Κίσαμος | τι περιλαμβάνει η επένδυση των 300 εκ. ευρώ με 830 κατοικίες – αναλυτικά
Μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα διαρκέσει η δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που δόθηκε στη δημοσιότητα και περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες για το 5* mega project των 300 εκατ. ευρώ στην Κρήτη από τον όμιλο Λεπτού μέσω της εταιρείας «CRETAN SUN AND SEA DEVELOPMENTS A.E.»
Πρόκειται για επένδυση, ενταγμένη στις στρατηγικές επενδύσεις και συγκεκριμένα, στη διαδικασία έγκρισης Π.Δ. ΕΣΧΑΣΕ που στην πλήρη ανάπτυξή της θα περιλαμβάνει χρήσεις γης για “Ζώνη τουρισμού – αναψυχής” σε έκταση 156,8 στρεμμάτων στο ανατολικό τμήμα της περιοχής, και “Ζώνη παραθεριστικού – τουριστικού χωριού” σε έκταση 973,5 στρεμμάτων στο δυτικό τμήμα της περιοχής προς την ακτογραμμή στον κόλπο Κισάμου.
Αναλυτικά, όπως αναφέρεται, περιλαμβάνεται η δημιουργία:
– Δεκατριών γειτονιών με κατοικίες (830 περίπου), στις οποίες χωροθετούνται και εμπορικά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών.
– Δύο ξενοδοχειακών μονάδων συνολικής δυναμικότητας 300 δωματίων και 600 κλινών.
– Ενός Ιατρείου (Α βαθμίδας) και ενός φαρμακείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών.
– Ενός μικρού γκολφ (9 οπών) και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών
φιλοξενίας (ξενοδοχειακά / τουριστικά καταλύματα).
– Εστιατορίων.
– Πολιτιστικών εγκαταστάσεων (π.χ. μουσείο ελιάς ή και άλλων τοπικών προϊόντων).
– Πλατειών – χώρων πρασίνου.
– Δικτύων πράσινων και παράκτιων διαδρομών (π.χ. ρέματα, παράκτιος πεζόδρομος κ.λπ.).
– Εγκαταστάσεων ερευνητικού/εκπαιδευτικού/επιμορφωτικού κέντρου στον πρωτογενή τομέα και καινοτόμων δράσεων καλλιεργειών.
Προ του παράκτιου μετώπου του ακινήτου προτείνεται η χωροθέτηση καταφυγίου τουριστικών σκαφών. Επιπλέον, προβλέπεται η χωροθέτηση πίστας προσγείωσης / απογείωσης ελικοπτέρου που χωροθετείται στη βορειοανατολική πλευρά του ακινήτου καθώς και υδάτινο πεδίο για την προσθαλάσσωση υδροπλάνου.
«Στόχος της επένδυσης είναι να δημιουργηθεί ένα πολύ υψηλού επιπέδου, ολοκληρωμένο, παραθεριστικό και τουριστικό θέρετρο, το οποίο αποτελεί το πλέον σύγχρονο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης διεθνώς, να προσελκύει έναν ικανό αριθμό επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και να παρέχει δραστηριότητες και εμπειρίες που εκτείνονται σε όλες τις εποχές και αφορούν όλες τις γενιές επισκεπτών, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ικανό να συνδυάσει τη γοητεία ενός χωριού με ένα ξενοδοχείο, τον επαγγελματικό τουρισμό με την οικογενειακή ατμόσφαιρα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με τις σύγχρονες πολυτέλειες», αναφέρεται σχετικά στη ΣΜΠΕ. «Η οικιστική ανάπτυξη του έργου ακολουθεί υψηλές προδιαγραφές αισθητικής της αρχιτεκτονικής σύνθεσης που εναρμονίζεται / ενσωματώνεται στο περιβάλλον, υπηρετώντας ποικίλες αλλά ήπιες μορφολογικές παρεμβάσεις και αποφεύγοντας την επανάληψη του “μαζικού” μοντέλου. Όλες οι κατασκευές συνδυάζονται με έργα ανάδειξης των φυσικών στοιχείων του περιβάλλοντος και εκτεταμένης δενδροφύτευσης».
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων τουρισμού και παραθερισμού, στην προώθηση ειδικών τουριστικών υποδομών που αποσκοπούν και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς προβλέπεται να διαθέτει γήπεδο Golf 9 οπών, Golf Club και Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών (εγκατάσταση μέχρι 100 θέσεων).
Η «υλοποίησή του αναδεικνύει τον μαγευτικό Κόλπο του Κισάμου στη Βορειοδυτική Κρήτη, ως ένα πρωτοποριακό προορισμό στο διεθνή χάρτη ποιοτικού Τουρισμού και Παραθεριστικής Κατοικίας, αναδεικνύει τον μαγευτικό Κόλπο του Κισάμου στη Βορειοδυτική Κρήτη, ως ένα πρωτοποριακό προορισμό στο διεθνή χάρτη ποιοτικού Τουρισμού και Παραθεριστικής Κατοικίας».
Το “προϊόν” της τουριστικής κατοικίας
Το έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει, όπως αναφέρεται, «πρότυπη πιλοτική επένδυση» όσον αφορά το προϊόν της τουριστικής παραθεριστικής κατοικίας, «η οποία λειτουργεί συνδυαστικά ως παραθεριστική κατοικία και συνάμα ως τουριστική υποδομή, με αποτέλεσμα την ένταση εκμετάλλευσης των υποδομών και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου».
Η κεντρική ιδέα περιλαμβάνει καταρχάς την ενσωμάτωση εντός περιβάλλοντος «άριστης ποιότητας» κοινόχρηστων υποδομών, παράκτιου πεζόδρομου, περιπατητικών διαδρομών, πολιτιστικού και μουσειακού κέντρου, υποδομών ψυχαγωγίας, εστίασης, αθλητισμού, ευεξίας, εμπειριών ψυχικής, πνευματικής και σωματικής ανάταξης κ.α., τοποθετημένες σε μεγάλης επιφάνειας ζωτικό χώρο με ανοιχτό στη θάλασσα ορίζοντα και πρόσβαση (living space). Επιπλέον, αφορά “τη δημιουργία ποιοτικής κατοικίας η οποία, μετά από την αρχική αγορά της από τον πελάτη, δύναται να υπενοικιάζεται μαζί με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της ανάπτυξης, οι οποίες θα τις προσφέρουν ως ξενοδοχειακού τύπου υποδομή διαμονής. Το προαναφερόμενο προϊόν δημιουργεί υψηλού επιπέδου υποδομές, προσελκύει ανώτερα στρώματα πελατειακού δυναμικού, δημιουργεί βιωματική, μόνιμη και πιστή πελατεία και πετυχαίνει να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο”.
Στην ΣΜΠΕ αναφέρεται ότι το έργο στοχεύει στη δημιουργία, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, μεγάλου αριθμού άμεσων θέσεων εργασίας, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του, στην ανατροπή της φθίνουσας πληθυσμιακής τάσης στην περιοχή και στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων με σημαντικό αριθμό νέων, έμμεσων θέσεων εργασίας. Πέραν του τριτογενούς τομέα, προσφέρει σημαντική ανάπτυξη στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, καθώς το έργο δημιουργεί σημαντική επιπρόσθετη ζήτηση για τοπικά προϊόντα.
To βέλτιστο σενάριο αξιοποίησης
Από τα τέσσερα σενάρια / εναλλακτικές δυνατότητες που εξετάστηκαν για την ανάπτυξη, το μηδενικό, τη δόμηση με το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς σε δύο τμήματα (ΠΕΡΠΟ & Εκτός Σχεδίου), δόμηση ως Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) και ανάπτυξη με το ισχύον Θεσμικό Πλαίσιο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) επελέγη το τελευταίο μέσα από μία διαδικασία που αποδίδει την καλύτερη δυνατή τεκμηρίωση σε σχέση με την εν γένει περιβαλλοντική συμπεριφορά τους (ύδατα, ενέργεια, έδαφος, ατμόσφαιρα – Κλίμα, ακουστικό περιβάλλον, τοπίο – αιγιαλός – παραλία, βιοποικιλότητα, τοπική οικονομία κ.ο.κ.
Το τέταρτο σενάριο, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στη ΣΜΠΕ έχει ως κύριο πλεονέκτημα την προώθηση της χρήσης Τουριστικό – Παραθεριστικό Χωριό σε εκτάσεις εκτός σχεδίου δόμησης, με ταυτόχρονα μέτρα προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης της παράκτιας ζώνης και των δασικών εκτάσεων.
“Η ξεχωριστή και ιδιαίτερη αντιμετώπιση τμημάτων της έκτασης, βοηθάει στον έλεγχο και το σχεδιασμό των ευαίσθητων περιοχών, ενισχύει τον ενιαίο χαρακτήρα της επένδυσης και προκρίνει τη διασύνδεσή της με τον υπόλοιπο Δήμο και τις χωροταξικές -πολεοδομικές κατευθύνσεις του”.
Όπως υποστηρίζεται, η ανάπτυξη της ζώνης Τουριστικό – Παραθεριστικό Χωριό με οργανωμένη πολεοδόμηση και υποχρέωση δημιουργίας κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στο 50% της έκτασης, δημιουργεί εκτεταμένους ελεύθερους χώρους, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι όχι μόνο από τους χρήστες του παραθεριστικού χωριού, αλλά και από το σύνολο του προσωρινού ή μόνιμου πληθυσμού της περιοχής. Όλες οι απαραίτητες υποδομές που αναπτύσσονται στη ζώνη Τουριστικό – Παραθεριστικό χωριό, αναπτύσσονται και συντηρούνται από τον κύριο της επένδυσης, χωρίς να επιβαρύνεται το Δημόσιο.
Η χρήση Παραθεριστικό – Τουριστικό χωριό δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης, με ευθύνη του επενδυτή, ενιαίου συστήματος διαχείρισης των υδάτινων πόρων, των ενεργειακών απαιτήσεων και καταναλώσεων, αλλά και των στερεών και υγρών αποβλήτων, χωρίς να επιβαρύνονται τα δημόσια δίκτυα.
Πηγή: newmoney.gr
Στεφανία Σούκη