νέαΠολιτικήπρωτοσέλιδο Β

«Προσβάλλει τον Πρωθυπουργό η εξαίρεση των Χανίων» | καυστικός ο Δήμαρχος Ρεθύμνου

Με καυστικό τρόπο σχολίασε ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης το γεγονός ότι τα Χανιά είχαν αποκλειστεί εξ αρχής από τον «χάρτη της λύσης» σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό κατά την πρόσφατη σύσκεψη στην Αθήνα, υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη, στη διάρκεια της οποίας ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, συντονιστής για το προσφυγικό/μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής, παρουσίασε στους τοπικούς φορείς τις αποφάσεις της κυβέρνησης, δηλαδή τη φιλοξενία στην Κρήτη 1.500 προσφύγων και μεταναστών, με ερωτηματικό πάντως να παραμένει πού θα δημιουργηθούν οι κλειστές δομές φιλοξενίας.

«Αυτή η επιλογή προσβάλλει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, γιατί είναι σαν κάποιοι να έβαλαν βέτο για τις περιοχές τους και το Ρέθυμνο το είδαν σαν τον αδύνατο κρίκο», είπε ο κ. Μαρινάκης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή», λίγες ώρες μετά την κρίσιμη σύσκεψη στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι θέση των αυτοδιοικητικών της Κρήτης είναι πως η λύση βρίσκεται στη φιλοξενία ανθρώπων σε σπίτια, όπως ήδη γίνεται με 900 άτομα περίπου στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στο Λασίθι. Η λύση αυτή, πάντως, δεν φαίνεται πολύ πιθανή, αφού ούτε κονδύλια υπάρχουν ούτε ο απαιτούμενος χρόνος.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΡΜΕΝΟΥΣ

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι αποτράπηκε η επιλογή του παλιού στρατοπέδου των Αρμένων Ρεθύμνου για την εγκατάσταση προσφύγων – μεταναστών επικρατεί στους τοπικούς φορείς και την κοινωνία της περιοχής.

Και αυτό γιατί είναι προφανές – και το ευτύχημα είναι πως κατέστη προφανές και στα υπουργικά στελέχη – το γεγονός ότι η περιοχή δεν μπορεί να υποδεχθεί πρόσφυγες, πολύ δε παραπάνω όταν μιλάμε για τον απίστευτο αριθμό των 1.000 ατόμων, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Όλα αυτά μέσα σε ένα χωριό 500 περίπου κατοίκων, με οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, το οποίο αποτελεί κόμβο προς τον τουριστικό νότο.

Επιπλέον, πρόκειται για έναν χώρο παντελώς ακατάλληλο, ο οποίος δεν μπορεί να φιλοξενήσει ανθρώπινες ψυχές. Είναι χαρακτηριστικές και οι φωτογραφίες του κ. Κιουρτσιδάκη, που φιλοξενεί σήμερα η Κρητική Επιθεώρηση και αποτυπώνουν σε όλο το μεγαλείο την ακαταλληλότητα του χώρου, που αποτελείται από ερειπωμένα χτίσματα και πολλή βλάστηση.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, στις δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή», αναφέρθηκε στην επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από τον ίδιο, τον ρεθυμνιώτη υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την ακαταλληλότητα των χώρων τόσο στους Αρμένους όσο και στο Τυμπάκι. Και είναι θετικό το γεγονός ότι αυτό έγινε κατανοητό από τους υπουργούς και όπως είπε ο κ. Μαρινάκης «όλα ξεκινάνε από την αρχή για όλους. Ήταν εμφανής η διάθεση την κακή λύση να την πάρουν πίσω».

Το παλιό στρατόπεδο στους Αρμένους Ρεθύμνου

«Εμείς προσπαθήσαμε να πούμε ότι δεν μπορούμε έναν τόπο να τον καταστρέφουμε όταν έχουμε ένα επιτυχημένο μοντέλο και είμαστε διατεθειμένοι να το επεκτείνουμε και να φιλοξενήσουμε και τους υπόλοιπους. Ήδη η Αναπτυξιακή Ηρακλείου δουλεύει το σύστημα και υπήρξε η διαβεβαίωση και από τον περιφερειάρχη και από την ΠΕΔ ότι μπορεί αυτό το πράγμα να γίνει. Δεν αποκλείστηκε, δεν το ενθάρρυναν βέβαια. Πιθανόν να φοβούνται την αποτελεσματικότητά του»σχολίασε ο δήμαρχος Ρεθύμνου.

«Ανέλαβαν την υποχρέωση οι βουλευτές με τον Περιφερειάρχη να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες. Εμείς επιμένουμε στο θέμα των σπιτιών και ήδη η ΠΕΔ Κρήτης μαζί με την περιφέρεια το δουλεύουν. Αν δεν πάμε εκεί, πάντως εκεί που είχαν πει τόσο για το Ρέθυμνο όσο και για το Τυμπάκι, ως τόποι αποκλείστηκαν. Με την επιχειρηματολογία που αναπτύξαμε και τη σφοδρή αντίσταση που προβάλλαμε. Θα έπρεπε να ήταν κανείς ανόητος για να φανταστεί ότι οι Αρμένοι μπορεί να είναι μία επιλογή. Γιατί δεν είναι μόνο το χωριό που θα καταστρέφαμε, αλλά και τον Άγιο Βασίλη και το Αμάρι, η όδευση για τα οποία είναι από εκεί», συνέχισε ο κ. Μαρινάκης.

Ο ίδιος τόνισε πως «είναι τεράστιο πολιτικό λάθος που δεν έχουν κάνει διαβούλευση με τις κοινωνίες και κουβέντα μαζί μας και αυτό το επεσήμανα και το παραδέχθηκαν και εκείνοι».

«Δεν πήγαμε στη λογική γιατί εμείς κι όχι οι άλλοι, αλλά ότι αυτό που διάλεξαν είναι τόσο κακοδιαλεγμένο που δεν το συζητάμε καν», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, που κατέληξε πως πλέον αναζητούνται νέοι χώροι σε τελείως διαφορετική βάση.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, η οποία δεν ήταν στην επίμαχη σύσκεψη, σχολίασε το αποτέλεσμα, λέγοντας: «Για το Ρέθυμνο μιλάμε για 500 άτομα και φαίνεται ότι έγινε δεκτό να μην πάνε στους Αρμένους που συζητήθηκε το θέμα του στρατοπέδου, γιατί δεν είναι δυνατόν ούτε 1.000 ούτε 500 άτομα που τελικά συμφωνήθηκε να πάνε σε ένα χωριό 500 ανθρώπων δίπλα στο Ρέθυμνο, με το στρατόπεδο να είναι μέσα στο χωριό και τις συνθήκες να είναι ακατάλληλες και για τους μεν και για τους δε. Αυτό έγινε κατανοητό και έγινε δεκτό από τους ανθρώπους του υπουργείου. Όμως η αυτοδιοικητικοί της Κρήτης θα πρέπει να υποδείξουν έναν τόπο και μία περιοχή που θα έχει πρόσβαση σε δρόμο και θα μπορεί να έχει φως και νερό για να μπορούν να δημιουργήσουν μία μικρή υποδομή με κοντέινερς, με οικίσκους, γιατί όντως πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που πράγματι έχουν σοβαρό πρόβλημα».

Θύμισε, ωστόσο, πως και η Κρήτη έχει σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ της χώρας, είναι μία περιοχή με τεράστια τουριστική ανάπτυξη και πως ήδη το 2019 δέχθηκε πολλά πλήγματα. «Βεβαίως να συμβάλλουμε αλλά να μην ξεχνάμε ότι η Κρήτη φέτος χτυπήθηκε πολλαπλώς με τον πρωτογενή τομέα και τα προβλήματά του, με την πτώχευση της Thomas Cook, με τη χαμένη παραγωγή στην ελαιοκαλλιέργεια».

Πηγή: goodnet.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr