Ελλάδανέαπρωτοσέλιδο Β

Πάτρα | οι κομβικές ημερομηνίες και οι διαγνώσεις για «εγκεφαλοπάθεια» και «ανοξία»

Τρεις κομβικές ημερομηνίες στους τελευταίους μήνες της ζωής της 9χρονης Τζωρτζίνας αποτελούν κλειδί για την επίλυση του μυστήριου θανάτου της. Αναλυτές του Τμήματος Ανθρωποκτονιών έχουν επικεντρωθεί στο τι συνέβη πέρυσι στις 11 Απριλίου και στις αρχές Ιουλίου και φέτος στις αρχές Ιανουαρίου, όταν η πρωτότοκη κόρη της οικογένειας Δασκαλάκη εισήχθη στο Καραμανδάνειο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, όπου και διαπιστώνονται την πρώτη φορά ακαθόριστης αιτιολογίας καρδιακή ανακοπή, τη δεύτερη εγκεφαλικές βλάβες συνεπεία ανοξίας και την τρίτη εγκεφαλοπάθεια ακαθόριστης αιτιολογίας.

Το κλιμάκιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, που τις τελευταίες ημέρες μετέβη στην Πάτρα, πήρε καταθέσεις από τους θεράποντες ιατρούς των δύο νοσοκομείων εστιάζοντας στις τρεις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Οι όροι «εγκεφαλοπάθεια»«ανοξία» και «καρδιακή ανακοπή», που τότε διέγνωσαν και ανέγραψαν στον φάκελο του παιδιού οι γιατροί, αποτελούν τα σημεία όπου επέμειναν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στοχεύοντας στο να διαπιστώσουν πώς προέκυψαν τα συγκεκριμένα προβλήματα. Με απλά λόγια, από πού προήλθε η ανοξία, δηλαδή η μη επαρκής οξυγόνωση του εγκεφάλου της μικρής που προκάλεσε εγκεφαλικές βλάβες και οδηγήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Νοσοκομείο Πατρών;

Την ίδια ώρα, θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης των τοξικολογικών εξετάσεων που μπήκαν πλέον στη διαδικασία της επανεξέτασης. Δηλαδή, γίνεται η τελευταία ενδελεχής προσπάθεια επαλήθευσης προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ουσίες που βρέθηκαν στον οργανισμό της Τζωρτζίνας είναι συμβατές με τα φάρμακα που λάμβανε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της και αν οι ποσότητες δικαιολογούνται.

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των γιατρών της Πάτρας και τη σύνταξη της ιατροδικαστικής έκθεσης θανάτου της 9χρονης -όπου θα αναφέρονται τα ακριβή αίτια θανάτου της και πώς αυτός προήλθε-, θα καταθέσουν και οι ιατροδικαστές οι οποίοι ασχολήθηκαν σχηματίζοντας ή επανεξετάζοντας τις εκθέσεις θανάτου των παιδιών.

Οι κομβικές ημερομηνίες

Η ειδική ομάδα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών η οποία σχηματίστηκε μετά την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πατρών για να λύσει τον γρίφο του θανάτου των τριών παιδιών του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου, αφού μελέτησε τους ιατρικούς φακέλους και τις δικογραφίες των θανάτων, αποφάσισε στην πρώτη φάση των ερευνών να ασχοληθεί με τον θάνατο της Τζωρτζίνας το απόγευμα της 29ης Ιανουαρίου στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Από τη μελέτη του ιστορικού της 9χρονης επικεντρώθηκαν σε τρεις κομβικές ημερομηνίες για τις οποίες ζητήθηκε αναλυτική επεξήγηση από τους θεράποντες ιατρούς, καθώς οι αξιωματικοί θεωρούν ότι θα συνδράμουν καθοριστικά στη λύση του μυστηρίου. Και όπως λένε, αν ξεκλειδώσουν τα αίτια θανάτου της Τζωρτζίνας, τότε είναι θέμα χρόνου να διαλευκανθούν και οι άλλες δύο περιπτώσεις.

