νέαπρωτοσέλιδο ΒΥγεία

Κατανάλωση εποχικών φρούτων | οφέλη

Με τον Σεπτέμβρη να οδεύει προς το τέλος, με την αλλαγή της ρουτίνας και των ρυθμών του Φθινοπώρου επέρχεται και η αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες, καθώς το άτομο φαίνεται να έχει πιο σταθερό πρόγραμμα και έτσι να μπορεί να επιλέξει τις τροφές που θα καταναλώσει. Ακόμη, για πολλούς ο Σεπτέμβρης αποτελεί τον μήνα της «αποτοξίνωσης» από τα καθημερινά μπυράκια και τα καλοκαιρινά coctails…Ευτυχώς, αυτήν την εποχή η φύση μας προσφέρει εξαιρετικά και θρεπτικά φρούτα και θα αναφερθούν παρακάτω αναλυτικά:

Σταφύλια: Στο απόγειο βρίσκονται οι καρποί των αμπελιών τον μήνα Σεπτέμβριο, αλλά συνεχίζουν να έχουν την τιμητική τους μέχρι και τον Οκτώβριο. Εκτός από το φρέσκο φρούτο, που μας προσφέρει κάλιο, βιταμίνες A, Β και C, φλαβονοειδή και άλλες απαραίτητος βιταμίνες για σώμα μας! Φτιάχνουμε  νόστιμο γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, ενώ από τον μούστο τους φτιάχνουμε, μουστοκούλουρα, μουσταλευριά, πετιμέζι και, φυσικά, κρασί και ξύδι.

Ρόδια: Το σύμβολο της αποτοξίνωσης με πλούσια αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς και μάλιστα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών ασθενειών και του διαβήτη. Τα γευστικά σποράκια τους χαρίζουν χρώμα και ευεξία. Πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Ε, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα ρόδια  μπορείτε να τα φάτε σκέτα ή μέσα στις πράσινες σαλάτες. Γίνονται ακόμα εξαιρετικός  χυμός αλλά και λικέρ.

Μήλα: Εύκολο φρούτο, χωρίς ιδιαίτερο καθάρισμα ιδανικό για κατανάλωση οπουδήποτε στη δουλειά, στο σχολείο, στο δρόμο…παντού! Περιέχει  αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και μέταλλα. Πράσινα, κόκκινα, μικρά,  μεγάλα είναι πεντανόστιμα! Οι συνταγές με μήλα είναι δεκάδες, από φρουτοσαλάτες, μηλόπιτες, κομπόστες και γλυκό του κουταλιού, μέχρι μήλα ψητά!

Αχλάδια: Η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα του αχλαδιού, κάνει αυτό το φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό!  Πλούσιο  σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C , το κάνουν σημαντικό «σύμμαχο» του οργανισμού μας.

Πορτοκάλια: Το πιο δημοφιλές φρούτο περιέχει βιταμίνη Α, Β και C και είναι καλή πηγή φολικού οξέως, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου και ψευδαργύρου. Όταν  το στύβετε και το πίνεται σε χυμό φροντίστε να το πιείτε σύντομα για να μη αλλοιωθούν οι βιταμίνες του!

Ακτινίδια: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ είναι και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε. Επιπλέον, λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας είναι ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα.

Φραγκόσυκα:  Λίγο δύσκολο αυτό το φρούτα για τη συγκομιδή του!  Αλλά σκεφτείτε ότι τα οφέλη του είναι διατροφική βόμβα καλών στοιχείων! Τα φραγκόσυκα είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Α, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, κ.α.. Δοκιμάστε τα, εκτός από φρέσκα  και σε χυμό!

Λωτοί Ιδιαίτερο φρούτο! Πλούσια σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες, οι λωτοί δεν είναι απλά φρούτα, είναι υπερτροφή, καθώς έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες!  Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες. Αντίθετα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε σάκχαρα – απαγορεύεται σε εκείνους που πάσχουν από διαβήτη ή που υποφέρουν από παχυσαρκία.

Μανταρίνια: Το άρωμά τους μεθυστικό από τη στιγμή που θα τα βάλουμε στη φρουτιέρα μας! Μικρά και γλυκά, τα μανταρίνια με τη χαρακτηριστική γεύση προσφέρουν, μεταξύ άλλων, βιταμίνες Α και C, φυτικές ίνες, νάτριο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο.

Κυδώνια: Από τον Οκτώβριο κάνουν την εμφάνισή τους και τα κυδώνια, το ιδιαίτερο αυτό φρούτο που καταναλώνεται περισσότερο ψημένο, παρά ωμό. Τα κυδώνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Επίσης, περιέχουν βιταμίνες C, Α και Β, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο. Τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και κυδωνόπαστα!

Γκρέιπφρουτ: Για τους λάτρεις των στιφών αυτό είναι το καταλληλότερο φρούτο. Η βιταμίνη C έχει ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό.  Ωστόσο έχει βιταμίνες Α και Β, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο! Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας , βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου και με την αντιοξειδωτική της δράση προστατεύει τα κύτταρα και το DNA από τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών οξυγόνου που παράγονται από το φυσιολογικό μεταβολισμό. Έχει συνδεθεί με τη δίαιτα και όχι τυχαία, αφού συμβάλει στην απώλεια βάρους και τη μείωση της χοληστερίνης.

Μοιραστείτε την είδηση

Νικολέττα Βογιατζάκη

Παιδαγωγός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - MSc στην Ειδική Αγωγή