Χειμερινές θερμοκρασίες και παραγωγή της ελιάς | απόψεις
Η ελιά για να δώσει καλή παραγωγή, είναι απαραίτητο να περάσει μια χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια του χειμώνα με χαμηλές θερμοκρασίες (180 ώρες με θερμοκρασία < 7 ºC ή 10 εβδομάδες με θερμοκρασία < 12,2 ºC, αν και υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ποικιλιών), για να διακοπεί ο λήθαργος και να γίνει η διαφοροποίηση των οφθαλμιών.
Η «Μήδεια», όπου δεν προκάλεσε ζημιές από το βάρος του χιονιού που συσσωρεύτηκε στα κλαδιά, έχει και θετική επίδραση στην καρποφορία της ελιάς, άρα στην παραγωγή 2021-22, με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν (2-10 οC).
Ήταν αναγκαίες, αν λάβουμε υπόψη τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες.
Οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (> 10 οC ) που επικράτησαν τους χειμερινούς μήνες και εφόσον συνεχιστούν για μακρότερο χρονικό διάστημα μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην παραγωγή της ελιάς λόγω μειωμένης διαφοροποίησης των οφθαλμών (μείωση του αριθμού ταξιανθιών), αύξησης του ποσοστού ατελών ανθέων (μειωμένη καρπόδεση), πρώιμης ανάπτυξης των ταξιανθιών (κίνδυνος να καταστραφούν τα άνθη αν υπάρξει απότομη πτώση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 οC τέλη του χειμώνα και αρχές της άνοιξης), ασύγχρονη ανθοφορία (δυσκολεύει την καρπόδεση και ανάπτυξη καρπών και ευνοϊκών συνθηκών για τη διατήρηση των διαχειμαζόμενων μορφών του δάκου (αυξημένος δακοπληθυσμός).