Βρετανία | εκτός «πράσινης» λίστας η Ελλάδα – δηλώσεις Αρναουτάκη στο Telegrpah
Τα δημοφιλή τουριστικά νησιά σε Ελλάδα και Ισπανία αναμένεται να μείνουν εκτός της «πράσινης» ταξιδιωτικής λίστας του Ηνωμένου Βασιλείου – παρά τα σημαντικά λιγότερα κρούσματα Covid-19 σε σύγκριση με την ηπειρωτική χώρα, αναφέρει δημοσίευμα της Sun.
Οι Βρετανοί που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό περιμένουν να ακούσουν ποιες χώρες θα μπορέσουν να επισκεφτούν χωρίς να πρέπει να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.
Ο κατάλογος που θα δημιουργηθεί θα κατατάσσει τις χώρες σε «πράσινες», «πορτοκαλί» ή «κόκκινες» ζώνες με βάση τα ποσοστά εμβολιασμού, μολύνσεων, τις νέες μεταλλάξεις του Covid-19 και τη δυνατότητα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων.
Ωστόσο, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μόνο ένας μικρός αριθμός χωρών θα βρίσκεται στην αρχική «πράσινη λίστα».
Το Γιβραλτάρ, η Μάλτα, το Ισραήλ και η Ισλανδία είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται ανάμεσα σε αυτές, όμως αγαπημένοι προορισμοί των Βρετανών, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, απέχουν ακόμη μερικές εβδομάδες από το «πρασίνισμα» και θα βρίσκονται στο «πορτοκαλί» της βρετανικής λίστας.
Το ίδιο θα συμβεί και με όλα τα νησιά τους.
Η Ελλάδα έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για να εμβολιαστεί ο πληθυσμός 85 νησιών μέχρι τον Μάιο για να εξασφαλίσει ότι οι Βρετανοί τουρίστες θα μπορούσαν να τα επισκεφτούν μόλις αρθεί η απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδιών στο εξωτερικό.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει εμβολιάσει με μια ειδική εκστρατεία εμβολιασμού όλους τους κατοίκους 70 περίπου μικρότερων και μεγαλύτερων νησιών, όπως π.χ. η Σάμος, η Νάξος, η Ρόδος, η Σκόπελος, η Κως και η Κέρκυρα.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ισχυρίστηκε ότι το νησί είναι «ασφαλής προορισμός», με περισσότερο από το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού του να εμβολιάζεται.
«Η Κρήτη είναι ένας ασφαλής προορισμός που τηρεί όλα τα απαιτούμενα πρωτόκολλα προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφαλή διαμονή Βρετανών τουριστών στο νησί μας», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης στην Telegraph. «Περιμένουμε τη θετική απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Τι σημαίνει η κατηγοριοποίηση των χωρών για τους Βρετανούς ταξιδιώτες:
«Κόκκινη» λίστα
• 10 ημέρες καραντίνα σε ξενοδοχείο κατά την επιστροφή (το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1.750 λίρες)
• Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή
• Δύο μοριακά τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή
«Πορτοκαλί» λίστα
• 10 ημέρες καραντίνα στο σπίτι κατά την επιστροφή
• Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή
• Δύο μοριακά τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή
«Πράσινη» λίστα
• Δεν υπάρχει υποχρέωση καραντίνας
• Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή
• Μοριακό τεστ δύο ημέρες μετά την επιστροφή
Πηγή: travelestate.gr