Ρέτσος: «Το 2022 ο τουρισμός ίσως φτάσει τα νούμερα του 2019»
Ανάκαμψη από την πανδημία με ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και το 2022 να «πιαστούν» τα νούμερα του 2019, μία ιστορική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό όπου οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό άγγιξαν τα 18,2 δισ. ευρώ.
Η εκτίμηση προέρχεται από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και CEO των Εlectra Hotels & Resorts Γιάννη Ρέτσο, ο οποίος ήταν χθες, Τρίτη, μεταξύ των ομιλητών στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, που φέτος έχει τίτλο «Η Ελλάδα μετά V: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;».
Οι τουριστικοί φορείς διαπιστώνουν ήδη από τώρα άκρως ενθαρρυντικά μηνύματα όσον αφορά τη ζήτηση για το 2022, σε μία σεζόν την οποία το υπουργείο Τουρισμού θέλει να «ανοίξει» νωρίτερα με το σκεπτικό ότι μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων δεν έχει ταξιδέψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η επόμενη θερινή περίοδος θα παρέχει σαφώς μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια από τις δύο προηγούμενες.
Σημειωτέον ότι μόλις χθες ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας πραγματοποίησε συνάντηση με ανώτατα στελέχη της TUI, με την οποία συμφωνήθηκε ότι για το 2022 ο μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός της Ευρώπης θα ξεκινήσει, νωρίτερα, από τα τέλη Μαρτίου σε επιλεγμένους ελληνικούς προορισμούς, με τον στόχο για τον όμιλο να ξεπεράσει την επόμενη τουριστική περίοδο το ορόσημο των 3 εκατομμυρίων επισκεπτών στη χώρα μας, που είχε επιτευχθεί το 2019 από όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται.
Για το άνοιγμα της επόμενης σεζόν ο κ. Κικίλιας έχει επισημάνει ότι θα πρέπει η χώρα από τέλη Μαρτίου να είναι έτοιμη και «σε κάθε περίπτωση 1 Απριλίου εκκινούμε».
Από πλευράς του ΣΕΤΕ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο κ. Ρέτσος, επιβεβαιώνεται εκ του αποτελέσματος η ανθεκτικότητα του κλάδου, ακόμη και τη φετινή χρονιά που εξελίχθηκε τελικά πολύ καλύτερα του αναμενομένου.
Ωστόσο βασική προϋπόθεση ώστε να συνεχίζει να «αντέχει» η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός και να δέχεται περισσότερες αφίξεις για μεγαλύτερη περίοδο θα πρέπει να βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, συνδέοντας παράλληλα τον τουρισμό και με άλλους κλάδους.
Για να μπορέσουμε να αντέξουμε σαν τουριστικός προορισμός και να δεχόμαστε πολύ κόσμο για μεγάλη περίοδο, πρέπει να αυξήσουμε την ποιότητα του προϊόντος και για τον λόγο αυτό πρέπει να συνδέσουμε τη τουριστική δραστηριότητα με άλλους τομείς».
Με αφορμή και τον τίτλο της ειδικής ενότητας του συνεδρίου «Τουρισμός και Μεταποίηση. Ανταγωνιστικοί ή συμπληρωματικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας;», ο κ. Ρέτσος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «για τον ΣΕΤΕ δεν υπάρχει το δίλημμα «τουρισμός ή μεταποίηση». Τουρισμός σημαίνει συνέργειες και αυτήν τη στρατηγική συνεχίζουμε να στηρίζουμε. Δε χαιρόμαστε, ως κλάδος, να έχουμε υψηλό ποσοστό συμμετοχής σε ένα ΑΕΠ, το οποίο όμως συρρικνώνεται όπως έγινε την περίοδο 2012 -2019» ανέφερε ο κ. Ρέτσος.
Ο κλάδος θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ευρύτερη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο ο τουρισμός, συνεχίζοντας την αναπτυξιακή του πορεία, μπορεί να επηρεάσει θετικά και άλλους τομείς της οικονομίας, με στόχο η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, με το ΑΕΠ ωστόσο να είναι και αυτό συνολικά υψηλότερο.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διασύνδεση του κλάδου με τον πρωτογενή τομέα και την ελληνική παραγωγή, κάτι ωστόσο που δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη.
«Πρόκειται για μία τεράστια πρόκληση, απέναντι στην οποία απαιτείται αλλαγή νοοτροπιών και κοινό πεδίο συνεννόησης από τις δύο πλευρές».
Πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που και οι τουρίστες αναζητούν ένα τουριστικό προϊόν ποιοτικά υψηλότερο, που δεν σχετίζεται μόνο με τις εγκαταστάσεις ενός ξενοδοχείου αλλά με το σύνολο της υπηρεσίας.
moneyreview