Τα είδη ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση
Όσο ο άνθρωπος αναπτυσσόταν και προόδευε μέσα στον χρόνο, τόσο μειωνόταν ο σεβασμός του προς το περιβάλλον και προς τα υπόλοιπα ζώα με τα οποία μοιράζεται τον πλανήτη.
Κάποια ζώα εξαφανίστηκαν εξαιτίας φυσικών παραγόντων, ο κανόνας, όμως, λέει ότι η πλειοψηφία εξαφανίζεται εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης.
Η 16η Μαΐου είναι αφιερωμένη ως μέρα στα είδη ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Κάποια από αυτά, δυστυχώς, τη «γιορτάζουν» εντονότερα από κάποια άλλα, καθώς ο κίνδυνος να χαθούν αγγίζει πλέον τα επίπεδα «κόκκινου συναγερμού».
Λεοπάρδαλη Αμούρ
Ζει στη νοτιοανατολική Ρωσία και βορειοανατολική Κίνα. Έφτασε στο δυσάρεστο σημείο να κινδυνεύει με εξαφάνιση κυρίως εξαιτίας τριών παραγόντων: του κυνηγιου για χόμπι, της αξιοποίησής της σε κινεζικά φάρμακα (ως συστατικού) και της εντατικής υλοτομίας που γίνεται αιτία να καταστραφεί το φυσικό της περιβάλλον.
Σύμφωνα με τη WWF, έχουν απομείνει ζωντανές μόλις 30…
Μαύρος Ρινόκερος
Προέρχεται από την ανατολική και κεντρική Αφρική. Ένα υποείδος του, ο μαύρος ρινόκερος της δυτικής Αφρικής εξαφανίστηκε το 2011.
Το 1900, ζούσαν εκατοντάδες χιλιάδες μαύροι ρινόκεροι στην Αφρική, τα τελευταία χρόνια όμως ο αριθμός έχει μειωθεί κατά πολύ εξαιτίας των ευρωπαίων κυνηγών, σύμφωνα τουλάχιστον με τη WWF. ΠΙστεύεται ότι πλέον είναι λιγότεροι από 70.000.
Cross River gorilla / Gorilla gorilla diehli
Πρόκειται για το σπανιότερο είδος γορίλλα και υποείδος του δυτικού γορίλλα που ζει αποκλειστικά στα δάση του Cross River, στα σύνορα Καμερούν-Νιγηρίας.
Η λαθροθηρία που παρατηρείται στην περιοχή έχει συρρικώνει κατά πολύ τον πληθυσμό τους και σύμφωνα με τη WWF οι εναπομείναντες είναι λιγότεροι από 300.
Θαλάσσια Χελώνια Hawksbill
Ζει κατά κύριο λόγο σε κοραλλιογενείς υφάλους των ωκεανών. Η αιτία για την οποία συρρικνώνεται ο πληθυσμός της είναι πραγματικά λυπηρή. Το κέλυφός της αποτελεί εντυπωσιακό… διακοσμητικό. Δεν δύναται να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις, ωστόσο υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εν ζωή 20-23.000 θηλυκά.
Saola
Η επιστημονική του ονομασία είναι Pseudoryx nghetinhensis. Πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα θηλαστικά. Ανακαλύφθηκε μόλις το 1992 κατά τη διάρκεια κοινής έρευνας του υπουργείου Δασών του Βιετνάμ και της WWF, ωστόσο ήδη βρίσκεται υπό απειλή.
Ζει μόνο σε ορεινές περιοχές του Βιετνάμ και του Λάος και δεν μπορεί να επιβιώσει παρά μόνο στη φύση γεγονός που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όσα Saolas αιχμαλωτίστηκαν, πέθαναν.
Αυτή τη στιγμή τα ζωντανά Saolas πιστεύεται ότι είναι λιγότερα από 750.
