νέαΟικογένειαπρωτοσέλιδο Β

«Πώς θα βάζουμε 25 παιδιά στην τάξη;» | αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί

«Βιαστική» χαρακτηρίζει η εκπαιδευτική κοινότητα την απόφαση των λοιμωξιολόγων για τον τρόπο λειτουργίας και το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου. Δάσκαλοι και καθηγητές θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν το υπουργείο Παιδείας να λέει ότι τα «σχολεία θα ανοίξουν σε πλήρη σύνθεση» και να απαιτεί τον συγχρωτισμό 25-28 παιδιών μέσα σε αίθουσες λίγων τετραγωνικών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν διαθέτουν ούτε ένα παράθυρο, σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός «χτυπά» κόκκινο.

Οι εκπαιδευτικοί θέτουν πλήθος προβλημάτων, που θα δημιουργηθούν φέτος με το άνοιγμα των σχολείων και για το λόγο αυτό αύριο έχουν τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Παιδείας, προκειμένου από τη μια να ενημερωθούν επίσημα από τη Νίκη Κεραμέως και από την άλλη να εκθέσουν στην πολιτική ηγεσία όλους τους προβληματισμούς τους. Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, την Παρασκευή (21/8) θα συνεδριάσει προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση όσον αφορά στα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, τις ελλείψεις σε προσωπικό κ.α. Η εκπαιδευτική κοινότητα κατηγορεί τόσο την υπουργό Παιδείας όσο και την επιτροπή των επιστημόνων ότι βιάστηκαν πολύ να πάρουν αποφάσεις, τις οποίες μπορεί να χρειαστεί σύντομα ν΄αναιρέσουν. Δάσκαλοι και καθηγητές υπογραμμίζουν ότι το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ο μεγάλος αριθμός παιδιών μέσα σε μια τάξη ολίγων τετραγωνικών.

«Πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, είχαμε μαθήματα εκ περιτροπής με 7 -9 παιδιά σε κάθε τάξη και τώρα ξαφνικά μας λένε ότι πρέπει να βάλουμε μέσα στις αίθουσες ακόμη και 28 παιδιά. Αυτό είναι παράλογο», τονίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος και συμπληρώνει: «Για μας πρόβλημα αποτελεί ακόμη και το γεγονός ότι τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκες και συνεπώς οι γονείς πρέπει να επιβαρυνθούν οικονομικά και με αυτό. Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο σε κάθε αίθουσα είναι συνήθως 27-28 μαθητές, κατάσταση η οποία είναι σε κάθε περίπτωση ασφυκτική».

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας, αύξησε φέτος το όριο παιδιών ανά τάξη στο Δημοτικό από 22 σε 25. Επίσης ενώ βρισκόμαστε σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς  η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, για να αυξηθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό με βάση τις ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία, ώστε ακόμα και τα παιδιά που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία να μη χάνουν τα μαθήματά τους, ενώ ακόμη οι καθαρίστριες δεν έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για τον καθαρισμό, αφού για παράδειγμα ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία πρέπει να πλυθούν και να απολυμανθούν τα πάντα όπως οι κουρτίνες, οι πόρτες ακόμη και τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν τα μικρά παιδιά.

Πάντως το υπουργείο Παιδείας ανεξάρτητα από τις ανακοινώσεις, που έκανε για το άνοιγμα των σχολείων, έχει στο… συρτάρι και την εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και βέβαια την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία όπως λένε παράγοντες του υπουργείου «τώρα διευρύνεται και αναβαθμίζεται αυτή η μέθοδος διδασκαλίας, ώστε αν επιλεγεί η εκ περιτροπής λειτουργία να μπορέσει να ενισχυθεί η διδασκαλία των μαθητών».

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα και οι λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολείων δεν έχουν οριστικοποιηθεί, όπως για παράδειγμα, εάν η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές ή μόνο για αυτούς των γυμνασίων και λυκείων. Πώς ακριβώς θα γίνονται τα διαλείμματα και πώς οι εκπαιδευτικοί θα επιβλέπουν τόσο πολλά παιδιά στο προαύλιο ή τι θα γίνει με τα κυλικεία.

Πάντως η κα Κεραμέως είπε ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα. Μάλιστα τόνισε ότι «η μάσκαείναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές. Επίσης, διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, αντισηπτικά από τους Δήμους, και άλλα μέτρα θα παρθούν για να είναι ασφαλείς όλοι». Η ίδια διευκρίνισε ότι η ηλικία για τη μάσκα από τους μαθητές είναι υπό συζήτηση και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μαζί με όλο το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών. Υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εξέλιξη είναι υπό διαρκή παρακολούθηση από το υπουργείο Παιδείας και σε συμφωνία με τους ειδικούς θα λαμβάνονται, όπου χρειάζεται, νέα μέτρα.

Επεσήμανε, πάντως, ότι «τα παιδιά δεν διαδραματίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου». Σημείωσε πώς θα αναλυθούν σε βάθος τα ενδεχόμενα εμφάνισης κρουσμάτων ή τοπικής έξαρσης. «Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία» είπε η κα Κεραμέως. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι καθ’ όλα έτοιμο και για την τηλεκπαίδευση, αν χρειαστεί, για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr