Αθλητισμόςνέαπρωτοσέλιδο Α

Κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες της Super League για 2 μήνες | όλα τα μέτρα

Τα μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια στου Ρέντη και τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο κ. Μαρινάκης ανακοίνωσε τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για 2 μήνες, έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο, όπως είπε, θα επεκταθεί και στις αναμετρήσεις των ομάδων Β, που ανήκουν στις ΠΑΕ της Super League και συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Super League 2.

Το μέτρο της απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και της παρουσίας θεατών έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024, ισχύει και στους αγώνες ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Ελλάδος, καθώς και φιλικών αγώνων, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συμμετέχει στη Super League 1.

Με λίγα λόγια, μέσα στο δίμηνο αυτό, η κυβέρνηση μοιάζει να επιδιώκει να βρει το χρόνο για να προχωρήσει και σε σειρά άλλων μέτρων και πρωτοβουλιών:

● Για παράδειγμα, θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, ιδίως όσον αφορά στην εκτέλεση των ποινών, έστω κι αν η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ήδη δεχθεί κριτική από διακεκριμένους νομικούς από όλο το πολιτικό φάσμα.

● Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει χρόνο στη Δικαιοσύνη να προχωρήσει την έρευνα σχετικά με τη δράση οργανωμένων συμμοριών ή και εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο του αθλητισμού, κάτι που μοιάζει να αποτελεί και την «κορωνίδα» των μέτρων που εξαγγέλθηκαν.

● Τέλος, φαίνεται ότι μέσα στο δίμηνο αυτό θα υπάρξουν ανακατατάξεις στο εσωτερικό του ποδοσφαιρικού τοπίου της χώρας, καθώς ήδη εντός της Super League υπάρχει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της, Βαγγέλη Μαρινάκη, από τους προέδρους της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και του Άρη.

Από την άλλη, αν και η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο «πυρήνας» του προβλήματος βρίσκεται στο χώρο του ποδοσφαίρου και ότι, λαμβάνοντας μέτρα που επικεντρώνονται εκεί, οι εκδηλώσεις οπαδικής βίας σε άλλα αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, κ.λπ.) θα είναι μικρότερης έκτασης ή πιο εύκολο να ελεγχθούν, εντούτοις:

● Πάντα υπάρχει η ανησυχία ότι οι χούλιγκαν μπορεί να μεταφέρουν τη δράση τους σε άλλα αθλήματα ή και εκτός γηπέδων (άλλωστε οι δολοφονίες του Άλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσουρή συνέβησαν εκτός γηπέδου και χωρίς να υπάρχει αγωνιστική δράση).

● Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τους φιλάθλους που έχουν αγοράσει εισιτήρια διαρκείας και τώρα βλέπουν ένα μεγάλο μέρος της αξίας τους να… εξαερώνεται. Το ερώτημα, δε, είναι, αν θα υπάρξουν κινήσεις προς τη δικαιοσύνη και σε βάρος ποιου (μόνο των ΠΑΕ ή και της κυβέρνησης).

● Σε τρίτο επίπεδο, η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, οπότε αν το στοίχημα των νέων μέτρων δεν πετύχει τους στόχους του, τότε θα βρεθεί εκ νέου απολογούμενη, με όλα όσα θα σημαίνει αυτό, κυρίως, δε, για τη δέσμευσή της για εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr