Ελλάδανέαπρωτοσέλιδο Α

Κατάργηση μάσκας και πιστοποιητικού | οι σκέψεις των ειδικών

Στην Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.

Στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης (30/3) οι εμπειρογνώμονες θα κληθούν να τοποθετηθούν για το εάν αυτό το σχέδιο θα δώσει τις πολυπόθητες ελευθερίες. 

Συνεχίζεται -έστω και αργά- η διαδικασία αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, με την Επιτροπή των Ειδικών να αποφασίζει χθες Τετάρτη (23/3), τη μείωση των υποχρεωτικών διαγνωστικών τεστ από δύο σε ένα την εβδομάδα για τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και την αύξηση στο 100% της χωρητικότητας στα γήπεδα.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη της ολομέλειας των επιστημόνων, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης παρουσίασε τον οδικό χάρτη της άρσης και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, που θα έχουν ημερομηνία έναρξης την 1η Απριλίου και ημερομηνία λήξης την 31η Αυγούστου. Κι αυτό, εάν δεν υπάρξουν στο μεσοδιάστημα ανατροπές, δηλαδή ένας νέος μεταλλαγμένος ιός.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, πρόκειται για «το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση των μέτρων και τον χρόνο αποκλιμάκωσης αυτών, που αφορούν τα τεστ, την είσοδο στους κλειστούς χώρους και την ανάγκη να υπάρχει πιστοποιητικό, προκειμένου να εισερχόμαστε σε χώρους. Βάσει των αποφάσεων της Επιτροπής, θα ληφθούν και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης», όπως ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υποστηρίζει στο iatropedia.gr πως ο προγραμματισμός αυτός είναι απαραίτητος για την κοινωνία:
«Μας παρουσιάστηκε ένα πλέγμα μέτρων το οποίο έχει κάποιες ημερομηνίες για την υλοποίηση κάποιων πραγμάτων, ως πρόταση συνολική. Και αυτή την πρόταση θα τη συζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα. Εφόσον καταλήξουμε θα είμαστε σε θέση να σας πούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα έως τις 31 Αυγούστου. Και πάντοτε υπό την αίρεση ότι δεν θα συμβεί κάτι που θα φέρει ανατροπή στα δεδομένα. Πρέπει να γνωρίζει όλη η κοινωνία ποιος είναι ο ορίζοντας μπροστά μας», αναφέρει.

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για την άρση των μέτρων

Όπως συνέβη με πολλές χώρες της Ευρώπης -έτσι και στη χώρα μας- πλησιάζει η εποχή που θα καταργήσουμε τη χρήση της μάσκας σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους, αλλά και την υποχρέωση της επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού σε κλειστούς δημόσιους χώρους (εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, εστίαση κλπ).
Το πλέγμα των νέων παραμέτρων που θα συνθέσουν τη νέα μας καθημερινότητα, ωστόσο, παραμένει περίπλοκο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των γιατρών (ΠΙΣ):

«Πρέπει να καταλήξουμε για τη χρήση της μάσκας διαφόρων επιπέδων σε διάφορους εσωτερικούς χώρους. Υπάρχουν, επίσης, τα rapid test, τα self test, τα PCR test σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες και εργασιακές υποχρεώσεις. Υπάρχουν πιστοποιητικά, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διαφορετικούς χώρους και είναι και δύο ταχυτήτων -ειδικά στον τουρισμό- αφού έχουν διαφορετικό χρόνο λήξης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ευρωπαϊκό πιστοποιητικό). Είναι, επίσης, η λειτουργία των σχολείων και πολλά άλλα…», τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Κατάργηση της μάσκας και του πιστοποιητικού πριν από το Πάσχα;

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr η κυβέρνηση σχεδιάζει, η κατάργηση της χρήσης μάσκας και των πιστοποιητικών εμβολιασμού, να έρθει πριν από το Πάσχα.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι αυτό θα είναι εφικτό, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Εξαδάκτυλος επισημαίνει πως σε κάθε περίπτωση το Πάσχα φέτος θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό:

«Πρέπει την περίοδο του Πάσχα να έχουμε μια στοιχειώδη προσοχή διότι είναι η περίοδος που υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τον ιό και μάλιστα διαρκείς ευκαιρίες. Πάσχα δεν θα κάνουμε, όπως πέρυσι, σε καμία των περιπτώσεων. Θα ταξιδέψουμε ελεύθερα, θα διασκεδάσουμε ελεύθερα, θα κινούμαστε ελεύθερα, δεν θα έχουμε την περσινή κατάσταση», όπως λέει.

Όλα αυτά θα συμβούν υπό την αίρεση πως δεν θα υπάρξει μια νέα μετάλλαξη, αναφέρει και τονίζει πως δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Ωστόσο, πλέον μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις και σχεδιασμούς μεγαλύτερης κλίμακας σε σχέση με το παρελθόν, προσθέτει ο ίδιος.

«Με βάση τις προβλέψεις, ναι είμαστε σε θέση να σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα. Αν βέβαια δεν έχουμε μια νέα μετάλλαξη. Αν κάτι ανατραπεί βέβαια, εδώ είμαστε να το διορθώσουμε», καταλήγει ο επιστήμονας.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr