νέαΠολιτικήπρωτοσέλιδο Α

Βουλή | αιχμές Σκρέκα κατά του Δήμου Κισάμου για το γυψορυχείο στο Στόμιο

Αιχμές κατά του Δήμου Κισάμου επειδή δεν έχει εγκρίνει μέχρι και σήμερα το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Ιναχωρίου, που δεν προβλέπει την ανάπτυξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων στο Στόμιο, άφησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για το σχεδιαζόμενο γυψορυχείο, την οποία είχε καταθέσει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, όπως μεταδίδει το hania.news.

«Στην περιοχή προβλέπεται εξορυκτική δραστηριότητα από το παλαιότερο αλλά και από το πλέον πρόσφατο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο, το οποίο είχε εγκριθεί το 2017, επί προηγούμενης κυβέρνησης. Οι μελέτες και τα σχεδιαγράμματα του παλαιού ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες Επιτροπές δεν έχουν δεσμευτικότητα, όπως γνωρίζετε, γιατί το ΣΧΟΟΑΠ ακόμα δεν έχει εγκριθεί. Είναι χρόνια στο συρτάρι του Δήμου, που παρεμπιπτόντως, όπως είπατε εσείς, αντιτίθεται στο έργο. Άρα, από τη μια αντιτίθεται στο έργο, από την άλλη δεν εγκρίνει το ΣΧΟΟΑΠ. Και βεβαίως δεν μπορεί το ΣΧΟΟΑΠ να δεσμεύσει τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό, που πρέπει να τον εξειδικεύσουν αν θέλουν να πετύχουν κάτι, αντί να τον αντιστρατεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Και συνέχισε: «Οπότε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης είναι υποχρεωμένη, εφ’ όσον πληρούνται οι νόμιμοι όροι, να χορηγεί τις ζητούμενες εγκρίσεις στην περιοχή για την ανάπτυξη ερευνητικών προς το παρόν και μόνο δραστηριοτήτων. Δεν έχουμε εξόρυξη. Η ερώτησή σας μιλάει για εξορύξεις. Δεν έχουμε εξορύξεις. Έχουμε ερευνητικές δράσεις, διεργασίες, έρευνες, ερευνητικές γεωτρήσεις. Και βέβαια ο νόμος εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων και των περιοίκων. Για τις τρεις αρχικές εγκρίσεις για ερευνητικές εργασίες στην περιοχή, που έληξαν το 2021, εκκρεμεί ακόμα η δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που έχει προσδιοριστεί για τις 19 Οκτωβρίου 2022. Για τις άλλες τρεις νεότερες εγκρίσεις, που χορηγήθηκαν αντίστοιχες άδειες ερευνητικών εργασιών το 2021, μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια νομική αντίδραση, πέραν από την αρνητική γνώμη του Δήμου. Εν τω μεταξύ, οι τρεις αρχικές εγκρίσεις ερευνητικών εργασιών χορηγήθηκαν για δύο έτη, δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της απευθείας μίσθωσης των εν λόγω δημοσίων εκτάσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προς την εταιρεία, διότι δεν είχε ξεκινήσει η σχετική περιβαλλοντική αδειοδότηση εξορυκτικής δραστηριότητας. Άρα, στο επόμενο στάδιο εκκρεμεί η περιβαλλοντική αδειότηση γι’ αυτές τις αρχικές εκτάσεις όπου εντοπίστηκε γύψος».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε, ακόμα, ότι «για τις εκτάσεις αυτές, όπου έπειτα προχώρησε η διαδικασία και ζητήθηκε περιβαλλοντική αδειοδότηση, είχε γνωμοδοτήσει θετικά σχεδόν το σύνολο των αρμοδίων Υπηρεσιών: Εφορεία Αρχαιοτήτων, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, ΓΕΕΘΑ, Τεχνική Υπηρεσία Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Διεύθυνση Υδάτων Χανίων, πλην των τοπικών φορέων, του Δήμου και της Περιφέρειας. Αλλά τελικά οι σχετικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι ακόμα στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης. Και φυσικά καλούνται σε αυτό το στάδιο να υποβάλλουν παρατηρήσεις και ενστάσεις όσοι θεσμικά έχουν την αρμοδιότητα να το κάνουν. Άρα δεν υπάρχει ακόμα περιβαλλοντική αδειοδότηση και δεν γίνονται εξορύξεις στην περιοχή. Σε αντίθεση, βεβαίως, με ό,τι συνέβαινε τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτή η περιοχή, όπως γνωρίζετε, είχε εξορυκτική δραστηριότητα. Η περιοχή είναι, βεβαίως, δασική, αλλά δεν είναι Natura. Τώρα, για την ευαίσθητη περιοχή της Ελαφονήσου, που αναφέρετε, φυσικά και δεν παραβλάπτεται. Πάντως σίγουρα όχι την ώρα που μιλάμε γιατί απλούστατα δεν υπάρχει σχετική δραστηριότητα στην περιοχή».

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ

Από την πλευρά του, ο κ. Συντυχάκης μετέφερε το αίτημα των κατοίκων της περιοχής να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία ορυχείου γύψου στο Στόμιο του Δήμου Κισάμου, τονίζοντας πως η σχεδιαζόμενη λειτουργία γυψορυχείου της εταιρείας «Ελληνικά Βιομηχανικά Ορυκτά» δίκαια έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των κατοίκων, καθώς η δραστηριότητα αυτή αφορά δημόσια δασική έκταση, σε μικρή απόσταση από την περιοχή Natura του Λαφονησιού, επηρεάζοντας αγροτική γη υψηλής παραγωγικής αξίας.

«Κάτω από τη λαϊκή πίεση η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας καταψήφισε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη λειτουργία του γυψoρυχείου. Ωστόσο, για τη ΜΠΕ θα αποφασίσει τελικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ενώ ήδη η Περιφέρεια έχει στρώσει τον δρόμο αφού με το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Κρήτης η περιοχή είναι θεσμοθετημένη για την εξόρυξη γύψου», επισήμανε ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Ο κ. Συντυχάκης κάλεσε τον Υπουργό να αφήσει τα ήξεις αφήξεις. «Για να μην κοροϊδευόμαστε: Αυτό που θέλει ο λαός της περιοχής είναι να ακυρωθεί όλη η διαδικασία», σημείωσε, καταγγέλλοντας πως η διαδικασία είναι διάτρητη για μια σειρά από λόγους:

1. Γιατί «επιχειρείται να περάσει με τρεις διαφορετικές αιτήσεις ένα έργο που στην ουσία είναι ενιαίο και πιάνει αθροιστικά ώς μία έκταση 677,43 στρέμματα, που σε αυτή την περίπτωση το έργο θα κατατάσσονταν στην κατηγορία Α1».

2. Γιατί «η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν περιλαμβάνει τα λιμενικά έργα, για τα οποία οι ψαράδες διαμαρτύρονται, γιατί προφανώς θα τους καταστρέψει. Αυτές οι λιμενικές υποδομές είναι στη θαλάσσια περιοχή του δικτύου Natura 2000».

3. Γιατί δεν αποσαφηνίζεται «από ποια γεώτρηση θα τροφοδοτηθεί το γυψορυχείο για να καλύψει τις αυξημένες του ανάγκες», με δεδομένα τα προβλήματα επάρκειας νερού στην περιοχή.

4. Γιατί για τη σκόνη, που «καταστρέφει αγροτικές καλλιέργειες, μελίσσια», «υπάρχει πονηριά στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Για να υπολογίσουν τη σκόνη έχουν στηριχθεί στον μετεωρολογικό σταθμό της Σούδας, βόρεια της Κρήτης, που όμως τα στοιχεία των ανέμων από αυτή την περιοχή δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές συνθήκες των ανέμων στις δυτικές ακτές της Κρήτης. Μιλάμε για αλχημείες, ταχυδακτυλουργίες», σημείωσε ο κ. Συντυχάκης.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr