Πολάκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας | αιχμηρή τοποθέτηση για ελέγχους
Σημεία από την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη, Αναπληρωτή Τομεάρχη Διαφάνειας & Διοικητικής Δράσης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας:
«Εδώ και αρκετό καιρό και λόγω της θέσης μου ως αναπλ. τομεάρχης Διαφάνειας, μέρα παρά μέρα δημοσιεύω προκλητικότατες αναθέσεις και προκλητικές καταστάσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Γράφω, νάτη η τιμή που αγόρασε την ίδια στιγμή το Υπ. Προστασίας του Πολίτη που είναι χ ευρώ, νάτη η τιμή που αγόρασε για τις φυλακές που ανήκει στο ίδιο υπουργείο η κα Νικολάου που είναι 3χ ευρώ. Και δεν έχει συγκινηθεί κανένας μέχρι στιγμής.
Ο Πρόεδρός μας με τον πιο θεσμικό τρόπο καταθέτει για να τιμήσει τη σημερινή διαδικασία μια επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής και που λέει προς τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συμπεριλάβετε στους προγραμματιζόμενους ελέγχους, δεν έχουμε απολύτως καμία αντίρρηση να ελεγχθεί το οτιδήποτε. Και για το θέμα των γυναικών και για τις ΜΚΟ και για τα πάντα και την περίοδό σας και την περίοδό μας.
Ζούμε τη περίοδο του κορονοϊού, μια πρωτόγνωρη κοινωνικά κατάσταση, έχουμε κλειδώσει την κοινωνία μέσα και έχουμε 100 νεκρούς τη μέρα. Εκεί που λέγαμε στη πρώτη φάση ότι τα καταφέραμε, έχουμε ένα δεύτερο κύμα που γινόμαστε από τις πρώτες χώρες στον κόσμο σε αριθμό θανάτων ανά εκατ. πληθυσμού.
Και λέει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλάβετε στους ελέγχους σας το θέμα καταρχήν των υπηρεσιών επικοινωνίας στα Μέσα. Γιατί δεν είναι μόνο τα 20 εκατ. ευρώ που λέμε της λίστας Πέτσα. Είναι 20 εκατ. η λίστα Πέτσα, άλλα 2 εκατ. που δώσαμε μετά, είναι 3 που ετοιμάζεται να δώσει ο κ. Θεοδωρικάκος, τα 21 που γλίτωσαν από τις άδειες οι καναλάρχες, τα 35 που πήραν από τις περιφέρειες. Και είναι και ένα απροσδιόριστο ποσό, δεκάδες εκατομμύρια σε απευθείας διαφημιστική δαπάνη από τα υπουργεία προς διάφορα μέσα.
Λέει το Σύνταγμα και οι νόμοι ότι μηνύματα υγειονομικού χαρακτήρα προβάλλονται δωρεάν γιατί αφορούν τη κοινωνία, τη δημόσια υγεία, τη ζωή τελικά; Γιατί έπρεπε να πληρωθούν τα 20-30-40 εκατ. τα Μέσα; Αυτό δεν πρέπει να ψαχτεί;
Σας λέει να ξανακοιτάξετε το θέμα των καταστημάτων κράτησης.
Δεν πρέπει να ασχοληθεί το ελεγκτικό συνέδριο με το εξής; Ότι πηγαίνουμε και δίνουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με απευθείας ανάθεση σε εταιρείες οι οποίες λίγες μέρες πριν άλλαξαν το περιεχόμενο της δραστηριότητάς τους στο ΓΕΜΗ και πήραν τη δουλειά.
Έχεις μια εταιρεία που διοργάνωνε συνέδρια και εκθέσεις και κάποιες μέρες πριν αλλάζει το καταστατικό της και λέει θα κάνουμε απεντομώσεις και μυοκτονίες. Και παίρνει τη δουλειά για την απολύμανση των φυλακών.
Ή ότι δίνει την πρώτη προμήθεια των καθαριστικών σε μια εταιρεία, την οποία την φτιάχνει μια κυρία κάποιες μέρες πριν. Αυτό δεν πρέπει να το ψάξει κάποιος;
Το ίδιο έχει γίνει και σε άλλα υπουργεία.
Πάει και δίνει σε μπακάλικο, πάει και δίνει σε εταιρεία αμορτισέρ να προμηθεύσει μάσκες για τα καταστήματα κράτησης.
Αγοράζει γάντια νιτριλίου: αγοράζει το Υπ. Προστασίας του Πολίτη προς 8,80 ευρώ το κουτί και η κα Νικολάου αγοράζει προς 17,5 ευρώ το κουτί. Και ψεύδεται ασυστόλως λέγοντας ότι ήταν νωρίτερα η προσφορά της και γι’ αυτό ήταν πιο ακριβή κλπ. Και αποδεικνύεται ότι η μια προσφορά από την άλλη είχαν διαφορά 10 μέρες.
Ένα παράδειγμα για το μεταναστευτικής πολιτικής: είναι δυνατόν να βγαίνει στη δημοσιότητα ότι οι συμβάσεις κατασκευής των δομών, 120 εκατ. ευρώ για να φτιάξει τις δομές προσφύγων-μεταναστών σε Σάμο, Κω, Λέρο. Με 40 εκατ. φτιάχνεις νοσοκομείο.
Είναι δυνατόν για ένα έργο 120 εκατ. ευρώ να πληρώνει και να κάνει απευθείας ανάθεση σε μια άλλη εταιρεία και να λέει θα σου δώσω 6.200.000 ευρώ για να με συμβουλεύσεις πώς θα φτιάξεις τις συμβάσεις κατασκευής των δομών;
Μιλάω επί της ουσίας και στηρίζω το γιατί πρέπει το Ελεγκτικό Συνέδριο να αποφασίσει να ελέγξει συγκεκριμένες κατευθύνσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος.
Έχω υπάρξει δήμαρχος: αν κάνουμε ένα έργο που κάνει 100.000 για τέτοιου τύπου υπηρεσίες, συμβουλευτικές, νομικές για το πώς θα διατυπωθούν οι συμβάσεις, δεν πρέπει να δώσουμε πάνω από το 0,1-0,2% της αξίας που έχουν. Και εδώ δίνει στα 120 εκατ. 5% του έργου σε έναν που θα της πει πώς θα φτιάξει τη σύμβαση. Αυτό δεν πρέπει να ελεγχθεί;
Με τις μάσκες στα σχολεία: έφτιαξαν μάσκες από την εταιρεία που έφτιαχνε τα αλουμίνια και εκεί δώσαμε 6 εκατ. Αυτό δεν πρέπει να ελεγχθεί. Και ακόμα δεν έχουν έρθει οι μάσκες. Αυτό δεν πρέπει να ελεγχθεί;»