Γυψορυχείο – Στόμιο | αιχμές Δήμου Κισάμου για το ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου
Ερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Αδειοδότηση λατομείων εξόρυξης γύψου στην παραλιακή περιοχή όρμος στομίου Δ.Ε. Ιναχωρίου Δήμου Κισάμου», έθεσε ο βουλευτής του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Μανώλης Συντυχάκης, παραθέτοντας στοιχεία.
Ο Δήμος Κισάμου, τοποθετείται επί του θέματος, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Ο πρώην Δήμος Ιναχωρίου (νυν ΔΕ Ιναχωρίου) Δήμου Κισάμου έχοντας αξιολογήσει από πολύ νωρίς την σπουδαιότητα του Χωροταξικού Σχεδιασμού είχε προχωρήσει και ολοκληρώσει την αντίστοιχη μελέτη ΣΧΟΟΑΠ και την ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ (ΕΠΜ) το 2010.
Η μελέτη αυτή, κείμενα και χάρτες, παρελήφθη ως ολοκληρωμένη και σύννομη από την εκ του νόμου επιτροπή επίβλεψης και την διευθύνουσα υπηρεσία και διαβιβάστηκε επισήμως μαζί με την γεωλογική μελέτη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, δηλαδή στο κράτος για τα περαιτέρω.
Τελικά και με μεγάλη καθυστέρηση εγκρίθηκε η γεωλογική μελέτη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 13/5/2014. Παράλληλα προχωρούσε η αντίστοιχη χωροταξική μελέτη των ΔΕ Κισσάμου και Μηθύμνης η οποία ολοκληρώθηκε και έλαβε έγκριση τον προηγούμενο μήνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου
Κατά την διαδικασία ολοκλήρωσης της χωροταξικής μελέτης ΓΠΣ Κισάμου τα τρία τελευταία χρόνια είχαμε την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα την πολύ μεγάλη σημασία που έχει ο ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός σε Εθνικό Περιφερειακό και Δημοτικό επίπεδο.
Μπορεί ο Δήμος μας, όπως και οι περισσότεροι Δήμοι να έχουν κάποιες ευθύνες μη προώθησης με ταχύτητα του χωροταξικού σχεδιασμού. Το δεχόμαστε παρόλο που γνωρίζουμε την άσχημη κατάσταση τα τελευταία δύο χρόνια με καθεστώς έκτακτης ανάγκης, COVID και οικονομική κρίση. Είναι πολύ άδικο όμως να επιρρίπτονται ευθύνες στους άλλους όταν το Ελληνικό Κράτος διαχρονικά τα τελευταία 50 χρόνια δεν προωθούσε αυτό το σχεδιασμό και κυρίως δεν μπόρεσε να πείσει τους υποκείμενους θεσμούς, το πόσο σημαντικός είναι αυτός ο χωροταξικός σχεδιασμός.
Είναι επίσης άδικο να κατηγορείται ο α’ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης την ίδια ώρα που το κράτος δεν έχει υλοποιήσει τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές NATURA, δεν έχει ολοκληρώσει το Δασολόγιο και τους Δασικούς Χάρτες, δεν έχει ολοκληρώσει το Εθνικό Κτηματολόγιο, εργαλεία ιδιαίτερα σημαντικά για την υλοποίηση σωστού υποκειμένου χωροταξικού σχεδιασμού από τον Α και Β βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι πραγματικοί λόγοι λοιπόν στο θέμα που τέθηκε από τον κ. Συντυχάκη, δεν είναι η καθυστέρηση του Δήμου Κισάμου που όντως είναι υπαρκτή και αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης μας, αλλά ο τρόπος που η κεντρική διοίκηση προσπαθεί για ανεξήγητους λόγους να αλλάξει την αναπτυξιακή φυσιογνωμία της περιοχής εις βάρος των πολύ ισχυρών πλεονεκτημάτων του τριτογενή και του αγροτικού τομέα αυτής.»