Κορωνοϊός: οι περιοχές της χώρας που βρίσκονται στο «κόκκινο»
Τα νούμερα του τέταρτου κύματος της πανδημίας γίνονται όλο και χειρότερα και αυτό αποτυπώνεται πλέον και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που ανεβαίνει σταθερά. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έφτασαν τους 144, όταν πριν από μια εβδομάδα ήταν 125.
Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ανέβηκαν κι άλλο, φτάνοντας τις 196 (ημερήσια μεταβολή +28.1%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 ασθενείς και η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα δεδομένα που θα τεθούν επί τάπητος από τους λοιμωξιολόγους στη συνεδρίαση τους, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την αύξηση και των νοσηλειών και των ασθενών στις ΜΕΘ, αλλά και για την εξάπλωση της διασποράς, κυρίως στα νησιά με υψηλή τουριστική κίνηση – η οποία μάλιστα όπως είναι αναμενόμενο θα κορυφωθεί τον Αύγουστο.
Ήδη, όπως δείχνουν τα τεστ για την εβδομάδα 19 με 25 Ιουλίου, μεγάλο μέρος της νησιωτικής Ελλάδας βρίσκεται πολύ πιο ψηλά από τον συγκεκριμένο μέσο όρο. Συγκεκριμένα, αρνητική πρωτιά καταγράφει η Πάρος με το ποσοστό θετικότητας να σκαρφαλώνει στο 5,51%. Ακολουθεί η Μύκονος με 4,27%, η Τήνος με 4,20%, το Ρέθυμνο με 3,76% και η Σαντορίνη με 3,4%.
Στα παραπάνω νησιά, οι ειδικοί δεν αποκλείουν να υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, επειδή πρόκειται για προορισμούς με υγειονομικές υποδομές, δεν αποκλείεται και η επιστροφή των εκδρομέων να γίνεται με αρνητικό rapid test ή μοριακό έλεγχο.
Στο ενδεχόμενο άλλωστε να επιβληθούν περιορισμοί στο νησί της Ίου, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ .Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να “κλείσει” γιατί οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα.
Υπενθυμίζεται πως όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο με δύο τεστ εβδομαδιαίως και συγκεκριμένα, ένα self-test και ένα rapid test.
Πηγή: thetoc.gr