νέαπρωτοσέλιδο ΒΤουρισμός

Κορωνοϊός και τουρισμός | αεροδιακομιδές – τεστ σε Κρήτη και άλλα νησιά

Οι αεροδιακομιδές ασθενών με τη νόσο COVID-19, αλλά και η δυνατότητα διεξαγωγής τεστ για τον κορωνοϊό σε Κρήτη και τα νησιά, είναι το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού κατά τη θερινή περίοδο.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το σχέδιο που έχει εκπονήσει για τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η χώρα το καλοκαίρι: τις αεροδιακομιδές και τα τεστ για τον κορωνοϊό στα νησιά, ζητήματα τα οποία θα κρίνουν την έκβαση του τουρισμού στην Ελλάδα.

Η χώρα μας ανοίγει τις πύλες της στους επισκέπτες από το εξωτερικό την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου. Πολλοί από αυτούς θα επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά, ενώ κάποιοι δεν αποκλείεται να φέρουν μαζί τους τον ιό SARS-CoV-2, ο οποίος συνεχίζει να σπέρνει κρούσματα και θύματα σε όλο τον κόσμο.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, παρουσίασαν το ολοκληρωμένο σχέδιο υγειονομικής θωράκισης των τουριστικών προορισμών.

Ο κ. Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την ελπίδα, το σχέδιο στήριξης της οικονομίας και του τουρισμού, να στεφθεί με επιτυχία:

“Όλα όσα σχεδιάζουμε είναι βοηθητικά σε μια προσπάθεια που κάνουμε προφανώς να στηρίξουμε τον τουρισμό μας, να στηρίξουμε τα νησιά μας, να στηρίξουμε την οικονομία μας. Νομίζω ότι ο πρώτος κύκλος του κορονοϊού απέδειξε ότι συνολικά ως Κυβέρνηση, με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ευελπιστούμε αναλόγως και στον δεύτερο κύκλο”

ΕΚΑΒ: 11 ειδικές κάψουλες για τις αεροδιακομιδές ασθενών με COVID-19 σε μεγάλα νοσοκομεία

Ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι υγειονομικές αρχές είναι αυτό της περίθαλψης των πιθανών κρουσμάτων της νόσου COVID-19 στα νησιά ή ακόμη και τα ακριτικά νησιά, τα οποία δεν έχουν εύκολη διασύνδεση με τα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς του κορωνοϊού της ηπειρωτικής χώρας.

Για το λόγο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να ενισχύσει τις υπάρχουσες νοσοκομειακές δομές στα νησιά, αλλά και να δημιουργήσει ένα δίκτυο εναέριας και θαλάσσιας διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου με τα μεγάλα νοσοκομεία της ενδοχώρας.

Σε περιπτώσεις ασθενών, όμως, των οποίων η κατάσταση της υγείας απαιτεί μεταφορά σε μεγάλο νοσοκομείο, το ΕΚΑΒ το οποίο είναι επιφορτισμένο με τις διακομιδές των πασχόντων με τη νόσο COVID-19, θα πρέπει να έχει ειδικές “κάψουλες αρνητικής πίεσης”, οι οποίες διατηρούν τον ασθενή σε απομόνωση για να μην διασπείρει τον ιό στο περιβάλλον. 

Μέχρι σήμερα το ΕΣΥ διέθετε μόλις μία παρόμοια κάψουλα. Όμως, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, η χώρα μας διαθέτει πλέον 11 παρόμοιες κάψουλες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στις αεροδιακομιδές.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι παραλάβαμε άλλες οκτώ (σ.σ. πέραν της μίας) και θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα επιπλέον δύο κάψουλες. Άρα, σύνολο έντεκα κάψουλες. Θα είναι περισσότερες από τα πτητικά μέσα. Υπάρχει η πρόνοια για όλους αυτούς που πιθανόν να χρειαστούν να διακομιστούν από ένα περιφερειακό σημείο, ένα νησί μας ή μια ακριτική περιοχή, σε ένα κεντρικό νοσοκομείο αναφοράς και να μπουν στην Μ.Ε.Θ”.

Οι ασθενείς θα μεταφέρονται είτε με εναέρια μέσα (θα χρησιμοποιηθούν ακόμη και αεροσκάφη ιδιωτικών αερογραμμών), είτε με πλωτά. Οι εναέριες διακομιδές θα εκτελούνται από αεροσκάφη και ελικόπτερα που διαχειρίζεται και διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ προς το Γ.Ε.Α. ή από εκμισθωμένα πτητικά μέσα από την Πολιτική Προστασία, που είναι πιστοποιημένα για την εκτέλεση των διακομιδών.

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για “υπεροπλία” πτητικών μέσων”. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

“Με αυτή τη δυνατότητα που μας δίνεται με τον συνδυασμό των δύο, θα έχουμε μία υπεροπλία μέσων πτητικών, ελικοπτέρων και αεροσκαφών, προκειμένου να γίνονται διακομιδές αν κι εφόσον χρειαστούν”.

Πώς θα γίνονται οι διακομιδές ασθενών με πλωτά μέσα

Ταυτόχρονα θα δίνεται και η δυνατότητα μεταφοράς ασθενών με πλωτά μέσα, είτε με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, είτε ιδιωτών, όπως υποδεικνύεται από το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού Σώματος, μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ έχει πλήρη λίστα πλωτών μέσων -αν κι εφόσον όλες αυτές χρειαστούν- για την γεωγραφική κάλυψη:

-από η βάση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελευσίνα για όλη την Ελλάδα
-από τη βάση διακομιδών στη Σύρο για τις Κυκλάδες,
-από τη βάση διακομιδών της Ρόδου για τα Δωδεκάνησα,
-από τη βάση διακομιδών του Ακτίου για τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο
-από τη βάση διακομιδών Θεσσαλονίκης για την Βόρεια Ελλάδα

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο που παρουσιάστηκε:

Αερομεταφορά δειγμάτων για μοριακό έλεγχο από όλα τα νησιά

Ένας ακόμη βασικός άξονας του επιχειρησιακού σχεδίου είναι ταχύτατη λήψη δειγμάτων και έκδοση αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων για τον κορωνοϊό, ώστε να εντοπίζονται γρήγορα τα πιθανά κρούσματα να απομονώνονται και να γίνεται άμεσα η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Στο πλαίσιο αυτό θα μεταφερθούν δύο μεγάλοι μοριακοί αναλυτές σε νησιά, ενώ θα υπάρξει, επίσης, και ακτινωτός σχεδιασμός για μείωση των απαιτούμενων μεταφορών δειγμάτων. Σε έκτακτες περιπτώσεις, θα αναπτυχθούν και τα μορισκά τεστ στα νησιά, και συγκεκριμένα στα εξής: Μύκονος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κύθηρα, Λήμνος, Σκιάθος, Κεφαλονιά, Κάρπαθος, Μήλος, Ικαρία, Σαντορίνη και Κως. Τα νησιά αυτά θα καλύπτονται από μοριακό αναλυτή.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι Πλωτές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, οι οποίες θα ενισχύσουν ο έργο της διάγνωσης υπόπτων ή πιθανών κρουσμάτων.

Εναέριο δίκτυο, όμως, θα υπάρχει και για τη μεταφορά των δειγμάτων σε μεγάλα εργαστήρια αναφοράς της ενδοχώρας, ενώ στην περίπτωση ανάγκης για τη διενέργεια μαζικών τεστ, θα απαιτηθεί η μεταφορά τους στα εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) της Αθήνας.

Παράλληλα, όμως, θα υπάρχει και η δυνατότητα διενέργειας αερομεταφορών δειγμάτων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια.

“Για παράδειγμα, υπάρχει η δυνατότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων: να διασυνδεθεί αεροπορικά η Αλόννησος, η Σκόπελος και η Σκιάθος με τα μεγάλα εργαστήρια αναφοράς της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης. Επίσης, η Σκύρος και η Εύβοια με την Αθήνα. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει διασυνδεθεί η Σαμοθράκη με την Αλεξανδρούπολη, η Θάσος με την Καβάλα και ενδεχομένως τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και την Πιερία με τη Θεσσαλονίκη”, ανάφερε ο υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας.

Μεταφορές δειγμάτων με πλωτά μέσα

Στην Περιφερειακή ενότητα της Κρήτης υπάρχει ισχυρή δυνατότητα testing στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Θα επεκταθούν κι άλλο οι δυνατότητες του Νοσοκομείου, ώστε να καλυφθούν όλοι οι νομοί της Κρήτης.

Στην περιφερειακή ενότητα Αττικής τα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι διασυνδεδεμένα για τη μεταφορά δειγμάτων, μέσω πλωτών μέσων.

Δείτε ποιος είναι ο σχεδιασμός για τα νησιά του Αργοσαρωνικού:

Ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι υπάρχει σχεδιασμός για την ασφαλή μεταφορά των δειγμάτων σε όλες τις καιρικές συνθήκες:

“Ουσιαστικά, δίνουμε πολλαπλές δυνατότητες testing, ανάλογα με τον καιρό, ανάλογα με το έκτακτο του testing, ανάλογα με τη δυνατότητα η οποία υπάρχει και σε κοντινούς προορισμούς και σε πιο μακρινούς προορισμούς”.

Δείτε ποιος είναι ο σχεδιασμός για τα νησιά του Ιονίου:

Δείτε ποιος είναι ο σχεδιασμός για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα:

Πηγή: iatropedia.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr