηση ενημερώνει καθημερινά, με ένα είδος briefing τους πολίτες, δίνοντας οδηγίες και συνιστώντας αυστηρά στον κόσμο να παραμένει στο σπίτι, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Εκτός σπιτιού βγαίνουμε μόνο για τα απαραίτητα, αγορές από το σουπερμάρκετ δηλαδή και ίσως για μία μικρή πολύ σύντομη βόλτα με το κατοικίδιό μας.

Η πληρότητα στις κλίνες των νοσοκομείων βρίσκεται στα ανώτατα όρια. Οι προβλέψεις για τις επόμενες μέρες τι λένε;

Δυστυχώς, τις επόμενες μέρες αναμένεται κλιμάκωση σε εισαγωγές και περισσότερα κρούσματα και ήδη γίνονται κινήσεις σε πολλά νοσοκομεία ώστε να απελευθερωθούν κλίνες δίνοντας εξιτήριο σε ασθενείς που μπορούν να πάνε στο σπίτι τους. Εξαιρούνται βέβαια οι καρκινοπαθείς και κάποια βαριά χειρουργεία. Οι επόμενες εβδομάδες σίγουρα θα είναι πολύ κρίσιμες και κυρίως οι πρώτες 10 μέρες. Στο δικό μας νοσοκομείο ήδη η διοίκηση αύξησε τις διαθέσιμες κλίνες από 480 σε 520.

Εντός του σπιτιού πως κυλούν οι ώρες;

Η σύζυγος μου που είναι δασκάλα, εκτός από το ότι έχει επιφορτιστεί με το να φροντίζει τα παιδιά μας, δίνει κάποια μαθήματα με video κλήσεις διαδικτυακά. Και ασφαλώς προσπαθούμε να βρούμε νέα ενδιαφέροντα για τα παιδιά εκτός από την τηλεόραση και το ίντερνετ. Νομίζω ότι αυτή η σκληρή δοκιμασία είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ενώσουμε τις οικογένειές μας, να ενωθούμε όλοι ενάντια στον ιό, να πειθαρχήσουμε και να έχουμε υπομονή.

Marianna Grifa, η σύζυγος σε ώρα online διδασκαλίας

Η εμπορική κίνηση έχει σταματήσει ουσιαστικά και αυτό μάλλον έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Τι εικόνα έχετε;

Θα σας πω μόνο, ότι η αστυνομία κάνει ελέγχους παντού και υποχρεώνει τους επιβαίνοντες σε αυτοκίνητα να υπογραφούν υπεύθυνη δήλωση ότι κατευθύνονται στην εργασία τους και μόνον. Τα καταστήματα εστίασης είναι όλα κλειστά και μόνο με delivery μπορείς να φας κάτι απέξω.

Οι γνωστοί καλλιτέχνες που έχουν επιρροή σε πολύ κόσμο προσπαθούν καθημερινά να δημιουργήσουν μουσική ή άλλη τέχνη, που θα περνά μηνύματα αισιοδοξίας, διότι καταλαβαίνετε ότι και η ψυχολογία μας έχει κλονιστεί.

Για την Ελλάδα τι θέλετε να πείτε, την ιδιαίτερη πατρίδα σας στην Κρήτη, την Κίσαμο, τους φίλους, τους ανθρώπους σας δω;

Θα πω απλά ότι χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία και προς θεού ας μη γίνουν τα ίδια λάθη που έγιναν εδώ. Θεωρούσαμε στην αρχή, ότι είναι κάτι αστείο, ότι δε μας αγγίζει και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη και την ραγδαία εξάπλωση του ιού. Αρκεί να μείνουμε στο σπίτι για λίγες εβδομάδες, αυτό πρέπει να κάνουν οι Έλληνες και μετά όλα θα είναι όπως πριν. Έχουμε όλο το χρόνο, στην Ελλάδα θα έχετε όλο το χρόνο, να επανέλθετε σε διασκέδαση και κανονικότητα όταν όλο αυτό θα έχει περάσει.

Το biskotto.gr σας εύχεται καλή δύναμη στο δύσκολο επιστημονικό σας έργο μέχρι να τελειώσει ο «εφιάλτης» στη γείτονα και βεβαίως σε όλους τους Ιταλούς αλλά και τους Έλληνες που ζουν εκεί.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ και πραγματικά εύχομαι οι συμπατριώτες μου να καταλάβουν ότι αυτά που θα στερηθούν είναι ελάχιστα μπροστά στο μέγιστο αγαθό της υγείας και της οικογενειακής ηρεμίας.

Νοσοκομείο, San Carlo Borromeo – Milano
Νοσοκόμα στα επείγοντα του San Carlo Borromeo

Τα δύο κορίτσια του κ. Τουλουπάκη επί τω έργω, ετοιμάζουν το ουράνιο τόξο της αισιοδοξίας…

Andra Tutto Bene – Όλα θα πάνε καλά!!!
Έρημη και η Galeria Milano, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020
Via Monte Napoleone, μια από τις ακριβότερες οδούς στον κόσμο,
με όλα τα μεγάλα brands σε ένδυση, όλα κλειστά…
Δωρεάν εφημερίδες σε γιατρούς και λειτουργούς υγείας
Μοιραστείτε την είδηση

Νικόλας Σεγρεδάκης

biskotto.gr