Ορεινός Γορίλας
Ο Ορεινός Γορίλας ή Ορεσίβιος Γορίλας ή Γορίλας του Βουνού ζει σε δασικές εκτάσεις ορεινών περιοχών στην κεντρική Αφρική. Το πυκνό τρίχωμά του τον βοηθά να επιβιώσει σε υπερβολικά ψυχρές θερμοκρασίες. Το γεγονός όμως ότι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί πλησιάζουν όλο και περισσότερο τις εστίες του, τον αναγκάζει να ανέβει σε ακόμη μεγαλύτερα υψόμετρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με τη WWF. Ο πληθυσμός του Ορεινού Γορίλα έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.
Θαλάσσια Δερματοχελώνα
Η δερματοχελώνα (επιστημονική ονομασία: Dermochelys coriacea) είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο είδος χελώνας, καθώς και μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα που υπήρξε ποτέ και το τέταρτο μεγαλύτερο είδος ερπετού.
Είναι, επιπλέον, ένα από τα πλέον μεταναστευτικά είδη και ζει τόσο στον Ειρηνικό, όσο και στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Σύμφωνα με τη WWF, οι πληθυσμοί των δερματοχελώνων έχουν μειωθεί κατά πολύ κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, ως αποτέλεσμα της έντονης ωοληψίας.
Και σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι εφικτό να γίνουν ακριβείς υπολογισμοί, υπολογίζεται όμως ότι στον Ειρηνικό ζουν περίπου 2.300 θηλυκές δερματοχελώνες.
Ρινόκερος της Ιάβας
Ο Ρινόκερος της Ιάβας είναι μέλος της οικογένειας των Ρινοκεροτίδων και ένα από τα πέντε είδη ρινόκερων που υπάρχουν σήμερα. Ανήκει στο ίδιο γένος με τον Ινδικό ρινόκερο, και έχει παρόμοιο δέρμα που θυμίζει μωσαϊκό.
Αυτή τη στιγμή, στο Εθνικό Πάρκο Ujung Kulon της Ινδονησίας ζουν λιγότεροι από 40. Ο κύριος λόγος της δραματικής μείωσής τους είναι ο ίδιος με τον κύριο λόγο της δραματικής μείωσης όλων των ειδών ρινόκερων. Η παράνομη λαθροθηρία για τα κέρατά τους.
Αυτό το είδος ζει πλέον μόνο σε εθνικά πάρκα.
Τίγρη της Νότιας Κίνας
Ονομάζεται επίσης Τίγρη του Αμόι ή Σιαμέν και είναι από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση υποείδη της τίγρη. Είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος και θεωρείτο εξαφανισμένη, διότι μεταξύ 1983 και 2007, δεν είχε ειδωθεί στην περιοχή όπου σύχναζε, μέχρι που ένας γεωργός εντόπισε μια τίγρη και την φωτογράφισε.
Οι εν λόγω φωτογραφίες, ωστόσο, αποδείχτηκαν αργότερα ψεύτικες, αντιγραμμένες από ένα κινεζικό ημερολόγιο και επεξεργασμένες ψηφιακά.
Το 1977, η κινεζική κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο που απαγόρευε τη θανάτωση άγριων τίγρεων, αλλά αυτό μπορεί να έγινε πολύ αργά για να σώσει το υποείδος, δεδομένου ότι είναι πιθανώς εξαφανισμένο στην άγρια φύση. Επί του παρόντος, υπάρχουν 59 τίγρεις της Νότιας Κίνας σε αιχμαλωσία, όλες στη χώρα, αλλά οι οποίες προέρχονται από, μόλις, 6 ζώα.
Ο πληθυσμός τους τη δεκαετία του ’50 αντίθετα υπολογιζόταν σε περίπου 4.000.
Ελέφαντας της Σουμάτρας
Είδος ελέφαντα που ζει στην Ινδονησία. Απειλείται με εξαφάνιση εξαιτίας της λαθροθηρίας και της καταστροφής του φυσικού του περιβάλλοντος. Προκειμένου να προστατευθεί, το 2004 οι Αρχές ίδρυσαν το Εθνικό Πάρκο Tesso Nilo National Park.
Πηγή: cnn.gr