Οδικός χάρτης για ασφαλείς αερομεταφορές – Πώς θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνο | IATA
Τις λεπτομέρειες της προτεινόμενης προσέγγισης προσωρινού χαρακτήρα για τη βιοασφάλεια στις αερομεταφορές παρουσιάζει η Παγκόσμια Ένωση Αερομεταφορών ΙΑΤΑ, που περιλαμβάνονται στην έκθεση «Οδικός Χάρτης για την Επανεκίννηση της Αεροπορίας».
Στόχος του οδικού χάρτη είναι μεταδώσει το μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανοίξουν εκ νέου τα σύνορά τους και οι ταξιδιώτες θα χρειαστεί να επιστρέψουν στις πτήσεις.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μέτρο που μειώνει τον κίνδυνο και εγγυάται την ασφαλή επανεκκίνηση των πτήσεων. Όμως μια δέσμη μέτρων που εφαρμόζονται παγκοσμίως και αναγνωρίζονται από τις κυβερνήσεις μπορούν να πετύχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της ΙΑΤΑ, Alexandre de Juniac.
Τα σημαντικότερα σημεία του οδικού χάρτη για τις αερομεταφορές, είναι τα ακόλουθα:
-Πριν την πτήση, η ΙΑΤΑ αναγνωρίζει την ανάγκη να συλλέγονται δεδομένα επιβατών από τις κυβερνήσεις πριν το ταξίδι, όπως πληροφορίες υγείας, μέσα από δοκιμασμένα κανάλια όπως εκείνα που χρησιμοποιούνται για την eVisa ή τα ηλεκτρονικά προγράμματα εξουσιοδότησης ταξιδίων.
Στο αεροδρόμιο αναχώρησης, η ΙΑΤΑ προβλέπει ορισμένα επίπεδα προστατευτικών μέτρων:
-Η πρόσβαση στον τερματικό σταθμό θα πρέπει να περιορίζεται στους εργαζομένους στο αεροδρόμιο/ αερομεταφορέα και τους ταξιδιώτες, με εξαίρεση για όσους συνοδεύουν τους επιβάτες με αναπηρίες ή ανήλικους χωρίς συνοδό.
-Καταγραφή της θερμοκρασίας από εκπαιδευμένο προσωπικό στα σημεία εισόδου στον τερματικό σταθμό
-Αποστασιοποίηση μεταξύ των επιβατών σε όλες τις διαδικασίες στο αεροδρόμιο, όπως διαχείριση των ουρών αναμονής
-Χρήση καλυμμάτων προσώπου για τους επιβάτες και μασκών για το προσωπικό σύμφωνα με τους τοπικούς κανονισμούς
-Επιλογές αυτοεξυπηρέτησης για το τσεκ ιν από τους επιβάτες, όσο το δυνατό περισσότερες, ώστε να μειωθούν τα σημεία επαφής και οι ουρές. Περιλαμβάνει απομακρυσμένο τσεκ ιν, αυτοματοποιημένη παράδοση αποσκευών κτλ.
-Η επιβίβαση θα πρέπει να γίνεται όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται με ανασχεδιασμένες πύλες, προτεραιότητες επιβίβασης που μειώνουν το συνωστισμό και περιορισμούς στις αποσκευές.
-Η καθαριότητα και η απολύμανση των σημείων με τα οποία έρχεται σε επαφή πολύς κόσμος θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις τοπικές οδηγίες. Περιλαμβάνει μεγάλη διαθεσιμότητα αντισηπτικών χεριών.
Εντός πτήσης, η ΙΑΤΑ προβλέπει επίπεδα προστατευτικών μέτρων όπως:
-Υποχρεωτική κάλυψη προσώπου για όλους τους επιβάτες και μη χειρουργικές μάσκες για το πλήρωμα
-Απλοποίηση υπηρεσιών καμπίνας και προ-συσκευασμένο κέιτερινγκ για μείωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ επιβατών και πληρώματος
-Μείωση του συνωστισμού επιβατών στη καμπίνα, με την απαγόρευση των ουρών στην τουαλέτα, για παράδειγμα.
-Αναβαθμισμένος και πιο συχνός βαθύς καθαρισμός της καμπίνας
Κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο, η ΙΑΤΑ προβλέπει τα εξής:
-Καταγραφή της θερμοκρασίας σώματος από εκπαιδευμένο προσωπικό
-Αυτοματοποιημένες διαδικασίες τελωνείου και διασυνοριακών ελέγχων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εφαρμογών για κινητά και βιομετρικών τεχνολογιών.
-Επιτάχυνση των διαδικασιών και παράδοσης αποσκευών ώστε να επιτυγχάνεται κοινωνική αποστασιοποίηση με μείωση του συνωστισμού και των ουρών.
-Αναμένεται να διεξάγονται δηλώσεις υγείας και ανίχνευση επαφών από τις κυβερνήσεις για τη μείωση του κινδύνου εισαγόμενων αλυσίδων μετάδοσης.
Πηγή: tornosnews.gr