Η πρώτη κομβική ημερομηνία είναι η 10η Απριλίου του 2021. Η οικογένεια Δασκαλάκη, μόλις τρεις εβδομάδες μετά τον θάνατο της 6μηνης Ιριδας, αναγκάζεται να μεταφέρει στο νοσοκομείο την πρωτότοκη κόρη καθώς η μητέρα διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα υγείας. Στο Καραμανδάνειο υπέστη ακαθόριστης αιτιολογίας καρδιακή ανακοπή. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί και από πού προήλθε. Αφού το 9χρονο κοριτσάκι δεν αντιμετώπιζε κανένα απολύτως πρόβλημα υγείας, τότε γιατί οι γιατροί δεν κατάφεραν μεμονωμένα να λύσουν το μυστήριο; Μάλιστα, αφού μεταφέρθηκε στην Εντατική Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και διασωληνώθηκε για έναν μήνα, πήρε εξιτήριο και λίγες εβδομάδες μετά εισήχθη και πάλι για νοσηλεία, αυτή τη φορά με εγκεφαλοπάθεια μη καθορισμένης αιτιολογίας. Οι αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών θα ζητήσουν αναλυτικά απαντήσεις για το πώς εξηγείται επιστημονικά αυτό το γεγονός.

Η δεύτερη και πλέον σημαντική ημερομηνία είναι οι πρώτες ημέρες του Ιουλίου, τότε που η Τζωρτζίνα μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας. Με βάση τη διάγνωση των θεραπόντων ιατρών, το κοριτσάκι παρουσίασε εγκεφαλικές βλάβες συνεπεία ανοξίας. Και εδώ οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών θα ζητήσουν λεπτομερέστατη εξήγηση για αυτό που διαπίστωσαν στο παιδάκι. Πώς υπέστη ανοξία, δηλαδή δεν οξυγονωνόταν επαρκώς ο εγκέφαλός της; Ιατρικά πού αποδίδεται αυτό το δεδομένο; Και ποιες είναι οι πιθανές αιτίες που το προκάλεσαν; Για τους αστυνομικούς η ανοξία συνειρμικά παραπέμπει σε καταστάσεις που πρέπει να τεκμηριωθούν ιατρικά.
Τρίτη κομβική ημερομηνία είναι αρχές του χρόνου, όταν οι γονείς πήγαν πάλι το παιδί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας με ακαθόριστης αιτιολογίας εγκεφαλοπάθεια.

Οι γιατροί ζήτησαν περαιτέρω νευροπαθολογικό έλεγχο και το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο «Αγλαΐα Κυριακού». Τρεις ημέρες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, το Σάββατο 29 Ιανουαρίου, παρουσίασε επιδείνωση της υγείας και κατέληξε. Όπως προέκυψε, η 9χρονη είχε μελανιάσει και είχαν γυρίσει οι κόρες των ματιών της. Ερευνώντας συνδυαστικά τα όσα συνέβησαν στις τρεις ημερομηνίες με τη βοήθεια όλων των θεραπόντων ιατρών, οι αστυνομικοί είναι πεπεισμένοι ότι θα βρουν την άκρη του νήματος που θα οδηγήσει στη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης που πνίγεται μες στο μυστήριο και τα αναπάντητα ερωτήματα.

Το μυστήριο

Ενα κοινό χαρακτηριστικό που βρέθηκε από τους ιατροδικαστές έχει να κάνει με το πνευμονικό οίδημα. Πρόκειται για ένα πραγματικό μυστήριο καθώς χρησιμοποιώντας αυτό που αστυνομικοί και ιατροδικαστές αποκαλούν «συνδυαστική ανάλυση» οδηγούνται σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Ξεκινώντας από τον πρώτο θάνατο της 3,5 ετών Μαλένας διαπιστώνεται ότι στην ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται και το έντονο πνευμονικό οίδημα που υπέστη το κοριτσάκι. Το θέμα είναι να αποδειχθεί τι το προκάλεσε και τι μερίδιο ευθύνης φέρει αυτό στον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού. Το ίδιο ακριβώς αναφέρεται και στην ιατροδικαστική έκθεση του θανάτου της 6 μηνών Ιριδας, ωστόσο οι γιατροί επικεντρώθηκαν περισσότερο στο πρόβλημα που παρουσίασε η καρδιά του βρέφους, και συγκεκριμένα στην αγενεσία φλεβοκόμβου. Δηλαδή οι διαφορετικοί σε κάθε περίπτωση ιατροδικαστές -καθώς η πρώτη έκθεση συντάχθηκε στην Αθήνα και η δεύτερη στην Πάτρα- εστίασαν περισσότερο σε συγκεκριμένα σημεία ερευνώντας για παθολογικά αίτια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης και ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς στην άτυπη ομάδα που έχει συσταθεί έχουν πάρει την ιατροδικαστική έκθεση θανάτου της Μαλένας, που συντάχθηκε τον Απρίλιο του 2019 από την κυρία Χριστίνα Τσάκωνα, σε μια προσπάθεια να επανεξετάσουν από διαφορετικό όμως πρίσμα το πώς προήλθε το πνευμονικό οίδημα. Οι έρευνες των δύο κορυφαίων ιατροδικαστών έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, έχουν μια εικόνα τού τι έχει συμβεί, ωστόσο θέλουν λίγες ημέρες ακόμη για να αποδείξουν τη σκέψη τους. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ζητηθεί εκ νέου ιστολογική εξέταση προκειμένου να διενεργηθεί η έρευνα με κύριο στοιχείο το πνευμονικό οίδημα.

Για την περίπτωση της Ιριδας η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα, με βάση τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων, ανέφερε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής σπανιότατα παθολογικά αίτια, αγενεσία φλεβοκόμβου. Και εδώ διαπιστώνεται πνευμονικό οίδημα, χωρίς όμως να εξεταστεί αυτό σε βάθος. Τώρα όμως που εξετάζονται συνδυαστικά οι τρεις θάνατοι, η περαιτέρω διερεύνηση είναι επιβεβλημένη. Ετσι, αναμένεται η ιατροδικαστής να κληθεί από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών για να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για το πνευμονικό οίδημα που υπέστη το μόλις 6 μηνών βρέφος και τις αιτίες που το προκάλεσαν.

Κάποιες ενδείξεις στις ιατροδικαστικές εκθέσεις θανάτων της Μαλένας και της Ιριδας που δείχνουν ότι υπήρχε έλλειψη οξυγόνου στα παιδιά προτού ξεψυχήσουν έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών.

patra_ereunes_thema_in__1_
Γρηγόρης Λέων πρόεδρος Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας «Το φαινόμενο του ασφυκτικού θανάτου δεν μπορεί να αποκλειστεί και για τα δύο παιδιά. Υπάρχουν κοινά στοιχεία και στα δύο παιδιά. Και ο τρόπος που επήλθε η ασφυξία θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων σχολιάζοντας τα στοιχεία από τους φακέλους των παιδιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρει: «Τα στοιχεία προέρχονται από τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων των πραγματογνωμόνων. Σύμφωνα με τα αντίγραφα των ιατροδικαστικών εκθέσεων, όπως αυτές έχουν δημοσιευτεί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τα συγκεκριμένα ευρήματα το φαινόμενο του ασφυκτικού θανάτου δεν μπορεί να αποκλειστεί και για τα δύο παιδιά. Υπάρχουν κοινά στοιχεία και στα δύο παιδιά. Και ο τρόπος που επήλθε η ασφυξία θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές».

Σε ό,τι έχει να κάνει με συγκεκριμένα ευρήματα, τονίζει: «Κρίνονται εξόχως σημαντικά τα ακόλουθα ευρήματα: στο παιδί που απεβίωσε πρώτο διαπιστώθηκαν κυάνωση ονύχων χειρών, εκδορές στη ρινική χώρα, έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση και εκτεταμένη κενοτοπιώδης εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων. Στο παιδί που απεβίωσε δεύτερο φαίνεται να διαπιστώθηκαν κυάνωση ονύχων χειρών, δερματικές αλλοιώσεις περιστοματικά, έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση και αλλοιώσεις ως αιτία ανοξυγοναιμίας στον εγκέφαλο. Τα ανωτέρω στοιχεία είμαι βέβαιος ότι θα επαναξιολογηθούν από τους συναδέλφους έτσι ώστε να μην αποκλειστούν αιτίες θανάτου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πλήρη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης».

protothema.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr