Πότε θα τελειώσει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα | έρευνα
Μία ενδιαφέρουσα έρευνα έδωσαν στη δημοσιότητα ερευνητές από τη Σχολή Ναυτικών Σπουδών και Μεταφορών του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
Εφαρμόζοντας το μοντέλο SIR εκτιμάται πως το τέλος της πορείας του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα είναι στις 6 Ιουνίου 2020, ενώ μέχρι τότε αναμένεται να νοσήσουν κατ’ εκτίμηση 255 άτομα.
Το μοντέλο SIR (Susceptible Infected Removed) υπολογίζει τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται, τον αριθμό όσων νόσησαν, τον αριθμό όσων ανάρρωσαν και τους νεκρούς. Μέσα από μαθηματικά μοντέλα αλλά και την καθημερινή στατιστική κάλυψη των στοιχείων σε κάθε χώρα εκτιμά τη μελλοντική πορεία της πανδημίας σε 43 χώρες, καθώς και στον παγκόσμιο πληθυσμό.
Ο δείκτης μεταδοτικότητας R0
Βαρύνουσα σημασία έχει ο δείκτης μεταδοτικότητας R0. Συγκεκριμένα, στις δημοσιευμένες αναφορές τους οι ερευνητές υπολογίζουν για κάθε χώρα τον δείκτη μεταδοτικότητας R0 του κορωνοϊού που σημαίνει «σε πόσα άτομα μπορεί κάποιος να μεταδώσει τη νόσο, πόσα άτομα ακόμη είναι ευάλωτα να μολυνθούν από τη νόσο μέχρι το τέλος της πανδημίας» και διαγράμματα όπου απεικονίζονται τα ημερήσια κρούσματα και η ημερολογιακή πρόγνωση μηδενισμού τους.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πανεπιστημίου, τα δεδομένα παρουσιάζονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς σκοπούς και όχι για ιατρικούς και εμπορικούς σκοπούς. Τονίζει, επίσης, ότι το μοντέλο μπορεί να αποτύχει σε ορισμένες περιπτώσεις και να το χρησιμοποιούμε κατά την κρίση μας.
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται στοιχεία από την έκθεση της 20ής Μαΐου των ερευνητών του πανεπιστημίου, όπου χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα έως τις 19 Μαΐου.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τον παραπάνω πίνακα είναι:
Δεύτερη στην Ευρώπη η Ελλάδα
Η Ελλάδα με δείκτη μεταδοτικότητας R00.27 σήμερα κατέχει την έκτη καλύτερη θέση παγκοσμίως μετά τις Αυστραλία, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία και Νορβηγία που έχουν R00.03, 0.13, 0.17, 0.21 και 0.25 αντίστοιχα και τη δεύτερη καλύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Αυστρία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται σήμερα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην Ινδία και στην Ινδονησία, όπου ο δείκτης μεταδοτικότητας R0 που αποτελεί την πυξίδα για την πορεία της επιδημίας είναι μεγαλύτερος από ένα. Σε υψηλά επίπεδα επίσης κινείται ο R0 στην Ισλανδία (0.92), στη Ρωσία (0.91) και στην Ουκρανία (0.85).
Παγκοσμίως ο R0 εκτιμάται ότι είναι 0.73 και ο μέσος όρος του στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 0.45, με τις υψηλότερες τιμές να εμφανίζονται στη Σλοβακία (0.95), στη Σουηδία (0.81), στην Πολωνία (0.80) και στη Ρουμανία (0.73).
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τέλος της πανδημίας προβλέπεται στις αρχές Αυγούστου, εκτός από τη Σουηδία και την Πολωνία, όπου προβλέπεται έναν μήνα αργότερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Παγκοσμίως, το τέλος της πανδημίας προβλέπεται στο 3ο δεκαήμερο Αυγούστου, εκτός από τη Βραζιλία, όπου προβλέπεται στο 1ο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου, την Ινδονησία, όπου προβλέπεται στις αρχές Νοεμβρίου, και την Αργεντινή, όπου το τέλος προβλέπεται στις αρχές Δεκεμβρίου.
Θα νοσήσουν ακόμα 255 άτομα
Αναφορικά με την Ελλάδα, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα προβλέπουν ότι το τέλος της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου και ότι 255 ακόμα άτομα είναι ευάλωτα να μολυνθούν μέχρι το τέλος της πανδημίας, με σφάλμα ±61 άτομα. Η συγκεκριμένη εκτίμηση συμβαδίζει με τις προγνώσεις του μαθηματικού μου μοντέλου, που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου.
Όσον αφορά το πόσα ακόμα άτομα είναι ευάλωτα να μολυνθούν από τη νόσο μέχρι το τέλος της πανδημίας, από την έκθεση των ερευνητών προκύπτει ότι παγκόσμια προβλέπονται 1.958.990 άτομα, στην Ινδία 607.430 άτομα, στη Ρωσία 475.113 άτομα, στις ΗΠΑ 417.805 άτομα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 206.468 άτομα.
«Θεωρώ πως πρόκειται για την πλέον αξιόπιστη έκθεση που επεξεργάζεται πολλά δεδομένα και είναι καλό να την λάβουμε σοβαρά υπ΄όψη μας», σχολίασε στο ethnos.gr ο Νίκος Καρδούλας που είναι αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός Ε.Μ.Π. – MSc _UK – συνταγματάρχης ε.α. και τις ημέρες της πανδημίας αναζήτησε πολλές εκθέσεις, μοντέλα και δεδομένα σχετικά με την πορεία της πανδημίας