Διεθνήνέαπρωτοσέλιδο Β

Ιστορική δοκιμή φαρμάκων σε ασθενείς | κορωνοϊός

Οι πρώτοι ασθενείς σε μια «ιστορική» δοκιμή φαρμάκων για να δοκιμάσουν θεραπείες για τον κορωνοϊό έχουν εγγραφεί στη Νορβηγία και την Ισπανία, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως έγινε γνωστό, δοκιμάζονται τέσσερα από τα πιο πολλά υποσχόμενα φάρμακα για την καταπολέμηση του COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων ελονοσίας χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη, μια αντιιική ένωση που ονομάζεται Remdesivir, ένας συνδυασμός φαρμάκων για τον HIV Lopinavir και Ritonavir και ένας συνδυασμό αυτών των φαρμάκων συν ιντερφερόνη-βήτα.

«Υπάρχουν περισσότερα από μισό εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και πάνω από 20.000 θάνατοι. Αυτοί είναι τραγικοί αριθμοί «, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπεγέσους σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη. «Αλλά θυμηθείτε ότι περισσότεροι από 100.000 έχουν ανακάμψει. Πρέπει να αγωνιστούμε, να ενωθούμε. Είμαστε μια ανθρωπότητα με έναν κοινό εχθρό».

Η χλωροκίνη και η παράγωγη της υδροξυχλωροκίνη είναι φάρμακο δεκαετιών και βρέθηκαν σε μια μικρή μελέτη στη Γαλλία, σύμφωνα με την οποία βοήθησαν στην ίαση του κορονοϊού από τους ασθενείς σε σύγκριση με μια ελεγχόμενη ομάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να αποτελούν πιθανές θεραπείες. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν ήταν οριστικά και απαιτούνται περισσότερες δοκιμές.

Οι επιστήμονες εξετάζουν επίσης φάρμακα για το HIV ως πιθανή θεραπεία. Το Remdesivir παράγεται από την Gilead Sciences. Ορισμένες υγειονομικές αρχές στις Η.Π.Α. και στην Κίνα χρησιμοποιούν το φάρμακο μέσω των λεγόμενων προγραμμάτων παρηγορητικής χρήσης με την ελπίδα ότι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της ασθένειας.

«Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες θεραπείες για τον COVID-19, αλλά υπάρχουν αρκετές κλινικές δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Δρ Μαρία Φον Κερχόφε, επικεφαλής των αναδυόμενων νόσων και μονάδων ζωονόσων του ΠΟΥ.

«Είναι σημαντικό αυτά τα φάρμακα να αξιολογούνται κατάλληλα, ώστε να γνωρίζουμε τι λειτουργεί και ότι έχουμε τα σωστά δεδομένα για να υποστηρίξουμε τι λειτουργεί», ανέφερε.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ παρότρυναν επίσης τις χώρες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν φάρμακα που δεν αποδείχθηκαν αποτελεσματικά κατά του COVID-19. Δεν ονόμασαν κανένα συγκεκριμένο φάρμακο, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει πειραματικά χλωροκίνη σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη για την πρόληψη και θεραπεία του COVID-19.

Ο Γκρεμπεγέσους είπε ότι ένα εμβόλιο για την πρόληψη του COVID-19 εξακολουθεί να είναι πιθανό 12 έως 18 μήνες από σήμερα. Ο οργανισμός συνεργάζεται στενά με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, τα οποία πραγματοποιούν ταχείες εργασίες με τη βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna για την ανάπτυξη εμβολίου για την πρόληψη του COVID-19. Άρχισαν τις πρώτες δοκιμές τους για εμβόλιο στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα.

Το εμβόλιο από τη Moderna περιέχει γενετικό υλικό που ονομάζεται αγγελιαφόρος RNA ή mRNA, το οποίο παρήχθη σε εργαστήριο. Το mRNA είναι ένας γενετικός κώδικας που λέει στα κύτταρα πώς να φτιάχνουν μια πρωτεΐνη και βρέθηκε στο εξωτερικό στρώμα του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας του Kaiser Permanente Washington.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr