νέαπρωτοσέλιδο ΑΥγεία

Κρήτη | το «εφιαλτικό» σενάριο της πανδημίας

Με την Κρήτη να αντέχει προς το παρόν στην διασπορά του κορωνοϊού καταγράφοντας όμως σαφώς ανοδικές τάσεις που απέχουν αρκετά βέβαια από τους «τρομακτικούς» αριθμούς της Αττικής και της Βόρειας Ελλάδας το νησί βρίσκεται στην ζώνη αυξημένης επιτήρησης με την τήρηση των μέτρων να θέτουν και τις βάσεις για την μελλοντική πορεία της Κρήτης όσον αφορά την πανδημία.

Στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Αχιλλέας Γκίκας αναφέρθηκε στην δυναμική του νησιού τονίζοντας ότι η διασπορά είναι δεδομένη όχι όμως και μη διαχείρισιμη, τουλάχιστον προς το παρόν.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, η Κρήτη είναι στις τελευταίες θέσεις σε όλη την Ευρώπη, με τα 50 κρούσματα ανά ημέρα να είναι ο αριθμός που θα περάσει την κόκκινη γραμμή της διασποράς εφόσον καταγραφεί για πάνω από 3 24ωρα.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή , από την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου,  στην Κρήτη έχουν καταγραφεί 187 περιστατικά του κορωνοϊού  από τα οποία τα 112 στο Ηράκλειο τα 48 στα Χανιά, τα 18 στο Ρέθυμνο και τα 9 στο Λασίθι.

Ωστόσο αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των τεστ που γίνονται καθημερινά στη Κρήτη μιας και ο αριθμός τους καλοκαιρινούς μήνες και λόγω τουρισμού ήταν μεγαλύτερος σε σχέση με το τελευταίο διάστημα.

Στις περιοχές που καταγράφουν αυξημένη επιδημιολογική επιβάρυνση ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται είναι πολλαπλάσιος σε σχέση  με την Κρήτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περασμένη Δευτέρα μιας και μέσα σε ένα 24ωρο έγιναν 11.986 δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τους οποίους προέκυψαν 1.152 θετικά περιστατικά  του κορωνοϊού δηλαδή το 10% των ελεγχθέντων, αριθμός που θεωρείται μεγάλος και αποτυπώνει και την δυναμική της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Ο κ. Γκίκας εξέφρασε τον προβληματισμό του για το δεδομένο ότι την Δευτέρα σε όλη τη χωρά έγιναν 11.986 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και εντοπίστηκαν 1.152 θετικά περιστατικά του κορωνοϊού, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% επί του συνόλου των ελέγχων το συγκεκριμένο 24ωρο.

Μάλιστα σύμφωνα με τον καθηγητή το διαχειρίσιμο ποσοστό δεν πρέπει να ξεπερνά το 4%.

Με βάση τα στοιχεία από την διοικήτρια της 7ης υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης κ. Λένα Μπορμπουδάκη από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα έχουν γίνει 46.468 δειγματοληπτικά τεστ στην Κρήτη μόνο από ΤΟΜΥ χωρίς να περιλαμβάνεται στο νούμερο και ο αριθμός των τεστ που γίνονται στα νοσοκομεία.

Παράλληλα το «sos» για τις ΜΕΘ της Κρήτης είναι το πρόβλημα να φιλοξενήσουν ασθενείς από άλλες περιοχές με μαζική εισαγωγή ,στοιχείο που σε συνδυασμό με μια πιθανή αύξηση των σοβαρών περιπτώσεων στη Κρήτη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μπλοκάρισμα των ΜΕΘ.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή:

neakriti.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr